Технологія монтажу ГКК Інструменти, пристосування та інвентар для виконання робіт з монтажу ГКК.

 








Тема. Інструменти, пристосування та інвентар для виконання робіт з монтажу ГКК.



Опрацюйте презентацію і виконайте короткий конспект теми.


Щоб розгорнути презентацію на весь екран, натисніть на передостанній значок у вигляді квадратика, внизу презентації, по її центру. Будьте уважні! Презентація має понад 70 слайдів. Для переходу на наступний слайд натискайте курсором миші по центру слайду або на чорне поле.. Щоб вийти з повноекранного режиму, знову натискайте курсором миші на той самий квадратик, внизу презентації. 

                                                        Цікавого вам перегляду! 
 


ПЕРЕГЛЯНЬТЕ НАВЧАЛЬНЕ ВІДЕО
  







РОЗГАДАЙТЕ КРИПТОГРАМУ (ВАРІАНТ НА ВИБІР)

Значення слів.

1.       Інструмент для свердління отворів у будівельних конструкціях.

2.       Електрична кутова шліфувальна машина.

3.       Пристрій для пророблювання круглих отворів у ГКЛ.

4.       Інструмент для відрізання смуг ГКЛ.

5.       Відомий бренд  якісного будівельного інструменту.

6.       Інструмент для стругання косих кромок ГКЛ.

7.       Інструмент для закріплення шурупів, гвинтів, болтів .

8.       Деталь болгарки.

9.       Інструмент для зєднання профілів при монтажі металевого

каркасу.

10.   Робочий інструмент болгарки.

11.   Українська торгова марка електроінструменту.

12.   Інструмент, яким після зняття фасок з ГКЛ, шліфують краї картону.

 https://verstakdoma.ru/stati/instrument/promyshlennyj/shurupovert-harakteristiki-ustrojstvo-sravnenie-modelej-top-5/





Виконайте мультимедійну інтерактивну вправу 


ДОДАТКОВА ІНФОРМАЦІЯ ДЛЯ ПОГЛИБЛЕНОГО ВИВЧЕННЯ ПРОФЕСІЇ




Хочете красиво і швидко - підбирайте правильно інструмент.

68 інструментів для роботи з гіпсокартоном

Інструмент для роботи з гіпсокартоном
Чи не хочете читати? Слухайте статтю!аудіоплеєр

Інструмент для роботи з гіпсокартоном - запорука якісної обробки. Без нього буде довго, криво, незручно. Хочете красиво і швидко - підбирайте правильно інструмент. Тут ми наведемо повний список інструменту для роботи з гіпсокартоном і профілем, в тому числі і той, яким користуються американські фахівці.

Деякий інструмент вам здасться банальним, а деякий ви побачите вперше.

Вимірювальний інструмент

Маркер і олівець. Будь-яка розмітка вимагає фіксації у вигляді міток і ліній. Для різних завдань і матеріалів потрібен свій інструмент, що малює. На глянцевих поверхнях маркер малює краще, олівець - на матових.

Олівець і маркери
Олівець і маркери

Відмітки для лінії зрізу зручніше робити тонким маркером або олівцем, якщо ріжете ручним інструментом. Так точніше. Товстий маркер зручний при роботі з болгаркою або дисковою пилкою. Через товсту ріжучої частини широку лінію видно краще в процесі різу.

В інструментальному ящику бажано мати товстий і тонкий маркер білого і чорного кольору, а також олівець і точило до нього.

Вимірювальна рулетка. Рулетка це базовий вимірювальний інструмент. Якщо у вас немає метростата, нічого страшного, а от якщо немає рулетки - вважай, немає і розмітки, інакше як тоді розкреслити лінії, нарізати спрямовує і стієчний профіль, перемички, листи гіпсокартону і знайти «завал» на стіні?

будівельна рулетка
будівельна рулетка

Рулетку краще придбати довжиною не менше 5 метрів, з металевою стрічкою, зацепом, пружинним механізмом для змотування і фіксатором.

Вимірювальна рулетка з ножем. Рулетка з ножем - це просунутий варіант для професіоналів. Призначена в першу чергу для різання, що-небудь вимірювати нею не дуже зручно. Можна навіть сказати, що це не рулетка з ножем, а ніж з рулеткою.

Рулетка для гіпсокартону з ножем
Рулетка для гіпсокартону з ножем

Підвищує швидкість роботи, коли потрібно нарізати безліч однотипних фрагментів. Один раз виставив розмір, зафіксував, далі перекладай листи і ріж. Швидко і точно. Можна різати не тільки гіпсокартон, але і пінопласт, картон, ізоляційні матеріали.

У рулетці передбачено отвір для олівця, тому можна розмічати і тверді матеріали, які не розрізати вручну - ДВП, ДСП, ОСП, масив дерева, пластик, метал. Розмічати можна як прямою лінією, так і по колу.

Косинець. Для розкрою ГКЛ підійде не кожен кутник. Причина в довжині. Лист гіпсокартону має ширину 1,2 м, тому і кутник повинен бути не менше 1,2 м завдовжки.

Косинець для гіпсокартону
Косинець для гіпсокартону

Безумовно, це професійний інструмент. Можна замінити рулеткою і правилом, але швидкість розкрою сильно постраждає. Добре, якщо подібні косинці мають складну конструкцію для зручного транспортування і зберігання.

Метростат. Телескопічна труба з квадратним перетином і шарнірними опорами. Вбудована вимірювальна шкала і бульбашковий рівень. Метростат - професійний інструмент.

Метростат
Метростат

При роботі з гіпсокартоном метростат може бути корисним при вимірюванні відстані від підлоги до стелі або виконувати роль розпірки. Рідкісний і непопулярний інструмент. У магазинах знайти складно.

Схил будівельний. Це металевий важок з мотузкою для визначення вертикалі і перенесення точок розмітки зі стелі на підлогу. Може здатися застарілим і неактуальним інструментом. Почасти це так і є - показує тільки вертикаль, розгойдується на вітрі, а для точних свідчень потрібно дочекатися повної зупинки грузика. Бульбашковий ж і лазерний рівень використовувати зручніше, функцій у них більше.

схил будівельний
схил будівельний

Але у простого схилу є одна важлива перевага, яке в деяких ситуаціях може стати в нагоді - він завжди показує точну вертикаль. Лазерний або бульбашковий рівень може збитися, в цьому випадку їх вертикаль можна звірити з простим мотузяним схилом.

Схил не замінить бульбашкові і лазерні рівні, але відмінно їх доповнить. Коштує не дорого, має сенс придбати собі в комплект інструментів.

Бульбашковий рівень. В процесі монтажу каркасу, після нарізки профілів і листів гіпсокартону, за допомогою бульбашкового рівня потрібно відстежувати горизонталь і вертикаль.

рівень бульбашковий
рівень бульбашковий

Бульбашковий рівень може бути як побутовим, так і професійним, все залежить від функціоналу і якості. Побутові недорогі моделі не мають підстроювання рівня, відкалібрувати такий інструмент неможливо. Виготовлені з тонкого металу.

Для професійної роботи краще придбати 2-3 рівня різної довжини, наприклад, 40, 80 і 150 сантиметрів, обов'язково з магнітним підставою і можливістю калібрування. Короткі рівні можуть бути корисні при монтажі каркасів для ніш і полиць, а довгі - для установки вертикальних стійок каркаса.

Лазерний рівень. Професійний інструмент, поєднує в собі функції бульбашкового рівня і схилу, розширюючи їх можливості. Пристрій проектує довгий горизонтальний або вертикальний промінь, а також точки схилу.

Зліва - ротаційний, праворуч - лінійний лазерний рівень
Зліва - ротаційний, праворуч - лінійний лазерний рівень

Лазерні рівні бувають різних типів - точкові, лінійні і ротаційні. Для роботи з гіпсокартоном підійде тільки лінійний і ротаційний лазерний рівень. Важливо, щоб пристрій формувало горизонтальну і вертикальну лінію, а також мало функцію схилу.

Гідравлічний рівень. Ще один «динозавр» в будівництві, такий же як і висок. Складно уявити, щоб хтось сьогодні використовував гідравлічний рівень в якості постійного інструменту. Швидше, це варіант для перевірки лазерного або бульбашкового рівня, коли є сумніви в точності, але немає часу на діагностику і настройку. Або як запасний варіант, коли під рукою немає взагалі ніякого рівня.

гідравлічний рівень
гідравлічний рівень

Гідроуровень може встановлювати рівень в різних кімнатах, чого не можуть інші пристрої.

Оскільки принцип роботи гідравлічного рівня засновані тільки на законах фізики, то цей інструмент також точний, як і висок. Різниця між ними в тому, що схил визначає вертикаль, а гідравлічний рівень - горизонталь.

При роботі з гіпсокартоном гідравлічний рівень допоможе перенести точку з однієї стіни на всі інші, навіть в іншій кімнаті. Першу точку потрібно відміряти і відзначити, інші швидко переносяться гідрорівнем стільки раз, скільки потрібно для розмітки ліній. Працювати з гідрорівнем зручніше з напарником. Поодинці доведеться одну колбу фіксувати саморезом, а це незручно з бетонними та цегляними стінами.

Як правильно працювати з гідравлічним рівнем розповість Антон Коробченко і проект «Хлопці з каменю».

експерт
Автор відео: Антон Коробченко

Професійно займаюся ремонтом квартир в Москві. Засновник проекту «Хлопці з каменю». Це популярний канал на YouTube з унікальними відео-уроками по ремонту і обробці вашого будинку або квартири своїми руками.

Антон Коробченко в соціальних мережах:

Гідрорівні заводського виконання забезпечені колбами зі шкалою на кожному кінці шланга, але, як бачите, «Хлопці з каменю» використовують звичайний прозорий шланг.

Капроновий шнур. Використовується під час монтажу каркасу з профілю. При роботі з гіпсокартоном потрібен тільки для вирівнювання стійок. Стане в нагоді навіть при наявності лазерного рівня.

Капронову шнур для будівельних робіт
Капроновий шнур для будівельних робіт

Після установки стійок, перед їх прикручуванням до підвісів, по горизонталі натягується капроновий шнур і фіксується до крайніх профілів. Далі стійки вирівнюються, виключаючи появу «хвиль», і прикручуються сПристрій являє собою рулетку в закритому корпусі, куди засипається фарбувальний порошок. Шнур, для зручності роботи, забезпечений спеціальним металевим зацепом.

Відфутболювальні шнур з барвником пігментом
Відбивний  шнур з барвником пігментом

Шнуровідбивний пристрій. Призначений для нанесення розмітки на стіни. Шнур потрібно поєднати з мітками, після відтягнути на себе як струну і відпустити. Вдарившись об стіну, шнур залишає кольоровий слід. Це зручніше, ніж поєднувати мітки за допомогою правила або рівня, особливо на довгих стінах. Шнуровідбивний пристрій буде корисним при нанесенні всієї розмітки каркаса для гіпсокартону, і вертикальної, і горизонтальної.

Ми знайшли в YouTube найкраще відео про розмічальні шнури від професійного електромонтажника Дмитра Дурнєва. В кінці відео Дмитро показує лайфхак, як працювати розмічальним шнуром одному, не застосовуючи саморізи і дюбеля. Хто пробував, знає як це непросто.

експерт
Автор відео: Дмитро Дурнєв

Професійний електромонтажник з Ростова-на-Дону. У блозі на YouTube ділюся технологіями проведення електромонтажних робіт в громадських і адміністративних будівлях, даю докладні інструкції з проведення електромонтажу в квартирі, знімаю огляди інструменту і електротехнічних виробів.

Дмитро Дурнєв в соціальних мережах:

Спецодяг та засоби захисту

Робочий комбінезон. Робота з гіпсокартоном включає в себе демонтаж покриттів, різання і монтаж металопрофілю, обшивку гіпсокартонними листами, шпаклівку і шліфування швів, ґрунтовку, фарбування. Для професійної роботи всі етапи зручніше виконувати в спеціальному одязі.

Робочі комбінезони гипсокартонщика
Робочі комбінезони гипсокартонщика

Ліворуч і праворуч на фото зображені робочий комбінезон і напівкомбінезон. На відміну від простого одягу, виготовлені з міцної, стійкої до стирання тканини, можуть мати водовідштовхувальний шар, нагрудні, бічні і задні кишені для зберігання дрібних інструментів, а також кишені для поролонових вставок на колінах.

У центрі зображений одноразовий комбінезон з нетканого матеріалу для малярних робіт. При роботі з гіпсокартоном буде незамінний при шліфуванні зашпакльованних стиків, стін і подальшого їх фарбування. Добре пропускає повітря і надійно захищає від пилу під час шліфування та дрібних бризок під час фарбування.

Протипорізні рукавички. На всьому протязі робіт з гіпсокартоном доведеться мати справу з гострими краями профілів і гострими саморізами. Працюючи голими руками підвищується ризик порізів і проколів. Для захисту рук від порізів створені спеціальні  рукавички. Звичайні бавовняні рукавички в цьому випадку малоефективні.

Антіпорезние рукавички
Антіпорезние рукавички

Для збільшення міцності і поліпшення захисних властивостей рукавичок є кілька технологій.

Зліва на фото рукавички без захисних накладок і покриття. Міцність і  якость від порізів  досягаються за рахунок застосування спеціальної нитки з високомолекулярного поліетилену. Через відсутність накладок високою залишається чутливість пальців.

У центрі рукавички з поліуретановим покриттям, за рахунок якого досягається максимальна стійкість до стирання, порізів та проколів.

Справа рукавички із захисним покриттям зі шкіри або спилка. Крім стійкості до стирання, проколів і порізів, ці рукавички володіють захистом від високої температури до 250 градусів.

Окуляри захисні. При монтажі каркаса з профілів на стелю, неминуче осипання пилу і металевої стружки. При шліфуванні стиків і стін в повітрі з'являється багато дрібного пилу від шпаклівки, яка досить довго осідає. Для комфортної та безпечної роботи використовуйте захисні окуляри.

Окуляри закритого типу для захисту від пилу і стружки
Окуляри закритого типу для захисту від пилу і стружки

Для роботи в сильно запилених приміщенні потрібні окуляри закритого типу. Такі окуляри щільно прилягають до обличчя і надійно захищають очі від хмар дрібної шпаклювальної пилу.

Респіратор. Під час шліфування стін і стиків в захисті від пилу потребують не тільки очі, а й органи дихання. Для разових робіт згодиться одноразова маска, яка називається «черепашкою». Для постійної професійної роботи потрібен хороший респіратор.

Багаторазові респіратори для захисту від пилу
Багаторазові респіратори для захисту від пилу

Деякі моделі представляють собою полумаску поєднану з окулярами, на фото праворуч. Деякі - панорамний маску, на фото зліва. У центрі простий багаторазовий респіратор без захисту зору.

У багаторазових респіраторах вбудовані картриджі з вугільним наповнювачем, вистачає їх надовго, але періодично і вони вимагають заміни. Весь конденсат виводиться через спеціальний клапан.

Протишумові навушники. При наявності електричного інструменту в роботі з гіпсокартоном, такого як електроножиці, перфоратор, шліфмашина, будівельний пилосос, компресор, болгарка, ви неминуче і часто будете стикатися з підвищеним шумом. Захистити органи слуху допоможуть протишумні навушники.

протишумові навушники
протишумові навушники

Для професійної роботи зручніше використовувати повноцінні навушники з власним обідком, або з кріпленням для будівельної каски.

Монтажний пояс. Цей аксесуар оцінять професійні гипсокартонщики, та й будівельники в цілому. Кріплення, невеликий ручний інструмент, шуруповерт і навіть пневмопістолети з перфоратором буду завжди під рукою, якщо є монтажний пояс. Швидкість і зручність вашої роботи стане значно вище, особливо, якщо ви працюєте на лісах або будівельних ходулях.

Монтажний пояс для інструменту
Монтажний пояс для інструменту

На ринку досить багато варіацій монтажних поясів. Комплектувати їх ви можете по своїх потребах. Підсумки з одним або двома відсіками, маса різних власників і петель під рулетки, молотки, щипці, кобури під шуруповерти.

Інструмент для профілю

Інструмент для різання профілю для гіпсокартону

Ножиці по металу. Можуть різати спрямовує і стієчний профіль, нарізати перемички і арочні фрагменти. Товщина якісного гіпсокартонного профілю не менше 0,6 мм. Вибирайте ножиці з запасом, для металу не менше 0,8 мм.

Ножиці по металу
Ножиці по металу

Бувають праві і ліві, а також для поздовжнього різу, але при монтажі каркаса поздовжній рез не потрібен. При невеликих обсягах робіт цілком можна обійтися тільки ножицями по металу. В інших випадках нарізка профілів відніме багато сил і часу, тому для професійної роботи купите додатковий ріжучий інструмент.

Профіль для гіпсокартону - види, розміри, застосування
Профіль для гіпсокартону - види, розміри, застосування
Читати

Електроножиці по металу. Для професіоналів альтернативою ножиць стануть електроножиці. В результаті ви отримаєте рівний рез, відсутність задирок, високу швидкість роботи і економію сил.

Електроножиці по металу вирубні (зліва) і шліцьові (праворуч)
Електроножиці по металу вирубні (зліва) і шліцьові (праворуч)

Ручними ножицями не так просто різати профільний або гофрований метал, електричні ножиці в цій ситуації справляються без проблем. Для різання профілю під гіпсокартон підійдуть як шліцьові, так і вирубні електроножиці. Обслуговування інструменту зводиться до рідкісної заміні щіток і мастилі ріжучої кромки.

Гільйотина для профілю. Прискорює і полегшує нарізку напрямних і стоєчних профілів шириною до 125мм, що вистачить для більшості завдань при монтажі каркаса для стіни, стелі або перегородки. Гільйотина - професійний інструмент.

Гільйотина для профілю гіпсокартону
Гільйотина для профілю гіпсокартону

Т-подібна форма ножа ріже рівно, без загинів і задирок, без шуму, стружки, іскор і пилу. Забезпечена обмежувачем для множинної нарізки профілів заданої довжини. Вузька спеціалізація інструменту знижує універсальність застосування - різати можна тільки під прямим кутом і тільки профіль.

Болгарка. З тонким відрізним диском вона легко ріже профіль, але використовувати болгарку краще в крайніх випадках, коли відрізати потрібно прямо зараз, а під рукою немає ні ножиць, ні гільйотини.

Куто-шліфувальна машина або "Болгарка"
Куто-шліфувальна машина або «Болгарка»

Мінуси болгарки стандартні - шум, іскри, перегрів профілю. Якщо в приміщенні вже наклеєні шпалери, покладений ламінат або лінолеум, працювати болгаркою небажано - іскри можуть пропалити обробку.

У процесі різання поверхню профілю перегрівається, випалюючи оцинкований шар. У цій області може з'явитися корозія. Якщо є ймовірність проникнення іржі крізь шов або шар гіпсокартону назовні в видиму частину, краще підібрати інший інструмент для різання - ножиці або гільйотину.

Циркулярна пила. Дискова, вона ж циркулярна пила, на перший погляд, аналог болгарки. Але функцій у неї більше і працювати з її допомогою зручніше. У циркулярки є можливість робити пропив заданої глибини і під певним кутом. При різанні профілю це може стати в нагоді. Компактні розміри і мобільність дозволяють підрізати профіль безпосередньо на стіні або стелі.

Циркулярна пила по металу
Циркулярна пила по металу

На відміну від болгарки, дискова пилка практично не дає іскор, а вся стружка збирається всередині кожуха.

Дискові пили, в основному, пиляють дерево, МДФ, пластик, тобто м'які матеріали. Різати металевий профіль може тільки пила і диск, розраховані для металу. Звертайте увагу на ці параметри при покупці інструменту і оснастки.

Пила торцювання. Це різновид все тієї ж циркулярки, тільки закріплена вона на підставці. Торцювальні пилку ще називають монтажною. Таким інструментом можна швидко робити багато однотипних різів.

Пила торцювання по металу, зліва - з абразивним диском, праворуч - з направляючою по металу
Пила торцювання по металу, зліва - з абразивним диском, праворуч - з направляючою по металу

На торцювальні пилку можуть встановлюватися диски як абразивні, так і для пилок по металу. При виборі абразивного диска неминуче з'являться всі мінуси болгарки - перегрів, іскри, пил. Вибираючи пильний диск по металу, всі ці мінуси можна звести до мінімуму. Єдиний момент - пильні диски не люблять іржі, але на профілях для гіпсокартону її і немає, тому це не критичне умова.

На відміну від ручної дискової пили, торцювання пилкою не вийде підрізати «на місці» через громіздкою станини. В іншому, так само можна пиляти на задану глибину і під різним кутом. І пила, і диск повинні бути призначені для різання металу.

Інструмент для з'єднання профілю для гіпсокартону

Просікач. Вузькоспеціалізований інструмент для скріплення профілів між собою. Пробиває метал наскрізь, вирубує і завальцовує на вус. Це швидше саморізів або заклепок.

Просекатель для профілю з розвальцюванням
Просекатель для профілю з розвальцюванням

Можна почути думку, що такий спосіб ненадійний і міцність з'єднання профілів слабка. Але це не так. Міцності достатньо для складання каркаса з профілю.

Саморізи і заклепки мають опуклий капелюшок, що може перешкодити якісному вирівнюванню поверхні гіпсокартону. Просікач  такого недоліку не має, все вуса пробиваються всередину, а зовнішня поверхня профілю залишається як і раніше рівною і гладкою.

Каркас з профілю під гіпсокартон на стіну
Каркас з профілю для гіпсокартону на стіну
Читати

Перфоратор. При монтажі каркаса для гіпсокартону інструмент обов'язковий. Різниця між професійним і побутовим перфоратором лише в потужності. Для постійної професійної роботи краще купити модель потужністю від 1000Вт. Для рідкісних робіт з гіпсокартоном підійде побутової варіант потужністю 400-500Вт.

перфоратор
перфоратор

Незалежно від матеріалу каркаса, необхідно робити отвори в стінах або стелі. Направляючий профіль, підвіси або дерев'яні рейки кріпляться за допомогою дюбель-цвяхів або анкерів. Під них і висвердлюють отвори в бетоні.

Шуруповерт. Можна віднести до базового інструменту гипсокартонщика. При складанні каркаса, навіть при наявності просікача , залишається багато з'єднань на саморезах - підвіси і перемички.

Акумуляторний і провідний шуруповерт
Акумуляторний і провідний шуруповерт

Листи гіпсокартону також кріпляться саморізами. Крутити доведеться багато і не в найдоступніших місцях - кути, арки, ніші, стелю. Зручніше за все використовувати акумуляторні моделі шуруповертів. Для професійної та безперебійної роботи варто вибрати модель подорожче і обзавестися змінними акумуляторами.

Біти для шуруповерта. Взагалі-то біти це оснащення для шуруповертів, але варто сказати про них окремо. Для різних матеріалів потрібні різні біти. Для металевого каркаса підійдуть звичайні, а для гіпсокартону потрібні спеціальні біти з обмежувачем.

Біти для шуруповерта з обмежувачем і без обмежувача
Біти для шуруповерта з обмежувачем і без обмежувача

Гіпсокартон м'який матеріал. Шуруповерт крутить швидко і потужно. Якщо вчасно не зупинити патрон, саморіз може прокрутитися всередину листа, доведеться свердлити новий десь поруч з пробитим. Завдання обмежувача - не дати саморізи вкрутити занадто глибоко. Як тільки насадка впирається в лист, саморіз ще трохи вкручується, але далі біта починає провертатися і обертання самореза припиняється. З такими бітами у вас буде менше зайвих дірок в листах, та й робота буде проходити швидше і зручніше.

Кріплення для гіпсокартону
Кріплення для гіпсокартону
Читати

Будівельний пістолет. Артилерія запеклого гипсокартонщика. Робота прискорюється в рази. Вартість кожного пострілу компенсується швидкістю роботи і якістю з'єднань.

Будівельний пістолет для дюбелів-цвяхів
Будівельний пістолет для дюбелів-цвяхів

Дюбель, навіть короткий, забитий в бетон з пістолета, неможливо витягнути ні пассатижами, ні вибити молотком, залишається тільки зрізати болгаркою. Швидше за все, при спробі розхитати і витягнути, дюбель просто зламається.

Шило. Підвіси та напрямні профілі перед монтажем проклеюються стрічкою ущільнювача. І якщо в спрямовуючий профілі можна просвердлити і стрічку, і метал одночасно і тут же вбити дюбель-цвях, то з підвісами так не вийде - незручно тримати, отвір в стіні свердлиться заздалегідь по мітках, тому потрапити свердлом через ущільнювальну стрічку, не бачачи самого отвору в стіні, непросто. Для проколів ущільнювальної стрічки на підвісах якраз і знадобиться товсте шило.

Шило для проколу ущільнювальної стрічки
Шило для проколу ущільнювальної стрічки

Можна, звичайно, обійтися ножем або цвяхом, але це не зовсім зручно і небезпечно, краще використовувати спеціальний інструмент.

Молоток. Підійде абсолютно будь-хто. Бойок молотка повинен бути розміром не більше 25мм, щоб можна було працювати з найвужчим направляючим профілем 27х28мм.

молоток
молоток

При складанні каркаса з профілів молоток потрібен тільки для забивання дюбелів-цвяхів в стіну, підлогу і стелю.

Будівельні ходулі. Разові або нечасті роботи з гіпсокартоном можна провести з використанням драбини, козелков. Адже листи і каркас доводиться прикручувати на висоті. В крайньому випадку, підійде навіть звичайний стіл або стілець. Але для постійної роботи потрібні спеціальні ходулі. Це дуже зручний інструмент на шарнірах, що повторює рух стопи. Стояти на ньому також просто, як і на власних ногах.

Будівельні ходулі
Будівельні ходулі

Саме ходулі використовують обробники з США. В Америці майже всі будинки починаються з дерев'яного каркаса, а всередині обшиваються гіпсокартоном. Не просто окрема стіна або стеля, а взагалі всі внутрішні поверхні.

Дві-три людини запросто зашиють двоповерховий будинок всього за пару днів. І один з них буде весь час на ходулях. Його завдання - крутити на стелі і в верхніх частинах стін. Тільки уявіть, не потрібно пересувати драбину, злазити і залазити знову. Просто ходиш і працюєш.

При роботі на ходулях є одна проблема - підняти з підлоги потрібний інструмент або витратний матеріал неможливо. Ми знайшли відео, де Андрій Шайтер в деталях покаже як, працюючи на ходулях, підняти практично будь-який предмет з підлоги, не відволікаючи від роботи напарника.

експерт
Автор відео: Андрій Шайтер

Професійно займаюся будівництвом і обробкою приміщень в Красноярську. Веду популярний відеоблог на YouTube, де розповідаю про будівельні технології, роблю огляди інструментів і матеріалів, даю корисні поради майстрам.

Андрій Шайтер в соціальних мережах:

Інструмент для гіпсокартону

Інструмент для різання гіпсокартону

Ніж будівельний. Будівельний ніж завжди повинен бути в арсеналі гипсокартонщика. Такий ніж легко ріже гіпсокартон будь-якої товщини. Після розмітки лінії різу досить прорізати шар картону і лише трохи заглибитися в гіпсовий сердечник. Після цього можна легко розламати лист на дві частини. Лист розколеться рівно по лінії. Процес дуже нагадує різання скла або кахельної плитки.

Ніж для гіпсокартону
Ніж для гіпсокартону

Простий ніж здатний різати тільки по прямій лінії. Якщо потрібно вирізати квадратне або кругле вікно, зробити радіальний виріз під арку, знадобиться інший ріжучий інструмент.

Ніж не дає пилу і шуму, тому, навіть якщо у вас в наявності весь набір інструменту для різання гіпсокартону, ніж ви все одно будете використовувати часто.

Гіпсокартон - види, розміри, призначення
види гіпсокартону
Читати

Різак. Більш просунутий інструмент для різання ГКЛ. Швидко ріже багато смужок з фіксованим розміром, наприклад, для обшивки короба або багаторівневих стель. Різак це інструмент не для квартирних ремонтів - багато часу на маленькому об'єкті ви не заощадите, а ось для великих обсягів - саме те. У продажу можна знайти інструмент двох типів - вузький і широкий.

Вузький двосторонній різак для гіпсокартону
Вузький двосторонній різак для гіпсокартону

Вузький різак має шкалу до 120мм. Ріже гіпсокартон товщиною від 9 до 15мм. У продажу можна знайти моделі з додатковою ручкою. Єдиний мінус - невелика ширина смуги, іноді 120мм недостатньо.

Широкий різак здатний різати смуги до 630мм, буває однобічний і двосторонній.

Широкий односторонній різак для гіпсокартону
Широкий односторонній різак для гіпсокартону

Варіант з одним лезом можна використовувати тільки на столі - одна рука притримує і рухає майданчик уздовж кромки, інша тисне на рукоятку над ріжучим коліщатком.

На відміну від інших типів гіпсокартонних рейсмусов, односторонній може різати не тільки прямі лінії, а й радіальні. Для попередньої розмітки окружності передбачений гострий шип для центрування і затиск для олівця.

Оскільки рез відбувається тільки з одного боку, при відламуванням смуги другий шар картону додатково потрібно прорізати будівельним ножем. Або різати з одного боку, перевертати лист, різати з іншого боку і після відламувати смугу. При будь-якому варіанті це зайві витрати часу і сил.

Це не означає, що інструмент поганий. Односторонній різак-рейсмус зручніше будівельного ножа - для різання не потрібно використовувати правило, рівень, лінійку в якості направляючої. Але поступається за швидкістю роботи двостороннім різаків.

Широкий двосторонній різак для гіпсокартону
Широкий двосторонній різак для гіпсокартону

Варіант з двома лезами можна використовувати як на столі, так і без нього. Лист можна різати просто поставивши його руба на підлогу. На фото зображений різак Knauf, це професійне і продумане пристрій з безліччю затискних коліщаток для зручної роботи. Підпружинені леза добре прорізають гіпсокартон навіть на максимальній ширині смуги. Різка відбувається точно за розмірами і з високою швидкістю.

Ножівка по гіпсокартону. Ще її називають викружні ножівка. Зробить квадратний, круглий або будь фігурний виріз і збоку, і в середині листа. Це може бути виріз під труби, проводку, отвір для підрозетника, світильника, радіальний виріз арки. Призначена тільки для цих цілей, довгі рези їй робити довго і незручно. Отвори можна випилювати як перед монтажем листів, так і після.

Ножівка по гіпсокартону
Ножівка по гіпсокартону

Загострений кінчик ножівки зроблений спеціально для того, щоб зручніше було протикати матеріал. Довжина полотна ножівки не перевищує 20см. У продажу можна знайти як односторонні, так і двосторонні моделі. Ріже не тільки гіпсокартон, але і інші м'які матеріали малої товщини - дерево, пластик, ламінат, фанеру.

Балеринка. Вирізає ідеально круглі отвори, немов циркулем. У продажу можна знайти два види балеринок - ручні і під патрон шуруповерта.

Балеринка для гіпсокартону ручна
Балеринка для гіпсокартону ручна

Ручні балеринки ріжуть тільки гіпсокартон. У центрі рукоятка з гострим керном для центрування, до неї прикріплена шкала з ріжучим коліщатком. Може вирізати отвори діаметром від 20 до 400мм.

Балеринка для гіпсокартону під патрон шуруповерта
Балеринка для гіпсокартону під патрон шуруповерта

Балеринки для електроінструменту мають більш широкий модельний ряд. Є варіанти для кахлю і скла, є для більш м'яких матеріалів. Розрізняються вони різцями. Для кахлю і скла - тверді і масивні різці, конусний центровий керн. Для гіпсокартону і дерева - тонкі гострі різці, в центрі свердло. Ріжуть отвори діаметром від 30 до 300мм.

В обох типах балеринок присутня шкала з розміткою.

Лобзик. Електричний варіант ручної ножівки по гіпсокартону. Завдання аналогічні - випиляти круглий або квадратний отвір, радіальний або фігурний виріз.

лобзик
лобзик

А ось довгі прямі рези не для лобзика - довго і шумно, звичайний будівельний ніж впорається краще, не кажучи вже про різак-рейсмус. Для разових або рідкісних робіт з гіпсокартоном не найкращий варіант. Купити лобзик в арсенал інструменту має сенс лише при частих замовленнях і великих обсягах.

Коронка. Вирізає круглі отвори під труби, вимикачі, підрозетники, точкові світильники. Пиляє швидше і рівніше ручної ножівки і лобзика. Коронка, по суті, аналог балеринки.

Коронки для вирізання отворів
Коронки для вирізання отворів

Ріже будь-який м'який матеріал - гіпсокартон, дерево, пластик, фанеру. Для металу і кахлю потрібні коронки з іншим ріжучим краєм.

Інструмент для фрезерування гіпсокартону

Фрезер. Це просто знахідка для гипсокартонщика. З його допомогою V-подібної фрезою робиться поглиблення майже на всю глибину листа, тільки нижній шар картону залишається недоторканим. Після цього лист гіпсокартону вільно згинається, утворюючи кут в 90 градусів.

Фрезер
Фрезер

Що це дає, адже можна нарізати окремі смуги і так же все скрутити на каркасі кутом? Найбільший плюс в тому, що кути, сформовані за допомогою фрезера, не потрібно шпаклювати. В результаті у вас виходить ідеальний кут і економиться багато часу на шпаклівці.

Фрезер дозволяє збирати різноманітні варіанти ніш, коробів, полиць. Інструмент професіонала, що підвищує швидкість і якість роботи.

У відео Павла Сидорика, професійного обробника з популярним каналом в YouTube, на прикладі фрезерування гіпсокартону для стелі зі складною формою обходу колони, можна оцінити всі переваги фрезера.

експерт
Автор відео: Павло Сидорик

Професійний будівельник-отделочник з Мінська. Уроки по обробці, огляд інструменту, ідеї для ремонту, будівельні Лайфхак - все це дивіться на моєму каналі в YouTube.

Павло Сидорик в соціальних мережах:

Погодьтеся, без фрезера ця робота перетворилася б в кошмар - довелося б накручувати профілі, обшивати смужками гіпсокартону, шпаклювати. Зайва витрата часу і матеріалів.

Гіпсокартон - порівняння виробників, рейтинг, відгуки
Гіпсокартон - порівняння виробників, рейтинг, відгуки
Читати

Ніздрюватий стіл. Для розкрою і фрезерування гіпсокартону був придуманий спеціальний пористий стіл. З ним підвищується якість роботи і продуктивність, зручно працювати, не потрібно стояти на колінах на підлозі.

ніздрюватий стіл
ніздрюватий стіл

Однією з особливостей столу є наявність пазів в осередках, це зручно при розпилюванні листів лобзиком або дисковою пилкою.

Стіл можна частково розібрати і використовувати тільки козли, щоб класти довгі предмети - профілі, труби, кабель-канали. Якщо навпаки потрібна велика довжина, збільшити її можна з'єднанням двох пористих столів за допомогою профілів. Виключно професійний інструмент.

Інструмент для зняття фаски з гіпсокартону

Рубанок-рашпіль. Обдирний рубанок для гіпсокартону. Робоча поверхня нагадує кухонну тертку.

Обдирний рубанок для гіпсокартону
Обдирний рубанок для гіпсокартону

При різанні будівельним ножем або різаком гіпсокартон легко розламується на окремі смуги, рівно по розміченій лінії, але торець залишається трохи шорстким. Завдання обдирного рубанка цей торець підрівняти.

Керамічний рубанок. Інструмент для розшивки швів гіпсокартону. Знімає фаску під різними кутами з кромки листа. Не кожна сторона ГКЛ має заводську кромку для шпаклівки, особливо, якщо лист розкроюють на дрібні частини. Всі стики під шпаклівку обов'язково потрібно обробити кромки рубанком, знявши фаску.

Керамічний рубанок для гіпсокартону
Керамічний рубанок для гіпсокартону

Можна припустити, що зняття фаски це трата часу, все одно ж стик зашпаклюется і буде рівним. Так, але тільки перший час. Потім на місці стику з великою часткою ймовірності з'явитися тріщина.

Справа в тому, що при різанні край виходить не ідеально рівним. Зазор різної товщини матиме різний шар шпаклівки, в такому стику вона буде висихати нерівномірно. Гіпс добре вбирає вологу, тонкий шар висохне швидше, товстий - повільніше. Це і призводить до тріщин, які можуть з'явитися вже після закінчення всіх робіт. Переробки таких дефектів вимагатимуть значних фінансових вкладень.

Щоб уникнути появи тріщин, спочатку торець шліфується рашпілем, а потім знімається фаска кромки рубанком. Після цього можна вважати, що кромка добре підготовлена ​​до шпаклівки.

Інструмент для згинання листів гіпсокартону

Голчастий валик. Інструмент для нанесення перфорації на лист гіпсокартону. Важливо відзначити, що валик для гіпсокартону повинен мати гострі металеві шипи. Чи не переплутайте з голчастим валиком для наливних підлог, той має пластикові тупі шипи і для гіпсокартону непридатний.

Голчастий валик для гіпсокартону
Голчастий валик для гіпсокартону

Перфорація на аркушах потрібна в тих випадках, коли потрібно зігнути гіпсокартон, наприклад, при обшивці арки або напівкруглого короби. Через перфорацію лист рясно змочується і після закінчення деякого часу стає пластичним, що і дозволяє плавно вигнути його до потрібного радіуса.

Пристосування для перенесення гіпсокартону

Ручки для перенесення. На фото показані ручки різних типів, але всі вони для перенесення листових матеріалів. Це не тільки гіпсокартон, але і фанера, ОСБ, ДСП.

Ручки для перенесення листових матеріалів
Ручки для перенесення листових матеріалів

Варіант зліва і посередині можна використовувати як удвох, так і поодинці. Праву модель - тільки вдвох. Ручки для перенесення можна віднести професійного інструменту.

Педаль-важіль. Оскільки листи гіпсокартону монтуються на стіну з зазорами, як під стелею, так і на підлозі, потрібно якось центрувати лист. Для цього і призначена педаль-важіль для листових матеріалів.

Педаль-важіль для підйому гіпсокартону
Педаль-важіль для підйому гіпсокартону

Зверху кріпиться тимчасова планка потрібної товщини, прикладається лист гіпсокартону, педаллю піднімається до упору в планку і прикручується саморізами до каркасу. Далі планка витягується, а зазори заповнюються еластичним герметиком. Зазори з герметиком потрібні для компенсації сезонних розширень, а також для запобігання деформацію самого листа.

Візок для листів. Потрібні для професійної роботи з гіпсокартоном у великих приміщеннях. Основна пачка листів складується в одному місці і маленькими порціями на візку розвозять по всьому об'єкту. На маленьких об'єктах потреби в такому інвентарі немає.

Візок для листових матеріалів
Візок для листових матеріалів

Візок на фото праворуч тільки для транспортування, зліва - для транспортування і зберігання у зони роботи. Всі візки повинні бути забезпечені педаллю гальма для фіксування коліс.

Підйомник-розпірка. Часто при монтажі гіпсокартону на стіни і стелю використовують дерев'яні рейки або металевий профіль в якості підпірок. Особливо це актуально, якщо майстер працює в поодинці. У цьому випадку роботу полегшить телескопічний підйомник-розпірка.

Підйомник-розпірка
Підйомник-розпірка

У продажу можна зустріти довгі і короткі варіанти. Довга підпора - близько 3-х метрів, коротка - трохи більше 1-го метра. Прогумовані опори на шарнірах компенсують нерівності і запобігають ковзанню. Рукоятка приводу з фіксатором плавно висуває шток, поступово створюючи тиск на ГКЛ.

Рамковий підйомник. Якщо підйомник-розпірка в монтажі гіпсокартону грає більше допоміжну роль, то рамковий підйомник це пристосування для підняття гіпсокартону до стелі, дозволяє поодинці і без зусиль піднімати лист наверх, фіксувати в цьому положенні і спокійно прикручувати саморізами.

рамковий підйомник
рамковий підйомник

Підйомник складаний, в зібраному вигляді забирається в чохол і переноситься на плечі. Це дозволяє використовувати підйомник в квартирах або інших невеликих приміщеннях. Його вага трохи більше 20 кілограм.

Оскільки у підйомника є одна опора, яка припадає рівно на середину листа, то при роботі з великими подкатних лісами вона буде заважати. У цьому випадку використовуйте або маленьку драбину, або ходулі, або крутите саморізи з підлоги за допомогою шуруповерта з подовжувачем.

Інструмент для закладення швів гіпсокартону

Малярський валик і кисть. Перед шпаклівкою стиків гіпсокартону все шви і саморізи обов'язково слід заґрунтувати. Після закладення стиків перед фінішною шпаклівкою стіна грунтується ще раз і вже повністю. Третій раз грунтується вся поверхня перед обклеюванням шпалер.

Валик і кисть для малярних робіт
Валик і кисть для малярних робіт

Для грунтовки потрібно мати два інструменти - валик і кисть. Валик швидко Загрунтуйте відкриту поверхню стіни, кисть - все важкодоступні місця в кутах і стиках.

Ванночка малярська. При грунтовці стіни валиком, найзручніше використовувати ванночку. Якщо вмочати валик у відро, то він досить багато вбере грунтовки, надлишки будуть струмками стікати на підлогу і стіни.

Малярська ванночка для валика
Малярська ванночка для валика

При використанні малярської ванночки все надлишки можна віджати в піддон, тим самим скоротивши витрати грунтовки. Ванночка буде корисна тільки в невеликих приміщеннях, а для великих обсягів коштує її замінити на прямокутне відро. Пензлем же можна гарантувати з будь ємністю.

Відро будівельне. Зручний інструмент для замішування цементного розчину, штукатурки, шпаклівки. Прямокутне відро, до всього іншого, можна використовувати для грунтування, в нього відмінно поміститься валик.

Будівельне сміття
Будівельне сміття

Не варто замінювати побутовими. Спеціальні будівельні відра міцніші, мають носик для зливу, мірну шкалу з внутрішньої сторони, металеву ручку. А прямокутні ще й ребристу поверхню для віджиму валика для ґрунтування.

Насадка-міксер. Для швидкого і якісного змішування суміші розчину, штукатурки, шпаклівки з водою. При покупці варто звертати увагу на хвостовик. Він може бути шестигранним, який підійде до будь-якого кулачковому патрону, а може бути нарізним. В цьому випадку до насадки потрібен міксер з відповідною різьбою або перехідник.

Насадка-міксер
Насадка-міксер

Для замішування розчину або шпаклівки в побутових масштабах цілком можна обійтися звичайним дрилем і універсальної насадкою з шестигранником. Для промислових обсягів краще придбати спеціальний потужний міксер і відповідну по різьбі насадку.

Пістолет для герметика. При обшивці стін листами гіпсокартону вгорі і внизу повинен залишитися зазор 10-15мм. Після шпаклювання стиків ці зазори також потрібно закласти, але не шпаклівкою, а силіконовим герметиком.

Пістолет для клею і силікону
Пістолет для клею і силікону

Герметик продається в закритих тубах. Для видавлювання герметика потрібен спеціальний пістолет як на фото, який спільно з тубою схожий на великий шприц з герметиком. Такий пістолет - це варіант для побутового застосування.

Пістолет-інжектор. Аналог простого пістолета для герметика, тільки з більшою функціональністю.

Шприц-інжектор для шпаклівки і герметика
Шприц-інжектор для шпаклівки і герметика

Пістолет-інжектор може використовуватися з закритими тубам з герметиком, а може і сам виконувати роль туби, коли застосовується для шпаклівки важкодоступних місць. Тобто, герметик в такому пістолеті видавлюється з власної пластикової туби, а шпаклівка з туби пістолета-інжектора.

Шпателі. Для шпаклівки стін з гіпсокартону вам знадобиться п'ять різних за розміром і призначенням шпателей. Для важкодоступних місць потрібен вузький шпатель 60-80мм. Для шпаклювання стиків - не менше 150 мм. Для стін вибирайте шпатель розміром 350-400мм, довшим доведеться працювати двома руками. І ще два шпателя для зовнішніх і внутрішніх кутів.

Шпателі для роботи з гіпсокартоном
Шпателі для роботи з гіпсокартоном

Все шпателі повинні бути виконані з нержавіючої сталі. Якщо лезо заіржавіє, буде бруднити шпаклівку і залишати нерівності через раковин на металі. Довгий шпатель 350-400мм повинен мати невеликий вигин і кути 90 градусів. Це запобіжить появи задирок при шпаклюванні стін і примикань до кутів.

Шпатель з викруткою. Цей інструмент створений спеціально для роботи з гіпсокартоном. Можна, звичайно, використовувати звичайний шпатель і викрутку, але швидше працювати саме поєднаним з викруткою шпателем.

Шпатель для гіпсокартону з викруткою
Шпатель для гіпсокартону з викруткою

Перед шпаклюванням стиків і саморізів спочатку потрібно провести по стіні порожнім шпателем. Якщо є капелюшки саморезов, які стирчать і чіпляються, їх потрібно докрутити на глибину мінімум 1мм. Викрутка на шпателі дозволяє зробити це миттєво.

Сокіл для шпаклівки. Допоміжний інструмент. Невелика кількість шпаклівки набирається на сокіл і вже в місці шпаклювання по чуть-чуть знімається шпателем і наноситься на стіну. Немає необхідності тримати поруч з собою ціле відро шпаклівки.

Сокіл для шпаклівки і штукатурки
Сокіл для шпаклівки і штукатурки

При машинному нанесенні шпаклівки та подальшому її розгладженні, сокіл допомагає знімати і накопичувати надлишки зі шпателя. Розмір коливається від 150мм до 330мм. Виготовлені з поліуретану або алюмінію.

Телескопічний шпатель. Зручний при розгладженні шпаклівки на стінах або стелі. Немає необхідності використовувати драбини, стільці, козелки.

Шпатель з телескопічною ручкою
Шпатель з телескопічною ручкою

У такого шпателя немає власної ручки, працювати їм можна або взявшись обома руками за підставу, або тільки спільно з телескопічною ручкою.

Роллер для кутів. За технологією на кожен стик наклеюється армована стрічка. Якщо на прямих стиках стрічку можна розрівняти шпателем, то в кутах це зручніше робити спеціальним роллером.

Роллер для зовнішніх кутів
Роллер для зовнішніх кутів
Роллер для внутрішніх кутів
Роллер для внутрішніх кутів

Відразу ж після проклейки стрічки потрібно пригладити її ролерів, далі шпателем підчистити зайве. Кути виходять рівні і красиві.

Комбайн для шпаклівки. По суті це механічний шпатель для стиків, хоча зовні зовсім не схожий. Це більш просунута версія шпателя з телескопічною ручкою. Пристрій повністю механічне, забезпечено боксом для шпаклівки і телескопічною ручкою, яка може бути замінена на коротку.

Комбайн для шпаклівки з телескопічною ручкою
Комбайн для шпаклівки з телескопічною ручкою

Кришка боксу рухлива і з'єднується з ручкою. При натисканні ручкою на кришку боксу шпаклівка видавлюється на стіну, рівномірно розподіляється і розгладжується спеціальною пластиною. Щоб пристрій забороняв дряпало поверхню, передбачені коліщатка. Процес шпаклювання таким інструментом дуже простий і швидкий. Працювати бажано удвох, один з комбайном, другий зі шпателем слідом проходить важкодоступні місця. Комбайн для шпаклівки корисний при частих роботах з гіпсокартоном, є професійним інструментом.

Пристрій для проклейки швів ГКЛ. За назвою виробника ще його називають «банджо» або «banjo». Призначено для проклейки прямих і внутрішніх кутових стиків. Наклейка стрічки на шов відбувається швидше і точніше. Стрічка проходить через відсік, куди закладається шпаклівка. На виході стрічка змазана тонким шаром шпаклівки і відмінно прилипає до стику.

Пристрій для проклейки швів ГКЛ
Пристрій для проклейки швів ГКЛ

На самій стрічці шар шпаклівки дуже тонкий, тому перед використанням інструменту стик листів гіпсокартону потрібно добре набити шпаклівкою за допомогою шпателя, заповнивши всі глибокі щілини, і тільки після цього проклеювати стрічкою.

Що таке «банджо» для проклейки швів, як їй користуватися покаже Олександр Смирнов. Якщо додивитеся ролик до кінця, дізнаєтеся як найбільш ефективно використовувати «банджо» і який додатковий інструмент вам знадобиться для цього.

експерт
Автор відео: Олександр Смирнов

Займаюся професійної обробкою квартир і будівництвом приватних будинків в Москві. Веду блог в YouTube про будівництво, обробці, нових технологіях. Знімаю огляди будівельних інструментів і проводжу майстер-класи.

Олександр Смирнов у соціальних мережах:

У відео показаний лише принцип роботи. У реальній роботі стик попередньо набивається шпаклівкою, а вже зверху наклеюється стрічка за допомогою «банджо».

Працювати найкраще удвох, одна людина проклеюють шви, другий слідом загладжує стрічку шпателем, прибираючи надлишки шпаклівки. «Банджо» підходить для будь-яких обсягів робіт.

Пристрій для шпаклівки і проклейки стиків ГКЛ. Також в честь виробника майстри називають інструмент «базука» або «bazooka». На відміну від «банджо», «базука» - складний механізм з ланцюгів, шестерень, тросів, з автоматичною подачею стрічки і шпаклівки, з відрізним ножем. Збільшує продуктивність в 3 рази. Проклеювати можна як прямі, так і внутрішні кутові стики.

Пристрій для шпаклівки і проклейки стиків ГКЛ
Пристрій для шпаклівки і проклейки стиків ГКЛ

При використанні «базуки» не потрібно попередньо набивати стик шпаклівкою, її подача з інструменту відбувається з надлишком, тому порожній шов заповнюється одночасно з наклеюванням стрічки. Працювати також потрібно вдвох - один клеїть, другий загладжує і прибирає зайве, подшпаклёвивает важкодоступні місця у підлоги і стелі, за кутовими швах проходить роллером. Мексиканці-гипсокартонщики в США обов'язково мають такий девайс в своєму арсеналі. З їх обсягами робіт по гіпсокартону працювати вручну просто нерентабельно. Купівля «базуки» економічно виправдана як раз при великих обсягах робіт з гіпсокартоном.

Текстурний пістолет. Це ще не шпаклювальна станція, але вже не ручний шпатель. Спільно з компресором механізуються процес нанесення шпаклівки та робить роботу швидше. Використовується не тільки для нанесення шпаклівки, але і декоративної штукатурки, текстурних сумішей, грунтовки, Бетонконтакт, гідроізоляції, густих фарб.

Текстурний пістолет для шпаклівки
Текстурний пістолет для шпаклівки

Ємність бункера може бути від 3 до 5 літрів. Великий обсяг бункера збільшує час шпаклювання на одній заправці, але своїми розмірами робить незручною роботу під стелею. Пістолет комплектується дюзами (соплами) 4мм, 6мм, 8мм. Добре, якщо буде вбудований кран регулювання подачі повітря. Оскільки споживання повітря пістолетом може коливатися від 120 до 250 літрів в хвилину, продуктивність компресора повинна бути в межах від 400 до 500 літрів в хвилину.

Шпаклювальна станція. Виключно професійний апарат. Підвищує швидкість нанесення шпаклівки в 3-4 рази. З причини великої вартості рентабельність станції починається з обсягів від 500кв.м. До того ж робота зі станцією вимагає бригади з 3-х чоловік. Якщо у вас маленькі об'єкти - кімната, невелика квартира, тут краще обійтися ручним інструментом або текстурованим пістолетом.

Шпаклювальні станції повітряного і безповітряного нанесення
Шпаклювальні станції повітряного і безповітряного нанесення

На фото зліва безповітряному шпаклювальна машина, працює з готовими сумішами, вимагає тільки підключення до мережі 220В. Справа шпаклювальна станція зі шнековим насосом, працює з сухими сумішами, має власний бункер. Для роботи потрібна мережа 220В і повітряний компресор.

Лампа. Після шпаклювання стін, дочекавшись їх повного висихання, слід приступати до шліфування. Лампа в цьому випадку потрібна не для освітлення кімнати, а для контролю якості шліфування. Направляючи прожектор під гострим кутом до поверхні, що шліфується, стають добре помітними різні дефекти - напливи, ризики, западини.

лампа будівельна
лампа будівельна

Прожектор найкраще брати світлодіодний. Галогеновий багато споживає електрики і сильно гріється, працювати з ним буде некомфортно, особливо в жарку погоду. Світлодіодний теж гріється, але не так сильно, мало споживає. Прожектор повинен мати власний штатив з телескопічною штангою. Таким зручно працювати по всій висоті приміщення.

Терка для шліфування. Ручний інструмент для шліфування стін і стель. З теркою можна використовувати як наждачний папір, так і алмазну сітку. Сіткою працювати зручніше, вона менше забивається пилом.

Терка для шліфування
Терка для шліфування

Зліва на фото модель з власної ручкою, праворуч - з гніздом під телескопічну палицю. Терки після покупки потрібно перевірити і підготувати - притертися підошву і підпиляти планки кріплення.

Телескопічна палиця. Річ універсальна, підійде і для валика, і для терки.

телескопічна палиця
телескопічна палиця

Довжина таких ручок може досягати 3 метрів в розкладеному стані. Цього цілком вистачить для роботи без драбини або будівельних ходуль.

Абразивна губка. Це не альтернатива ручним терки, а доповнення. На фото видно варіанти з різними типами кутів - прямий, гострий, рівний, закруглений. Це дуже допомагає шліфувати важкодоступні місця, куди неможливо підлізти звичайної теркою і тим більше шлифмашинкой.

Губка для шліфування
Губка для шліфування

Абразивна губка м'яка, з неї дуже просто вибити всю пил. Добре облягає нерівності. Компактна, легко працювати в будь-яких кутах і поруч з виступаючими трубами, кріпленнями.

Віброшліфувальні машинка. Працює спільно з пилососом. За рахунок цього усередині шліфувальної тарілки створюється розрідження. Абразивний круг рівномірно притискається до поверхні, виключаючи можливість зробити зарубку. Машинку легко тримати у висячому положенні, особливо при роботі з стелею. У вакуумному режимі шліфмашинка здатна самостійно висіти на стелі, настільки сильне створюється розрідження.

Віброшліфувальні машинка
Віброшліфувальні машинка

Головка рухається в різних напрямках, даючи свободу розташування щодо стіни. Швидкість роботи в 3-4 рази вище, ніж у ручних шлифмашинок.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Урок 11. Гіпсові в’яжучі речовини, їх класифікація, властивості, застосування

Урок 1 Класифікація та основні властивості будівельних матеріалів

Плануюча документація на 2023-2024 н.р.