Предмет "Технологія монтажу ГКК", група №15, уроки 17-18

 


Уроки №17-18 Виконання   сухої штукатурки  стін за технологіями і плитними матеріалами ТМ «Кнауф» та "Siniat Plato"



Технології і матеріали ТМ КНАУФ

https://gipsokart.ru/pdf-opisaniya-i-instruktsii/oblitsovka-sten-pdf-knauf

 

Перегляньте навчальне відео

Варіанти укладання сухої штукатурки

В залежності від рівності основи стіни визначають види, способи і методи підготовки поверхонь основ та безпосередньо варіанти укладання сухої штукатурки. Існують три варіанти безкаркасного способу укладання сухої штукатурки (табл. 1.6.1):

·         варіант А — облицювання плитами з гіпсокартону рівних поверхонь;


·         варіант Б — облицювання плитами з гіпсокартону поверхонь, нерівності яких не перевищують 20 мм;


·         варіант В — облицювання плитами з гіпсокартону поверхонь, нерівності яких перевищують 20 мм.

Укладання сухої штукатурки по рівних основах

Для укладання сухої штукатурки комплектної системи С 611 фірми «Кнауф» по рівних основах, таких як бетон, використовують ГКП завтовшки 9,5 мм, 12,5 мм або комбіновані плити, кріплення яких здійснюється за допомогою клею «Кнауф Фуген». Схему (вертикальний переріз) системи за цим варіантом наведено нижче (рис. 1.6.2).


Рис.1. Схема (вертикальний переріз) укладання сухої штукатурки по рівних основах системи:
1 — клей-шпаклівка «Фуген»; 2 — ГКП



При товщині ГКП 9,5 мм клейову суміш наносять зубчатою кельмою чотирма тонкими смугами по периметру і посередині або суцільним тонким шаром на тильну сторону плити, укладеної лицьовим боком униз на очищену поверхню підлоги, переносного робочого столу або на будь-яку підставку.

Рис.2. Нанесення на тильний бік ГКП шпаклівки «Фуген» зубчастим калібрувальним шпателем


Для інших плит достатньо нанесення трьох смуг. Після нанесення шпаклівки ГКП піднімається робітниками, встановлюється на підкладки, укладені під стінку, для утворення 10—20 мм зазору з підлогою, притискається до стіни і вирівнюється за допомогою виска або рівня. Підкладки видаляються з-під ГКП лише після затвердіння клею. Зазвичай ГКП можна вирівнювати до того моменту, доки розчинна суміші не почне тужавіти. Гіпсокатонні плити слід установлювати впритул одна до одної. В ході робіт слід намагатися встановлювати поспіль не менше двох, а краще трьох ГКП на розчині з одного замісу. Правильність установлення цих ГКП рекомендується вивіряти одночасно.

Укладання сухої штукатурки по нерівних основах (з нерівностями до 20 мм)

Приклеювання ГКП або комбінованих ГКП заводського виготовлення до нерівних поверхонь стін (нерівності до 20 мм), зведених з цегли, різних стінових блоків або змішаної кладки потребує нанесення більш товстого шару гіпсового клею. Для цього використовують гіпсовий клей «Перлфікс», який кельмою наносять по периметру і по середині ГКП купками через 30—35 см. Уздовж поздовжніх кромок та краю ГКП, з боку підлоги, клейові купки наносять близько або майже впритул одна до одної, заввишки 3—4 см (рис. 1.6.4).


Рис. 3. Нанесення клею «Перлфікс» на тильну сторону гіпсокартону

Після нанесення на тильну сторону ГКП клею «Перлфікс» плиту піднімають та притискують до стіни. Також для цієї операції зручно скористатися пристроєм для монтажу ГКП до стіни (опора монтажна) (рис.4), яка є важелем з фіксатором, служить для утримання ГКП у вертикальному положенні під час тужавіння гіпсового клею.


Рис. 4. Пристрій для монтажу ГКП до стіни (опора монтажна)

У будь-якому випадку гіпсокартонні плити слід установлювати на 12 мм вище підлоги. У вузьких важкодоступних місцях клей можна наносити безпосередньо на стіну. Доки «Перлфікс» не затужавів (приблизно 10 хв), просторове положення плити можна корегувати за допомогою гумового молотка та дерев’яного бруска. Під час робіт, як і в попередньому випадку, необхідно встановлювати не менше трьох ГКП поспіль на клеї з одного замісу з одночасним їх вивірянням під рівень або висок (рис. 1.6.6).


Рис. 5. Вирівнювання змонтованих гіпсокартонних плит за допомогою рівня

Схему (вертикальний переріз) системи за даним варіантом наведено нижче (рис. 6).


Рис. 6. Схема (вертикальний переріз) укладання сухої штукатурки по нерівних основах (з нерівностями до 20 мм):
— клей «Перлфікс»; — ГКП; — розподільча смуга; 4 — шпаклівка

При встановленні ГКП або комбінованих ГКП на підкладки не можна залишати порожнини у швах, оскільки після їхньої обробки (шпаклювання) на цій ділянці стику можуть утворюватися тріщини.

Виконання  сухої штукатурки по нерівних основах (з нерівностями понад 20 мм)

На поверхні базової стіни (муру з нерівних каменів, зі змішаної кладки або з бетонних, шлакобетонних блоків, з вапняку-черепашняку тощо) формується рівна опорна поверхня зі смуг ГКП завширшки близько 100 мм. Приклеюють смуги до поверхонь стін клеєм «Перлфікс». Спочатку приклеюють горизонтальні смуги біля підлоги та стелі, потім приклеюють вертикальні з кроком 600 мм та вирівнюють за допомогою рівня. Як і в попередніх випадках, між крайніми смугами і поверхнями покриттів (підлоги та стелі) слід залишати зазори в 10—20 мм. Відстань між осями симетрії вертикальних маякових смуг має не перевищувати фактичні розміри ширини ГКП.

На приклеєний до стіни «каркас», сформований зі смуг ГКП, або ж на тильний бік ГКП наносять зубчастим калібрувальним шпателем тонкий шар шпаклівки «Фуген», після чого ГКП притискають до каркасу і вирівнюють отримане облицювання правилом. При улаштуванні сухої штукатурки цим способом, як і в попередньому випадку, не можна допускати утворення пустот у швах.

Схему (вертикальний переріз) системи за даним варіантом наведено нижче (рис.7)


.

Рис.8. Схема (вертикальний переріз) улаштування сухої штукатурки по нерівних основах (з нерівностями понад 20 мм):
— смуга ГКП; — клей «Перлфікс»; — клей-шпаклівка «Фуген»; — ГКП; — розподільча смуга; 6 — шпаклівка

Як альтернативне рішення кріпленню ГКП гіпсовим клеєм суха штукатурка може бути виконана по наявній штукатурці, старому пофарбуванню або шпалерах шляхом її приклеювання будівельним клеєм до вирівнювальних (маякових) смуг з ГКП завширшки 100 і завтовшки 12,5 мм, установлених на гіпсову постіль та додатково закріплених до стіни дюбелями. Умовою виконання такого кріплення ГКП є сухі, не пошкоджені матеріали стін, що підлягають опорядженню. Наносити купки або валики гіпсового клею можна і безпосередньо на поверхні, які підлягають облицюванню, а потім вже приклеювати ГКП або заготовки з них.

























https://www.siniat.ua/ru-ru/news-blog/populiarnye-materialy/samyj-prostoj-sposob20obshivki-sten-gipsokartonom

НАЙПРОСТІШИЙ СПОСІБ ОБШИВКИ СТІН ГІПСОКАРТОНОМ

гіпсокартон
 
інструкції по монтажу
 
популярні матеріали
 
закладення шва
 
статті
 
металевий профіль
 
сухі суміші
Як зробити обшивку стін гіпсокартоном

У будівництві гіпсокартон є одним з найпопулярніших оздоблювальних матеріалів. Легкість обробки і простота монтажу дозволяють якісно виконувати роботи з ним навіть непрофесійним будівельникам. Основне завдання гіпсокартону - це покриття внутрішніх і зовнішніх (зсередини) несучих стін і внутрішніх стін (перегородок). За допомогою гіпсокартону PLATÓ ви можете втілити свої найсміливіші ідеї в дизайні вашого житла, коли реконструкція інтер'єру повинна бути проведена швидко та без виконання зайвих робіт.

ВАРІАНТИ ОБШИВКИ СТІН ГІПСОКАРТОНОМ

Будь-яка робота повинна починатися з правильно підібраних інструментів і матеріалів для її виконання. І оздоблення стелі не є винятком з цього правила. Отже, перед тим як штукатурити стелю, у вас під рукою повинні бути такі інструменти:

  • Мінімальний набір з вузького і широкого шпателя.
  • Валик для обробки грунтовки.
  • Ємність для замішування штукатурної суміші.
  • Міксер або дриль з насадкою для рівномірного розмішування розчину і отримання однорідної маси.
  • Полутёр для вирівнювання шарів.

З матеріалів для обробки вам знадобляться:

  • Грунтовка, для обробки очищеного стелі перед його вирівнюванням і нанесенням шпаклівки.
  • Стартова і фінішна шпаклювальні суміші. Перша служить для вирівнювання великих дефектів покриття, коли нерівності розміром понад 5 см. Друга необхідна для додання ідеальної гладкості вашій стелі і наноситься поверх шару стартовою шпаклівки.
  • Фарба. Її купуємо в тому випадку, якщо ви вирішили зупинитися на такому варіанті оформлення стелі.

При виборі матеріалів намагайтеся підбирати суміші одного виробника, це необхідно для їх кращої сполучуваності один з одним. Також не забувайте враховувати вимоги по вологості приміщення, яке ви зібралися облагородити. При підвищеному значенні цього показника, слід вибрати спеціальну водовідштовхувальну шпаклівку.

Які легко обшити стіни з гіпсокартону

ОБЛИЦЮВАННЯ СТІН ГІПСОКАРТОНОМ МЕТОДОМ СУХА ШТУКАТУРКА

Варіант кріплення гіпсокартонних плит PLATÓ до стіни за допомогою спеціального гіпсового клею PLATÓ Fixer використовується в тому випадку, якщо стіна практично не має нерівностей, або вони невеликого розміру. Крім економії коштів на покупку матеріалів, обшивка стін гіпсокартоном без використання металевого каркаса займає набагато менше часу і не так суттєво «забирає» вільний простір усередині приміщення. Відмінним вибором матеріалу для облицювання стін буде стандартна гіпсокартонна плита PLATÓ Format або PLATÓ 9,5, яка виготовляється з екологічно чистих матеріалів і підійде для оформлення в тому числі і дитячих кімнат.


Які легко обшити стіни з гіпсокартону

ОБШИВКА СТІН ГІПСОКАРТОНОМ ЗА ДОПОМОГОЮ КЛЕЙОВОЇ СУМІШІ

1. Підготовка підстави

Перед тим, як приступати безпосередньо до монтажу гіпсокартонних плит на стіну, необхідно попередньо підготувати її поверхню. Для надійного і довговічного кріплення плит PLATÓ основа повинна відповідати наступним вимогам:

  • Якщо нерівності поверхні не перевищують 30 мм, гіпсокартонні плити PLATÓ приклеюються безпосередньо на вертикальні будівельні елементи за допомогою гіпсового клею PLATÓ Fixer. Ця суміш легко наноситься, має високу адгезію, пластична і не дає усадку.
  • Мінімальна товщина коржа становить 5 мм.
  • При нерівностях стін понад 30 мм (товщина гіпсової коржі не може перевищувати 30 мм) наносяться подвійні коржики клею, перекладені прокладками з шматочка прирізати гіпсокартонної плити (стіна + клей + гіпсокартонна прокладка + клей + гіпсокартонна плита).
  • Підстава, до якого приклеюються гіпсокартонні плити PLATÓ, повинна бути несучою, ніж зазнати впливу морозу, дощу і вологи.
  • Підстави з великою вологоємністю потрібно заґрунтувати засобом, що знижує їх поглинальну здатність. Слабо поглинаючі вологу гладкі бетонні поверхні слід заґрунтувати препаратом, що підвищує адгезію.
  • Гіпсокартонні плити PLATÓ не можна клеїти на підстави з вапняної штукатурки.

Обов'язково слід видалити залишки старого покриття, бруд, пил, масляні плями і т.п. Після чого обробити поверхню стіни антисептиком щоб уникнути появи цвілі і грибків на ній.

2. Облицювання стін гіпсокартоном: монтаж

Після підготовки підстави переходимо до наступного етапу - монтажу гіпсокартонних плит. Тут послідовність дій така:

  • До приклеювання гіпсокартонних плит PLATÓ потрібно закінчити прокладку трубопроводів і проводів, які повинні бути заховані під штукатурку. Розподільні коробки розміщуються в стіні так, щоб вони виступали приблизно на 20 мм над її поверхнею.
  • Гіпсокартонні плити слід покласти на плоску підставу, тильною стороною (з надрукованими написами) догори. Їх слід прирізати на довжину приблизно на 15 мм коротше, ніж висота приміщення.
  • Гіпсовий клей PLATÓ Fixer розвести до пастоподібного стану, смугами нанести у країв плит і точково по решті її поверхні.
  • Якщо плиту потрібно покрити жорсткими елементами (наприклад, керамічною плиткою), то проміжки між коржами клею повинні складати максимум 250 мм.
  • Гіпсокартонні плити PLATÓ слід прикласти до стіни на відстані 10 мм від статі і 5 мм від перекриття і притиснути. За допомогою рейки і рівня плити PLATÓ наводяться в належне розташування.

Залежно від товщини плити рекомендується наносити гіпсову клейову суміш наступним чином (см.ізображеніе)

Які легко обшити стіни з гіпсокартону

3. Обшивка стін гіпсокартоном: фінішна обробка

Після установки всіх листів, необхідно дочекатися висихання гіпсового клею PLATÓ Fixer і приступати вже до фінішної обробки гіпсокартону: закладенні стиків, підготовці поверхні під подальшу фарбування або поклейку шпалер.

Для закладення стиків необхідно очистити місця сполучення двох плит від частинок пилу і гіпсу. Залежно від використовуваної шпаклювальною маси, шви можна обробляти без використання армуючої стрічки або із застосуванням стрічки. У першому випадку відмінним вибором стане шпаклівка Nida MAX. Якщо ж ви збираєтеся додатково зміцнити шви армуючої стрічкою, то можна скористатися шпаклівкою PLATÓ Filler .

Шпаклювальна суміш PLATÓ Filler має наступні переваги: ​​вона пластична, легко наноситься, має тривалий час роботи, міцна, не утворює тріщин, не дає усадку і екологічно чиста. Крім того, гіпсова шпаклівка PLATÓ Filler також підходить для шпаклювання тріщин і дефектів на поверхні.

Для якісного виконання закладення швів пам'ятайте про наступні нюанси:

  • Фаску слід робити на краях стику двох плит за допомогою будівельного ножа або рубанка під кутом 45 °.
  • Перед нанесенням першого шару шпаклівки PLATÓ Filler рекомендується очистити і зволожити краю гіпсокартонних плит.
  • Не рекомендується використовувати сітчасту стрічку, важливо пам'ятати, що найвища міцність шва досягається при використанні паперової стрічки.
  • Щоб шов був на одному рівні з поверхнею плити, його ширина на обрізних краях повинна становити мінімум 400 мм.
Способи обшивки стін гіпсокартоном

РЕКОМЕНДАЦІЇ З ОБЛИЦЮВАННЯ СТІН ГІПСОКАРТОНОМ З ВИКОРИСТАННЯМ МЕТОДУ СУХОЇ ШТУКАТУРКИ

Кілька корисних порад, які допоможуть вам в створенні довговічного, рівного і естетичного покриття стін за допомогою гіпсокартону:

  • Щоб зберегти однакові відстані плит PLATÓ від статі, слід підкласти під нижній край плит дерев'яні клини. Після висихання гіпсового клею ці підкладки прибирають. Не можна використовувати метод «сухої штукатурки» на стелях і інших горизонтальних або похилих будівельних елементах.
  • З урахуванням технології монтажу рекомендується виконувати «суху штукатурку» перед виконанням підвісних стель і облицювання стель.
  • На віконних і дверних перемичках, в просторі за умивальниками або кухонними раковинами, там, де планується кріпити важкі предмети, плити PLATÓ повинні приклеюватися по всій поверхні, а не точково.
  • Предмети вагою понад 15 кг слід кріпити до несучої основи, а не просто до плити.

Використання гіпсокартону PLATÓ для облицювання стін є найпростішим і швидким способом їх вирівнювання. Вибір варіанту облицювання слід робити виходячи з наявних умов і переваг.





https://stroy-podskazka.ru/shtukaturka/suhaya/


https://navkolonas.com/archives/17069

https://gipsokart.ru/pdf-opisaniya-i-instruktsii/oblitsovka-sten-pdf-knauf

 

Перегляньте навчальне відео










https://www.sniezka.ua/tjehniczni-poradi/instrukhija-z-prikljejuvannja-gipsokartonnix-plit

ІНСТРУКЦІЯ З ПРИКЛЕЮВАННЯ ГІПСОКАРТОННИХ ПЛИТ

Інструкція з приклеювання гіпсокартонних плит
  1. Основа, призначена для приклеювання, має бути міцною, із закінченими процесами зв’язування, сухою, очищеною від жирних плям, старих малярних покриттів, крихких компонентів штукатурки і пилу, не враженою біологічною корозією.
  2. Для уніфікації поглинальної здатності основи її поверхню потрібно повністю заґрунтувати, застосовуючи полімерну універсальну ґрунтовку ACRYL-PUTZ® або полімерну ґрунтовку глибокого проникнення ACRYL-PUTZ®, а в разі гладеньких бетонних основ – ґрунтувальну основу FOVEO TECH РА 10.
  3. Підготовку гіпсокартонних плит слід починати від підрізання їх до висоти стіни, зменшеної на 15 мм – для збереження належних зазорів між плитою та підлогою і стелею.
  4. Перед початком приклеювання плит необхідно виконати всі монтажні та встановлювальні роботи, зокрема, пов’язані з електропроводкою. У плитах потрібно також прорізати всі необхідні отвори, наприклад, для розеток або настінних ламп тощо.
  5. Приготувати гіпсовий клей ACRYL-PUTZ® відповідно до інструкції, розміщеної на упаковці. Слід звернути увагу, що приготовлену масу потрібно використати впродовж приблизно години, а приготування кожної порції варто виконувати, використовуючи чисті інструменти та ємності.
  6. Приклеювання слід проводити за температури від +5 0C до +30 0C з використанням нержавіючої гладилки, кельми або шпателя.
  7. На поверхню плити нанести клей у формі плям завтовшки 2 см і діаметром близько 10 см з інтервалами приблизно 30-40 см, а також декількох плям, розтягнутих уздовж її краю.
  8. Плиту прикласти до стіни і злегка притиснути, використовуючи будівельні рейки завдовжки 1 або 2 м. Потрібно залишити зазори між плитами близько 2 мм, між плитою та стелею – 5 мм, між плитою та підлогою – 10 мм. Вони дають змогу вільної циркуляції повітря і дозволять клею правильно прихопитися.
  9. Для правильного встановлення необхідно використовувати рівень, прикладаючи його до поверхні плити. Час, потрібний на виправлення положення, становить до 10 хв. Наступну плиту слід встановлювати щонайменше через 15 хвилин.
  10. Перед остаточним висиханням гіпсового клею потрібно за допомогою рівня виконати перевірку укладення плит на стіні.
  11. Безпосередньо близько до віконних прорізів, умивальників, труб тощо розчин потрібно наносити безперервним способом по всій поверхні плити.
  12. Якщо основи зі значними нерівностями, що перевищують 20 мм, рекомендовано попереднє нівелювання різниці шляхом приклеювання смужок з гіпсокартонної плити шириною 10 см. Смужки потрібно клеїти вертикально та горизонтально, з інтервалами 60 см.
  13. Після повного зв’язування клею можна приступити до розшивки гіпсокартонних плит, використовуючи відповідно:
    - для безстрічкового способу – шпаклювальну масу ACRYL-PUTZ® для безстрічкової розшивки гіпсокартонних плит,
    - для способу з використанням стрічки або флізеліну – шпаклювальну масу ACRYL-PUTZ® START.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Урок 11. Гіпсові в’яжучі речовини, їх класифікація, властивості, застосування

Урок 1 Класифікація та основні властивості будівельних матеріалів

Плануюча документація на 2023-2024 н.р.