Уроки 73-74 Вимоги до оцінки якості облицювання.


Навчальний модуль ЛП-3.2.Прості роботи під час облицювання поверхонь плитками  
Компетентність ЛП-3.2.1. Облицювання вертикальної поверхні
Уроки 73-74 Вимоги до оцінки якості облицювання.



До початку виконання облицювальних робіт контролюють

 умови зберігання (температуру, відносну вологість) застосовуваних матеріалів, виробів та елементів, встановлені нормативними документами на них, а також готовність об'єкта загалом та окремих його конструкцій до виконання робіт. Перелік параметрів, які потрібно контролювати під час виконання опоряджувальних робіт із застосуванням сухих сумішей, а також рекомендовані методи й засоби контролю наведено в табл. 12.

Таблиця 12. Параметри, методи та засоби контролю якості робіт

Контрольований параметр

Метод контролю

Засіб контролю

Температура навколишнього середовища

Вимірювання температури в процесі виконання робіт і до набору розчином проектної міцності

Термометри зі шкалою температури-30...+50 °С

Швидкість вітру

Вимірювання швидкості вітру в процесі виконання робіт

Анемометр (ГОСТ 6376)

Співвідношення сухої суміші та води

Візуально — за об'ємного дозування сухої суміші та води згідно з паспортом на суху суміш

-

Тривалість перемішування сухої суміші та води

Вимірювання часу, що витрачається на перемішування

Годинник (ГОСТ 3145 і ГОСТ1073), двострілковий секундомір

Рухливість робочої (розчинової) суміші

Вимірювання рухливості

Конус (ГОСТ 5802)

Технологічна послідовність і відповідність кількості операцій опорядження

Візуально — в процесі виконання робіт

 

 У разі застосування сухих будівельних сумішей складають акт на такі закінчені приховані роботи:

- підготовка поверхні, що облицьовується;

- відповідність вимогам проекту вузлів кріплення облицювальних матеріалів до конструкцій;

- товщина клейового шару;

- влаштування деормаційних швів.

У процесі облицювання поверхні плитками та плитами перевіряють якість:

- конструкцій, які облицьовують;

- підготовки поверхні;

- плиток і плит;

- сухих і розчинових сумішей;

- нанесення розчинової клейової суміші на облицьовувану поверхню;

- заповнення проміжків між плитками та облицьовуваною поверхнею;

- заповнення швів під час облицювання.

Крім того, контролюють:

- дотримання технологічної послідовності операцій з облицювання;

- рівність облицювання;

товщину й ширину швів між плитками чи плитами;

- відповідність малюнку проекту;

- наявність і якість потрібних для виконання робіт інструментів і пристроїв.

Під час приймання облицювальних робіт перевіряють:

- зовнішній вигляд і малюнок готового облицювання та відповідність його проекту;

- якість плиток в облицюванні;

- вертикальність, горизонтальність і прямолінійність лузг, швів;

- рівність поверхні облицювання та нерівності у швах;

- міцність зчеплення плиток з основою;

- товщину шару розчинової суміші між конструкціями та плитками;

- ширину швів в облицюванні.

Облицювання слід виконувати однотипними плитками та відповідно до малюнка, заданого проектом. На поверхні облицювання не допускається наявність висолів, плям бруду, слідів розчину, помітних місць із пошкодженим глянцом.

Плитки не повинні мати тріщин, косини, прогинів і скручувань. Шви між ними мають бути рівними і заповненими розчином. Між плиткою і поверхнею, що облицьовується, неприпустима наявність порожнин. Відсутність порожнин між плитками і поверхнею встановлюють простукуванням (за глухим звуком).

Для виявлення наявності порожнин між поверхнею, що облицьовується, та плитками можна використовувати ультразвукові прилади поверхневого або наскрізного прозвучування конструкцій. Площа порожнин під плитками не повинна перевищувати 5 % загальної площі облицьованої поверхні. Міцність зчеплення облицювальних плиток з основою перевіряють за допомогою адгезиметрів.

 

Готове облицювання має задовольняти такі умови:

- шви між плитами поверхні стіни мають бути заповнені розчиновими сухими сумішами, рекомендованими ДБН В.2.6-22—2001;

- на верхніх торцях пілонів, парапетів і стін мають бути покладені покривні плити, а стики між ними — заповнені еластичними герметизувальними сумішами;

-матеріал, розміри елементів і малюнок облицювання мають відповідативимогам проекту;

- поверхні, облицьовані одноколірними штучними матеріалами мають бути однотонними, а облицьовані природним каменем — однотонними або з плавним переходом відтінків;

- горизонтальні і вертикальні шви мають бути однотонними й однорідними;

- пазухи між облицюванням і стіною мають бути заповнені без порожнин;:

в облицювальних матеріалах не повинно бути тріщин, вадколів, вибоїн;

- на поверхні облицювання не повинно бути висолів, плям, іржі.

 

ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

1.1 Роботи з застосуванням сухих будівельних сумішей слід виконувати при температурі навколишнього середовища від 5 до 30°С і відносній вологості не менше 50 %. Температура поверхні основи повинна знаходитися в таких же межах.

1.2 Покриття на основі сухих будівельних сумішей потрібно влаштовувати згідно з робочим кресленням проекту, проектом виконання робіт і вимогам ДБН В.2.6-22-2001.

1.3 Основа під покриття повинне бути міцним (не нижче міцності покриття) і сухою (вологість не більше 4 %). Підстави під покриття і готовність об'єкта до виробництва робіт з використанням сухих будівельних сумішей приймає комісія у складі представників генерального підрядника, замовника, і спеціалізованої підрядної організацій.

1.4 Розчини із сухих сумішей потрібно готувати відповідно з доданою інструкцією.

1.5 Рухливість розчинних сумішей, які починають тверднути, допускається підвищувати додатковим перемішуванням. Забороняється для цього додатково вводити в розчини суміші воду.

ОБЛИЦЮВАЛЬНІ РОБОТИ

2.1 Вимоги та рекомендації цього розділу поширюються на облицювальні роботи, які виконуються на будівельних об'єктах із застосуванням сухих сумішей. Їх потрібно дотримуватися при облицюванні зовнішніх і внутрішніх поверхонь будівель і споруд.

2.2 Конструктивні рішення облицювання, застосовувані основні і допоміжні матеріали, а також номенклатура, розміри і колір облицювальних матеріалів встановлюються проектом на кожен конкретний об'єкт з урахуванням вимог ДБН В.2.6-22-2001.

2.3 До початку облицювальних робіт мають бути закінчені всі роботи, виконання яких може призвести до пошкодження облицьованих поверхонь.

2.4 Поверхні, що підлягають облицюванню, не повинні мати відхилень від вертикалі і горизонталі, що перевищують такі допуски:

  • для стін на довжині 2м - понад 3 мм, при укладанні на шар більше 10 мм;
  • для підлог на довжині 2м - більше 4 мм, при укладанні на шар більше 15 мм;

Облицювальні роботи виконують після закінчення 24 години з моменту заповнення дефектних місць вирівнюючими сумішами.

2.5 Робочі суміші для кріплення облицювальних матеріалів і для затирання швів слід готувати безпосередньо перед використанням, перемішуючи суху суміш і воду. Співвідношення обсягів сухої суміші і води треба приймати відповідно до інструкції щодо застосування кожної конкретної сухої суміші.

2.6 При облицюванні поверхонь клейові розчинові суміші повинні наноситися на основу шаром, товщина якого дорівнює висоті зубця терки, який підбирають залежно від розмірів плитки:

2.7 Стандартні основи: цементна штукатурка чи стяжка, витримана не менше 24 годин; бетон не менше 1 місяця після виготовлення.

2.8 Ґрунтовка витримана не менше 1 години, при міцній основі не менше 24 годин.

2.9 Облицьовуючи фасадні поверхні, підлоги з підігрівом, поверхні у вологих приміщеннях, клейові розчинові суміші слід наносити на поверхню облицювальних плиток шаром товщиною 1 мм і рівномірно покривати всю поверхню згідно 2.6

2.10 Виконуючи облицювальні роботи на поверхнях всіх видів, клейові розчинові суміші потрібно наносити на таку площу основи, яку можна облицювати протягом 10-15 хв.

2.11 Укладені в проектне положення плитки допускається коригувати протягом 10-15 хв після укладання. Плитки не можна замочувати.

2.12 На площах понад 30 м2 в облицюванні потрібно влаштовувати деформаційні шви, які заповнюються силіконовим герметиком або монтувати профіль. Деформаційні шви, які є в основі, повинні дублюватися в облицюванні.

Оцінка якості плиткових робіт

Керамічна плитка протягом сторіч є найбільше практичним матеріалом для облицювання стін у санвузлах, кухнях, басейнах. Адже цей матеріал створює красиві, зносостійкі, водовідштовхуючі поверхні, що легко чистяться. Зараз вітчизняні і закордонні виробники пропонують дуже широкий діапазон керамічної плитки. Різне призначення, кольори, розміри, твердість - далеко не повний перелік властивостей сучасної керамічної плитки.
Якісно облицьовані стіни дозволяють цілком реалізувати і естетичні і функціональні властивості плитки. Ту красу плитки, що ви побачили в магазині, робота майстра переносить у ваш будинок. При користуванні таким приміщенням немає потреби задумуватися над протічками, бризах і т.ін. Добре облицьована поверхня дозволяє швидко навести чистоту і порядок з мінімальними зусиллями, ощадливо витрачаючи миючі засоби.
Однак, скільки засмучень зараз і проблем потім приносить погано виконана робота. Навіть дуже красиву і дорогу плитку псує погана робота з її укладання.

Які недоліки в облицювальних роботах зустрічаються найчастіше?

До найбільш розповсюдженого браку в роботі плиточника можна віднести такі недоліки.

Основне - невизначеність кількісно-якісних параметрів. У кожного замовника і плиточника своє розуміння, що таке добре і що таке погано. Визначте цю конкретну якість заздалегідь. Для мінімуму візьміть СНиП Ізоляційні й оздоблювальні покриття.

Порожнечі під плиткою. На підлозі плитка в цих місцях розколюється, якщо на це місце наступити, наприклад, каблуком, особливо шпилькою. Це не тільки зіпсує вид, але і може привести до падіння! Уявіть - упасти в санвузлі, де навколо одна кераміка (іншими словами - камені). Краще не треба. На стінах плитка в таких місцях не тріскається. Але в порожнечі може проникнути вода. Як говориться, вода дірочку знайде. Волога порожнеча під плиткою - сприятливе середовище для цвілі, і навіть для комах. Адже, де волого, тепло, темно і є повітря і зароджується життя в різних своїх формах. А нам ці форми життя в санвузлі не потрібні. Це ж не біохімічна лабораторія!

Нестикування швів при укладанні керамічної плитки. Почав плиточник укладання керамічної плитки з однієї стіни і пішов по колу. Одна стіна, інша. І все добре. А от коли доводить укладання до тієї стіни, з якої почав, виходить нестикування швів. Добре, якщо до товщини шва, таку різницю ще можна "припудрити" затіркою. Якщо більша товщина шва, то вже нічим не виправити, хіба що поставити в цей кут або повісити рушник, халат.

Зневага сортуванням. Часто виходить так. Йде облицювання поверхонь, що будуть закриті стаціонарними сантехприладами. Наприклад, стіна за мойдодиром, за шафкою або іншими меблями. А коли починається облицювання стін або укладання плитки на підлогу у відкритих місцях, з'ясовується, що залишилися плитки з незначними дефектами (відколами, іншим відтінком та ін. дріб'язками). Якщо такі плитки укласти під будь-яку стаціонарну шафу в санвузлі, то вони свою функціональну роль виконують на всі сто. А на відкритих місцях така плитка відразу видна і не просто видна, а прямо впадає в око. І доводиться цю плитку нести в гараж прозапас, а за новою їхати в магазин. Добре, якщо вона там ще залишилася.
Погане припасування і підрізування плитки під сантехприлади: змішувачі, сушки для рушників й ін. Якщо таке відбувається - значить плиточник низької кваліфікації. Просто не повезло. При першому такому недоліку необхідно провести з ним додаткові переговори про якість роботи. Якщо це поганий фахівець, тобто не фахівець, а халтурник, то він звичайно зникає під різними приводами (найчастіше - це важкі сімейні обставини різної ваги).

Відхилення по горизонталі є результатом поганої підготовки стін (штукатурки) і відсутності окоміру і схилу в плиточника. Знову халтура: матеріал зіпсований, а за "роботу" плати!?
Перепади між плитками на стіні або на підлозі теж говорять про некваліфіковану роботу.
Це найбільш типові недоліки в лицювальних роботах, коли замовник, купити дорогу плитку хоче, заощадивши на роботі, і коли поганий або початківець плиточник хоче взятися за роботу за низьку ціни. Ще гірше, коли щедрий замовник переплачує бракоробові, і довідається, що в нього зіпсували і плитку, і матеріал на новосілля
від  друзів. Це гірше злодійства!

Отже, як уникнути вище викладених страшилок. Та не страшилки це зовсім, коли знаєш, що і як, і цю звичайну справу, коли не знаєш.

Найбільш просунуті замовники замовляють дизайн-проект, у якому усе розраховано, кожна стіна розмічена, для кожного бордюрчика або декору визначене своє місце. Над плиточником і виконробом стоїть дизайнер з авторським наглядом і не дає їм напороти браку.

Якщо дизайнера немає, то отут уже треба самому за усім стежити і дивитися.

До початку робіт погодити:

  • перепланування приміщень;
  • план і розміри зведення і пристрою нових стін, перегородок, дверних прорізів, шаф для труб водопостачання і каналізації, вентиляції і сполучення плиток;
  • пристрій ревізійних дверцят, вікон, їхню висоту від підлоги і їхні розміри, сполучення з установлюваними сантехприладами і легкість у доступі до водозапорної арматури
  • сполучення ревізійних дверцят і вікон з декоративними елементами облицювання: вставками, бордюрами та ін.
  • матеріал для ревізійних дверцят і вікон (плитка, пластикова панель, закриті жалюзі або ін.)
  • спосіб навішення дверцят і вікон: на внутрішніх або зовнішніх петлях, магнітах або ін.
  • зміна розмірів приміщення після підготовчих штукатурних робіт, гідроізоляції і стяжки, що вирівнює.
  • план і малюнок облицювання:
  • варіанти стикування і прирізки плитки в кутах, примиканнях до сантехприладів: ванної, унітазу, біде, мойдодиром, сушки для рушників, змішувачем, світильниками, розетками, вимикачами та ін.
  • ширину міжплиточних швів, колір затірки
  • висоту рівнів, порядок і місця облицювання різними плитками, бордюрами, вставками за кольором, малюнком і розміром
  • розташування міжплиточних розкладок
  • кількість плиток, уставок, бордюрів, розкладок - метрів квадратних плюс 5-10% у залежності від кількості кутів і місць прирізки плитки
  • допуски в залежності від якості плитки

*   Виконане облицювання плитки на вертикальних і горизонтальних поверхнях повинне відповідати наступним вимогам:
Відхилення облицьованої поверхні від вертикалі (мм на 1м довжини), мм:

  • Зовнішньої - 2
  • Внутрішньої - 1,5

Відхилення розташування швів від вертикалі і горизонталі (мм на 1 довжини) в облицюванні, мм:

  • Зовнішньої - до 2
  • Внутрішньої - до 1,5

Відхилення ширини шва облицювання для внутрішнього і зовнішнього облицювання - + 0,5

При підготовчій штукатурці звернути увагу на правильність виведення кутів внутрішніх і зовнішніх, вони повинні бути 90 градусів.

  • Підлога повинна бути горизонтальною відповідно до вимог до підлог такого роду.
  • Поріжечок із плитки повинен розташовуватися посередині полотнини дверей або за узгодженням.
  • Усі горизонтальні шви повинні сходитися відповідно до допусків стандартів.
  • У санвузлах при настиланні  підлог повинна бути виконана гідроізоляція.

Порядок приймання робіт облицювання плиткою

Облицьована поверхня повинна бути вимитою і чистою.
Перевіряється:

  • якість укладання плитки, бордюрів, уставок відповідно до вимог стандартів (схилом і рівнем 1 м)
  • цілісність плитки, емалі
  • акуратність установки розкладок, прирізок під настановні елементи
  • надійність і акуратність кріплень ревізійних дверцят і вікон
  • рівність затірки міжплиточних швів і примикань настановних сантехприладів до плитки
  • щільність приклейки плитки до поверхні підлоги або стіни, порожнеч не може бути (перевіряється простукуванням).

На замітку замовникові:

Перед купівлею плитки обов'язково порадьтеся з плиточником. У магазині або на ринку перевірте площину і розміри плитки. Адже не з усього цукерка робиться навіть майстром.
Колір і розмір - це тільки ваш і ваш смак. А одне сприйняття великої плитки у великому, просторому магазині і зовсім інше в маленькому і тісному санвузлі.

Тому плитка - не ювелірний виріб, а має визначені відхилення по розмірах по самих технологічних особливостях її виготовлення, то і якість облицювання має визначені допуски. Якщо ці допуски вас не влаштовують, обговоріть вимоги щодо якості заздалегідь. А не після виконаної роботи. Фрази: а я думав, що це має бути так, а не так, як вийшло, уже не допоможуть.

На замітку виконробові або плиточнику:

Якщо керамічна плитка куплена неякісна, тобто її геометричні розміри мають відхилення більш як 1,5 мм, то ні про яку якість по Снипу і мови бути не може. Обговорюйте заздалегідь, що з такої плитки вийде. Фрази: а я думав, що це повинно бути так, а не так, що вийшло, уже не допоможуть.

Обговоріть де, у яких кутах різати плитку. Звідки починати укладання керамічної плитки.
Звернете особливу увагу на місця примикання плитки до сантехприладів, особливо по периметру ванною. Затірку в цих місцях краще (особливо якщо ванна акрилова або з нержавійки, тобто "ворушиться") робити акриловим герметиком.

Використання для приймання кульок, що не повинні нікуди котитися, або вода, що повинна стояти рівною калюжею - це старі, дідівські методи. 

Використана література:

A.M. Власенко, B.C. Плохій, В.М. Аніщенко „Лицювальник - шгаточник"; В.І. Горячов, В.А. Неєлов „Облицовка керамическими и синтетическими материалами";

Добровольский Г.М. Штукатурні і облицювальні роботи: Підручник для учнів проф.- техн. навч. закладів освіти.-К.: Техніка, 1997.-304с.: іл.


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Урок 11. Гіпсові в’яжучі речовини, їх класифікація, властивості, застосування

Урок 1 Класифікація та основні властивості будівельних матеріалів

Уроки №26-27 Сортування плиток за розміром, кольором та ґатунком