Урокк 9 Очищення поверхонь від забруднень за допомогою хімічних речовин і спеціальних сумішей. групи №1; №4

 



Навчальний модульШТ-3(2-3).1

Виконання робіт перед оштукатурюванням поверхонь   22 години

Компетентність «Підготовка поверхонь під оштукатурювання»

Урок 9  Очищення поверхонь від забруднень за допомогою хімічних речовин і спеціальних сумішей

Виконайте конспект теми



Методи й засоби очищення поверхні від іржі, жирів і цвілі, висолів тощо

  •  Очищення від жирових плям - обробка водяними лужними розчинами, що містять поверхнево-активні речовини ;обробка органічними розчинниками типу уайт-спірит;

  • очищення від плям мастил, які не висихають -  бмазування плям жирною глиною , яку після висихання знімають, а поверхню очищають сталевою щіткою;



  • Очищення від висолів 

    Позбутися від висолів за допомогою води та щіток найчастіше не вдається. Вода проникає усередину стіни і «витягає» на поверхню наступну порцію солі. А щітки, особливо металеві, руйнують поверхню матеріалу. Під дією атмосфери й агресивних техногенних викидів розчинні солі перетворюються у нерозчинні. Такі сполуки можна видалити тільки спеціальними сумішами. Тому для очищення  необхідно застосовувати спеціальні очисники, які видаляють сольові та вапняні відкладення, а також стійкі атмосферні забруднення, які не змінюють зовнішнього вигляду матеріалу і не порушують його структуру. Очисники наносять на поверхню стіни за допомогою пензля, щітки або валика, витримують протягом 10-30 хвилин, після чого залишки змивають водою.  Ceresit CL 55 розбавляють чистою водою у співвідношенні від 1: 5 до 1:10 в залежності від типу і ступеня забруднення поверхні.Товсті шари забруднень слід видалити з поверхні механічним способом. Суміжні будівельні елементи необхідно закрити поліетиленовою плівкою. Все  поверхні перед початком робіт необхідно грунтовно зволожити.Ceresit CL 55 Універсальний очищувач 3л

    Отриманий розчин наносять щіткою на зволожену основу і залишають на 5 хвилин. Потім з сильним натиском зчищають щіткою забруднення.Очищені поверхні слід двічі промити проточною водою.

  • Очищення від плям бітума- обробка скребками (за невеликих обсягів робіт) ;промивання розчинником (уайт-спіритом, нефрасами) .

  • Очищення від кіптяви - піскоструминна обробка
  • Очищення від водно-дисперсійних та інших фарб - механічне очищенння
  • Очищення від бруду й пилу- обробка поверхні скребками (за невеликих обсягів робіт); . обробка піскоструминним апаратом (за великих обсягів робіт)
  •  Видалення  олійних фарб -  рекомендується хімічний спосіб-  використовувати очисники на основі органічних розчинників; механічне очищення, термічнай (феном) та механічний способи очищення.
  •  Очищення від  слідів очищувальних   сумішей- механічне очищення; .

    промивання водою; .обдування стисненим повітрям

  • Висушування  поверхні від надлишкової вологості після її очищення - Довільне висушування за температури +20 ± 5 °С .

    - Обдування теплим повітрям з калорифера .

  • Великі тріщини, вибоїни ґрунтують Ceresit CT 17, витримують протягом шести годин до повного висихання ґрунтівки, потім заповнюють розчиновою сумішшю Ceresit CХ 5 або матеріалами групи Ceresit СМ чи Ceresit СN . Тріщини заповнюють шпателем вручну, спочатку рухом шпателя поперек тріщини (заповнюють тріщину розчиновою сумішшю), потім уздовж тріщини (вирівнюють шар розчинової суміші врівень із поверхнею конструкції) .

  • Тріщини шириною до 0,5 мм, а також дрібні подряпини не розшиваються і не закладаються .


    Місця, де у процесі експлуатації будівлі або споруди з’явилися гриби, мох, водорості, очищують щітками, обробляють препаратом Ceresit CT 99  або  їх аналогами і висушують . 

  • У тому випадку, коли конструкції ремонтувались або їхні поверхні оброблялися спеціальними засобами, облицювальні роботи починають не раніше, ніж через три дні після закінчення робіт із підготовки поверхні 

  • Ceresit CL 55 Універсальний очищувач 3лОчищенн від іржі - обробка відповідно до інструкції з використання засобів для видалення та перетворення іржі з вмістом неорганічних кислот; Ceresit CL 55 розбавляють чистою водою у співвідношенні від 1: 5 до 1:10 в залежності від типу і ступеня забруднення поверхні.

    Товсті шари забруднень слід видалити з поверхні механічним способом. Суміжні будівельні елементи необхідно закрити поліетиленовою плівкою. Все  поверхні перед початком робіт необхідно грунтовно зволожити.

    Рекомендується зробити пробну чистку. Очищення поверхні слід проводити знизу вгору.

    Отриманий розчин наносять віником або щіткою на зволожене підставу і залишають на 5 хвилин. Потім з сильним натиском зчищають щіткою забруднення.

    Очищені поверхні слід двічі промити проточною водою.

    Очищення поверхні слід проводити знизу вгору.




Сeresit CL 55 містить ортофосфорну кислоту і викликає подразнення. Тому при роботі з ним слід захищати шкіру і очі, використовуючи захисні рукавички та окуляри (щиток). При попаданні Ceresit CL 55 на шкіру забруднені ділянки слід промити великою кількістю води. У разі потрапляння розчину в очі їх слід промити водою і звернутися за допомогою до лікаря. Забруднений одяг слід одразу змінити.









  




ДОДАТКОВА ІНФОРМАЦІЯ З ТЕМИ УРОКУ  




ЖАХИ НЕПРОФЕСІОНАЛІЗМУ

https://tkuhk64.blogspot.com/2020/09/blog-post_14.html





















             

Комента


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Урок 11. Гіпсові в’яжучі речовини, їх класифікація, властивості, застосування

Урок 1 Класифікація та основні властивості будівельних матеріалів

Плануюча документація на 2023-2024 н.р.