Предмет "МАТЕРІАЛОЗНАВСТВО", гр.№15

 



ЗПК 5 Великорозмірні вироби для сухого будівництва та оздоблювання

Тема. Види гіпсокартонних і гіпсоволокнистих листів: звичайні, вологостійкі, підвищеної стійкості до вогню, вологостійкі підвищеної стійкості до відкритого вогню.  Розміри ГКП, ГВЛ та їх номенклатура. Оформлення продовжених та поперечних кромок листів




 

1.   Гіпсокартонні листи – будівельно оздоблювальний матеріал

«КНАУФ» - лист (гіпсокартонний лист, ГКЛ) – це будівельно-оздоблювальний матеріал, який застосовується для облицювання стін, влаштування міжкімнатних перегородок, підвісної стелі, вогнезахисного покриття конструкцій, а також для виготовлення декоративних і звукопоглинаючих виробів.

Гіпсокартонні листи випускаються в відповідності з ГОСТ 6266-97. Виробництво КНАУФ листів здійснюється по конвеєрному способу на високотехнологічному європейському обладнанні, вдосконаленому відомим лідером по виробництву даного матеріалу, фірмою КНАУФ. Це дозволяє в даний час випускати продукцію, яка по своїм характеристикам відповідає німецьким стандартам.


 

На лицевій частині ГКП літерою „к” позначені точки кріплення їх до каркасу на відстані 25 см одна від одної. На зворотному боці по середині маркуючи смуга завширшки 5 см вказує розміщення ГКП на профілі.

КНАУФ – листи представляють собою листові вироби, які складаються з не згораємого гіпсового сердечника, всі площі якого, крім торцевих кромок, облицьовані картоном, міцно приклеєним до серцевини. Товщина пресованого картону, що слугує каркасом для гіпсового осердя становить ≤0,6мм.

Для формування серцевини застосовується гіпсове в’яжуче марки Г-4 по ГОСТ 125-79.

Як і всі матеріали на основі гіпсу, гіпсокартонні листи володіють властивістю дихати, тобто поглинати надлишкову вологу і виділяти її в навколишнє середовище.

Гіпс – це не горючий і вогнестійкий матеріал, він немає токсичних компонентів і має кислотність, аналогічну кислотності шкіри людини. Для досягнення необхідних показників гіпсового сердечника, які характеризують його міцність, щільність і т.д., в нього додають спеціальні компоненти. Які підвищують експлуатаційні властивості.

 

Технічні параметри гіпсокартонних листів:

Довжина – 2000-4000 мм з кроком 50 мм.

Ширина - 600; 1200 мм.

Товщина – 6,5; 8; 9,5; 12,5; 14; 16; 18; 20; 24 мм.

 

2.   Види листів КНАУФ

1. Звичайні (ГКЛ) – гіпсокартонні листи, які застосовуються для внутрішнього оздоблення будівель і приміщень з сухим і нормальним вологим режимом. 

ГКЛ – (сірий колір лицьового картону).

 


2. Вологостійкі ГКЛВ) – мають понижене водо поглинання і володіють підвищеним опором проникнення вологи. Картонне облицювання цих листів проходить спеціальну обробку. Яка знижує можливість виникнення плісені і грибків. ГКЛВ – (зелений колір лицьового картону). 

 


3. З підвищеним опором дії відкритому вогню ( ГКЛО) – володіють великим опором дії вогню. ГКЛО – (рожевий  колір лицьового картону).

 



 

4. Вологостійкі з підвищеним опором дії відкритого вогню (ГКЛВО) – володіють одночасно властивостями ГКЛВ і ГКЛО. ГКЛВО – (зелений колір лицьового картону).

 

По формі повздовжніх кромок листи діляться на типи:

 



ЩО ТАКЕ ГІПСОКАРТОН ГКЛ?



Гіпсокартон - це популярний будівельний матеріал. Складається з 2 шарів картону або паперу, між якими знаходиться загусла гіпсова серцевина. Середній шар необхідний для збереження та регулювання режиму відносної вологи у приміщенні.

Матеріал є гарною альтернативою штукатурці, оскільки може використовуватися для обшивки стін та стель, зведення перегородок у будинках/квартирах/офісах/котеджах та будівлях торгового, промислового призначення.

Чи ставили ви собі питання стосовно того, що таке ГК? Тоді, напевно, зустрічали такі назви: гіпсова, стінна або панель для сухого будівництва. Це все будівельний матеріал, про який ми ведемо мову. Просто найбільш популярна в нашій країні його перша назва.


НЕДОЛІКИ ГІПСОКАРТОНУ

НЕДОСТАТНЯ ВОДОСТІЙКІСТЬ

НЕДОСТАТНЯ МІЦНІСТЬ 

СКЛАДНІСТЬ КРІПЛЕННЯ




ПЕРЕВАГИ  ГІПСОКАРТОНУ



ЯКИМИ ПЕРЕВАГАМИ ВОЛОДІЄ ГІПСОКАРТОН?

Оскільки гіпсокартон – це гарний матеріал для створення підвісних стель, зведення стін та облицювання, то він придатний для застосування у лікарнях, супермаркетах, житлових будинках тощо. Така популярність використання матеріалу пов'язана з його перевагами:

·         Легкість в обробці. Досить використання стандартних інструментів: сталевого напівтерка, ножа для гіпсокартонних плит, вузької ножівки, шпателя, шуруповерта.

·         Простота у монтажі. Наприклад, легко зробити каркас із гіпсокартону самостійно. Без зайвих труднощів. До того ж, гіпсокартон актуальний для задоволення будівельних норм/правил вогне-, волого-, звуко-, теплозахисту.

·         Універсальність. Мається на увазі можливість використання матеріалу для різних цілей: фарбування, обклеювання шпалерами, укладання плитки. Шляхом рівної поверхні - як у вихідному, так і у зігнутому стані. До того ж, ГК можна монтувати, використовуючи металеві напрямні (металевий профіль), дерев'яний каркас, клейові суміші (останній спосіб монтажу менш популярний).

Також панель для сухого будівництва відрізняється вологопоглинаючою властивістю (віддача вологи - при сухості повітря у приміщенні, при підвищеній вологості - її поглинання), має вогнезахисні та звукоізоляційні властивості. Крім того, не має запаху і радіоактивних речовин у складі; кислотність, ідентичну за показниками шкірних покривів людини (тобто при контакті не викликає опіків і т.п.). Невелика вага, доступність, екологічність - список переваг можна продовжувати до нескінченності.



ЯКИХ ВИДІВ БУВАЄ ГКЛ?

Ми розібралися з тим, що за матеріал перед нами та наскільки він зручний у сфері будівництва. Тепер саме час поговорити про його види:

·         Вологостійкий. 


Завдяки гідрофобним речовинам (воску) такий матеріал - ідеальний «кандидат» для приміщень з підвищеною вологістю (ванна, кухня, санвузол). Використання ГКЛВ зменшує можливість утворення цвілі та грибка, які шкідливі для людського організму. https://www.siniat.ua/uk-ua/produkti-ta-sistemi/products/gipsokarton/plato-aquastop-12-5

·          

·         Вогнестійкий Siniat -ВОГНЕСТІЙКА ГІПСОКАРТОННА ПЛИТА PLATÓ VOGNESTOP


пасивний захисник від пожежі. При виробництві матеріалу використовуються армуючі волокна і вогнетривкі компоненти, які допомагають у створенні протипожежних рішень. https://www.siniat.ua/uk-ua/produkti-ta-sistemi/products/gipsokarton/plato-vognestop

·          

Посилений ГК:

ПОСИЛЕНА ГІПСОКАРТОННА ПЛИТА PLATÓ MONOLIT

·         не страшні ударні навантаження та механічні взаємодії, оскільки міцність такого листа в кілька разів вище стандартного. https://www.siniat.ua/uk-ua/produkti-ta-sistemi/products/gipsokarton/plato-monolit

·         

Акустичний ГК - АКУСТИЧНА ГІПСОКАРТОННА ПЛИТА PLATÓ AKUSTIK

·       


  ідеальний для квартир та інших приміщень з тонкими стінами/перегородками. Де рівень шуму досить високий. Для створення максимально комфортних акустичних умов застосовується акустик-ГК. https://www.siniat.ua/uk-ua/produkti-ta-sistemi/products/gipsokarton/plato-akustik

·          

Арочний ГК - ГНУЧКА ГІПСОКАРТОННА ПЛИТА (РОЗІМ'ЯТА) PLATÓ ARKA READY

·        





 має неймовірно гнучку структуру. За допомогою такого матеріалу можна створювати унікальні фігурні конструкції та втілювати в життя найсміливіші дизайнерські рішення. Використовується для обшивки арок, круглих вікон, колон, ніш, купольних форм. https://www.siniat.ua/uk-ua/produkti-ta-sistemi/products/gipsokarton/plato-arka-ready

·          

Малоформатні плити - МАЛОФОРМАТНА ПЛИТА PLATÓ FORMAT 600

·       






















   мають спеціальний зручний формат для їх експлуатації і транспортування. Невеликий розмір ГК-плит (значно менше стандартних ГК-листів) дозволяє легко монтувати їх без сторонньої допомоги. https://www.siniat.ua/uk-ua/produkti-ta-sistemi/products/gipsokarton/plato-format-600

ЗА ЦИМ ПОСИЛАННЯМ, ВИ ЗМОЖЕТЕ ОЗНАЙОМИТИСЯ З ГІПСОКАРТОННИМИ ЛИСТАМИ ТМ Сініат Плато https://www.siniat.ua/uk-UA/download/file/uk/f82bf85c79df4fc6baf0a62f00e0c8a4/%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0%D0%BB%D0%BE%D0%B3-%D1%82%D0%B5%D1%85%D0%BD%D1%96%D1%87%D0%BD%D0%B8%D1%85-%D1%80%D1%96%D1%88%D0%B5%D0%BD%D1%8C?rev=818d266e-d62e-41c2-b355-84eb95912a8e



 3.  Пакування, транспортування, зберігання і складування ГКЛ


На будівельному майданчику допускається нетривале 
зберігання гіпсокартонних листів упакованими в водонепроникний папір або плівку (при температурі не нижче0°С).

Перевозити гіпсокартон можна будь-якими видами транспорту за умови їх захисту від зволоження.

Зберігати гіпсокартонні листи слід в сухому закритому приміщенні при температурі навколишнього повітря не нижче +5 °С, від опалювальних приладів не менше 1,5 м. Пакети можуть бути встановлені один на одного в штабелі загальною висотою не більше 3м.Не слід гіпсокартонні листи зберігати у вертикальному положенні, так як листи можуть деформуватися з плином часу.

При транспортуванні гіпсокартонні листи повинні знаходитися в горизонтальному положенні. Пакети повинні бути укладені на дерев’яні піддони, або підкладки, які розташовані через 0,3м (кількістю не менше 6шт.) В якості підкладки можна використовувати дерев’яні бруски, або смуги з гіпсокартону, вкладені одна на одну.


Після виходу з конвеєра гіпсокартонні листи одразу пакетуються штабелювачем в пакети по 
50-6листів. Пакети гіпсокартонних листів упаковують в водостійкі матеріали (пакувальний папір, поліетиленова плівка).

Транспортування гіпсокартонних листів повинно виконуватися централізовано в пакетованому вигляді в умовах, що виключають зволоження, забруднення і механічне пошкодження аркушів.Габарити пакетів при не повинні перевищувати за довжиною 4100 мм, по ширині 1300 мм, по висоті 750 мм; маса пакета не повинна бути більше 3000 кг. Допустима висота штабелю гіпсокартону при зберіганні не більше 3м.

Для транспортування пачок ГКП зручно використовувати пересувні столи „КНАУФ” 


Окремі листи перевозьте на двуколесному візку „КНАУФ”. 


Зберігати ГКП необхідно в сухих закритих приміщеннях при температурі не нижче +5оС, на відстані не менше 1,5 м від опалювальних пристроїв на рівних основах у штабелях не допускаючи провисання.

 Для забезпечення якості робіт, виконаних з застосуванням ГКП , треба звертати особливу увагу на зберігання кромок і кутів ГКП при транспортуванні, підйомі та опусканні, ручному перенесенню. Переміщення ГКП здійснюється на спеціальних візках у вертикальному положенні, перенесення до робочих місць – за допомогою ручки або пояса.



 Виконайте конспект теми та мультимедійні вправи -онлайн



 

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Урок 11. Гіпсові в’яжучі речовини, їх класифікація, властивості, застосування

Урок 1 Класифікація та основні властивості будівельних матеріалів

Плануюча документація на 2023-2024 н.р.