ХАБ Уроки 11-12 Організація та технологія робіт з монтажу підвісних стель з гіпсокартону. Вимоги до якості робіт. Правила техніки безпеки при виконанні робіт.



 Уроки 11-12 Організація та технологія робіт з монтажу підвісних стель з гіпсокартону. Вимоги до якості робіт. Правила техніки безпеки при виконанні робіт.

Технологія монтажу підвісної стелі з гіпсокартону фото-колекція



Підвісні стелі з гіпсокартону — давно не новина, вже багато років застосовуються гіпсокартонні оздоблювальні конструкції, підвішені до основної стелі, і даний спосіб облаштування не втрачає актуальності. Мабуть, важлива можливість різного конструктивного виконання: можна зробити ідеально рівну гладь поверхні або спорудити багаторівневу конструкцію складної форми, з вбудованими світильниками і декоративним підсвічуванням. За допомогою підвісної стелі можна приховати комунікації, електропроводку, нерівно укладені плити перекриттів, так і будь-які огріхи базової стелі наипростейшим способом! А якщо врахувати простоту монтажу декоративного освітлення і приємний «бонус» у вигляді додаткової шумоізоляції, то виходить, що кращого варіанту облаштування, ніж монтаж підвісної стелі з гіпсокартону бути не може!

Порядок встановлення гіпсокартонної конструкції ?

Пристрій підвісної гипсокартонної стелі починають з замірів приміщення, на підставі яких проектують схему конструкції каркаса і розташування аркушів. Насамперед, необхідно визначитися з дизайном стелі, продумати варіанти пристрою освітлення.


Схема кріплення каркаса з профілів

Відстань між гіпсокартоном і базовим стелею залежить від висоти вбудованих світильників. Якщо в підвісній стелі не передбачається вбудована підсвітка, то його встановлюють на відстані 5 см від основного. Керуючись складеної раніше схемою, виробляємо підрахунок необхідних матеріалів. Довжину профілів і листів гіпсокартону слід підбирати відповідно до розмірів приміщення, щоб уникнути зайвих витрат.

Витратні матеріали: повний перелік ?

  • Листи гіпсокартону.
  • Направляючі і несучі профілі.
  • Підвіси та з’єднувачі.
  • «Швидкий монтаж» — (дюбель-саморіз).
  • Шурупи для металу («клопики»).
  • Шурупи для гіпсокартону.
  • «Серпянка» (стрічка для швів).
  • Фінішна шпаклівка.
  • Грунтовка.

  • Елементи кріплення гіпсокартонних конструкцій

    Інструменти для монтажу стелі ?

  • Рулетка.
  • Водяний рівень.
  • Відфутболювальний шнур.
  • Перфоратор зі свердлами.
  • Шуруповерт.
  • Кутова шлифмашина (болгарка).
  • Ножиці по металу.
  • Просікач для профілів.
  • Молоток.
  • Ніж для гіпсокартону.
  • Шпатель.
  • Правило.
  • Шліфувальна терка.
  • Дриль (з коронкою).
  • Послідовність виконання робіт ?

    Принцип облаштування підвісної стелі розглянемо на прикладі монтажу найбільш простий у виконанні однорівневою конструкції. На стінах по периметру кімнати необхідно закріпити направляючий профіль. Щоб він розміщувався строго горизонтально, важливо зробити розмітку як слід, для чого знадобиться олівець, водяний рівень (прозора гнучка трубка заповнена водою) і відфутболювальний шнур (спеціальний шнур з порошковим барвником).

    У всіх кутах кімнати за допомогою водяного рівня роблять позначки, причому необхідну відстань від базової стелі відміряють, орієнтуючись по нижньому кутку кімнати. Рівну розмітку на всіх стінах «проводять» за допомогою відбивочного шнура: сильно натягнутий між відмітками шнур трохи відтягують від стіни і відпускають, при ударі об поверхню барвник, що міститься в шнурі, залишає рівний слід на поверхні.


    Положення направляючого профілю визначають рівнем, місце установки позначають за допомогою розміточного шнура 

    Строго по отриманої лінії встановлюється направляючий профіль. Його слід прикріпити до стіни за допомогою «швидкого монтажу». Отвори в стіні робляться перфоратором, з інтервалом 30-40 див. закріплені направляючі профілю встановлюватимуться несучі профілі, слід зазначити місця їх установки маркером. Листи гіпсокартону повинні стикуватися по центру несучих профілів, це необхідно для надійного закріплення конструкції. Центри несучих профілів повинні розташовуватися строго з інтервалом 60 см один від одного, адже ширина листа гіпсокартону 120 див.


    Перший несучий профіль встановлюється в 60 см від стіни

    На стелі по центру розташування несучих профілів необхідно закріпити підвіси: вони кріпляться з інтервалом 50-80 см за допомогою того ж «швидкого монтажу». На кожен підвіс необхідно просвердлити в стелі перфоратором за два отвори.


    Підвіс для несучих профілів

    Перший несучий профіль встановлюється на відстані 60 см від стіни. Болгаркою відрізаємо профіль потрібної довжини, монтуємо на зазначене місце і кріпимо саморізами («клопиками») до напрямних профілів і підвісів. Щоб полегшити собі роботу при укрученні саморізів необхідно скористатися “просекателем”, попередньо пробивши їм отвори у металевих профілях.


    Просекание металевих профілів полегшить установку кріплення

    Виключити провисання несучих профілів допоможе нитка, натягнута по центру кімнати перпендикулярно встановлюються профілями. Закріплення всіх несучих профілів відбувається аналогічно.

    Місце, де передбачається кріплення люстри необхідно посилити» установкою перемичок з несучих профілів. Якщо передбачається установка стельового карниза для штор, то місця майбутнього кріплення карнизів також потребують додаткового зміцнення несучими профілями. У тому випадку, коли довжина листів гіпсокартону не перекриває всю ширину кімнати, в місцях стиків листів необхідно встановити перемички з несучого профілю, які закріплюються саморізами за допомогою однорівневих з’єднувачів («крабів»).


    Однорівневий з’єднувач профілів («краб») використовується, якщо довжина гіпсокартонних листів не перекриває ширину приміщення

    Важливо пам’ятати про необхідність розміщення листів гіпсокартону «вразбежку» або іншими словами в шаховому порядку. Облаштування вбудовуваних світильників вимагає прокладання електропроводки, не забудьте про неї перед монтажем гіпсокартону. Каркас готовий.

    Наступний етап — монтаж гіпсокартонних аркушів. Кріплення листу до профілю здійснюється за допомогою саморезов для гіпсокартону. Часто на гіпсокартоні з одного боку наносяться марковані відмітки розташування саморізів. Щоб капелюшок самореза не проламывала гіпсокартон при укрученні, а лише злегка поринала в нього, необхідно правильно налаштувати шуруповерт або скористатися спеціальною насадкою з обмежувачем.


    Малюнок правильного положення саморіза при кріпленні гкп до профілю

    Різати гіпсокартон необхідно за допомогою ножа і алюмінієвого правила. Ножем по приставленному правилом прорізається шар картону з одного боку, легким ударом з протилежного боку зрізу ламається шар гіпсу, лист злегка згинається, далі по вигину прорізається другий шар картону.

    Після монтажу всіх аркушів стики, де є спеціальні фаски, проклеюються «серпянкой» за допомогою шпаклівки і шпателя. Кожну лунку від саморіза також потрібно зашпаклювати. Після затвердіння шпаклівки на швах можна шпаклювати всю поверхню. Стеля шпаклюють, після повного висихання шпаклівки шліфують спеціальною теркою. При необхідності шпаклівку наносять у кілька шарів для отримання ідеально рівної поверхні. Після останньої фінішної перетирання поверхню грунтують, попередньо видаливши пил сухою щіткою. Після висихання ґрунту стелю готовий до фінішної обробки (фарбування, поклейка шпалер).

    Монтаж освітлювальних приладів ?

    Схема розташування приладів освітлення проектується одночасно з загальною схемою пристрою стелі. Для підключення вбудованих світильників завчасно електропроводка прокладається в місцях їх установки слід просвердлити отвори необхідного діаметра (під розмір світильника) дрилем з коронкою. Через отвір дістається прокладений раніше провід, до нього приєднується світильник за допомогою сполучних контактів. Якщо застосовуються лампочки 12В, необхідна установка понижуючого трансформатора.

    Монтажну планку люстри кріплять саморізами через гіпсокартон до встановлених заздалегідь профілями.

    Монтаж багаторівневої конструкції більш складний, але він заснований на тих же принципах, тому детально розглядати його ми не будемо, зазначимо лише, що висота рівнів регулюється підвісами різної довжини.

    Фото колекція підвісних стель 

    Дивно різноманітними і ефектними можуть бути підвісні стелі з гіпсокартону — фото підбірка зайве тому підтвердження. Цінний можливістю реалізації творчих задумів, даний спосіб облаштування стелі цінний ще й з практичної точки зору: при монтажі не потрібно проведення трудомістких підготовчих робіт. Зробити стелю з гіпсокартону власними силами цілком можливо, як бачите, в його облаштуванні немає нічого надскладного або трудновыполнимого. Але певні навички все ж потрібно.





    Оцінка якості змонтованих гіпсокартонних конструкцій



    Контроль якості поверхонь, облицьованих гіпсокартоном   по дерев’яному каркасу

    При вологих умовах експлуатації деревина піддається дії мікроорганізмів, руйнується – загниває. Захист деревини від гниття і продовження терміну служби забезпечується шляхом попереднього природного чи штучного сушіння, фарбування водостійкими барвистими складами, антисептуванням.
    Відносна вологість таких брусків не повинна перевищувати 18-20%.
    Перед тим, як влаштовувати дерев’яний каркас, всі бруски обов’язково обробляють антисептиками. Фахівці не рекомендують використовувати для обробки дерев’яної обрешітки олійні антисептики, тому, що вони сильно шкодять здоров’ю людей.
    Необхідною вимогою для влаштування якісного дерев’яного каркасу є надійне кріплення брусків до поверхні. Шляпки шурупів обов’язково мають заходи в дерев’яний брусок, щоб в майбутньому не заважати щільному з’єднанню ГКЛ до обрешітки.
    В тих місцях, де планується навішувати дзеркало, полиці, картини і т.д. встановлюють горизонтальні бруски. До ГКЛ кріпити важкі предмети не можна! Горизонтальні бруски монтують в місцях стиків двох листів по висоті.
    При влаштуванні дерев’яного каркасу особливу увагу слід звернути на те щоб лицьові поверхні брусків, на які ляжуть ГКЛ, повинні знаходитися в одній площині.
    В свою чергу, площина, яку утворюють дерев’яні бруски, повинна бути строго вертикальною.

    Вимоги до влаштування каркасів

     Монтаж кар­касу треба здійснювати з обов'язковим дотриманням таких умов:

    ►                  каркас повинен мати необхідну ступінь жорсткості, що ви­значає призначення відстаней, з одного боку, між точками його кріплення до несучих конструкцій будівлі, а з друго­го — між основними і несівними елементами;

    ►                  елементи каркаса мають бути недеформованими і рівними (погнуті металеві елементи непридатні для використання в каркасі), дерев'яні бруски (рейки) не можна виготовляти з навкісшарової деревини або з брусків, що мають послабле­ні перерізи. Крім того, дерев'яні елементи каркаса повинні мати достатні розміри для забезпечення мінімальної площі обпирання на них ГКП;

    ►                  якщо є необхідність підвішування до каркасів обладнання, меблів, освітлювачів, то вони повинні бути підсилені допо­міжними елементами, спареними профілями стояків з на­лежною орієнтацією поміж собою.

    Завдяки використанню каркасів гіпсокартонні системи набувають підвищення жорсткості, міцності, зниження деформативності. Вони уможливлюють досягти потрібного рівня звуко- і теплоізоляції огороджувальних конструкцій, приховати комуні­кації в приміщеннях, підвищити рівень вогнестійкості будівель­них конструкцій.

     


    Вимоги до якості змонтованих ГК конструкцій

    -  Поетапне приймання з оформленням відповідних актів на приховані роботи (монтування каркасу…)
    -   Відсутність тріщин;
    -   Суцільність шпаклювання швів;
    -   Стійкість обшивки ГКЛ;
    -    Рівність і гладкість поверхні, без бруду і плям.

    Допустимі відхилення від горизонталі та вертикалі:
    -   поверхні ГКЛ – 1мм на 1м висоти;
    -   пілястр, укосів, дверних і віконних прорізів – 5мм на всю висоту ребра.
    Відхилення від стикування поверхні двох суміжних плит – 1мм.

    Основні правила роботи з гіпсокартоном
    Конкретний вибір матеріалу

    В першу чергу, необхідно підібрати гіпсокартон за характеристиками приміщення, в якому він буде розташовуватися. У стандартному приміщенні з нормальною вологістю відмінно буде відчувати себе звичайний гіпсокартон, у ванній кімнаті, на кухні, в їдальні, в роздягальні басейну - тільки вологостійкий гіпсокартон, в північних кімнатах, у приміщеннях електрообладнання та щитових - вогнестійкий ГКЛ і так далі. 
    Крім того, необхідно правильно  матеріал для каркаса. Тут можлива робота з гіпсокартоном і профілями або ж з ГКЛ і дерев'яними монтажними рейками. Також, цілком реально, що установка буде відбуватися без каркасним методом. Далі, вибір шпаклівки, клейових сумішей, інше.
    Вибір інструмента
    Будівельні роботи з гіпсокартону та оздоблювальні роботи по гіпсокартону припускають і не менш правильний вибір інструменту. Потрібно вибрати інструмент залежно від складності робіт, обсягу проекту, деяких тонкощів процесу.

    Визначення виду робіт
    Обшивка, утеплення, вирівнювання поверхні, декоративні роботи, стельові проекти - необхідно точно знати, що і як робити, тому що від цього залежить потреба проекту (схеми) і наступні питання, які можна вирішувати дуже різними способами.

    Визначення процесу монтажу
    Каркасний або безкаркасний метод - 2 способи встановити ГКЛ на поверхню або в просторі приміщення. Слід вибрати найбільш правильний, який відповідає вимогам проекту, кваліфікації і питань, які слід вирішити. Наприклад, якщо монтувати перегородку - то тут тільки каркасний метод, якщо ж просто вирівнятистіни з невеликими дефектами – можливо встановити ГКЛ і на клей
    Робота з профілем відрізняється підвищеними вимогами – точна розмітка і установка профілів за розмірами і за рівнем.


    Найпоширеніші дефекти при роботі з гіпсокартоном, це тріщини, нерівний монтаж і провисання листів. Усунути або приховати такі пошкодження фактично неможливо. 
    Причини: 
    • неправильний підбір комплектуючих системи; 
    • прокладання металевих профілів  на стелі через 40см  один від одного а не через 60см і більше;
    •  при монтажу конструкцій використовується менша кількість П – подібних кріплень – підвісів; 
    • шви між листами не захищаються за допомогою прокладки спеціальної армуючої стрічки; 
    • неправильна підготовка до фарбування (перед шпаклюванням стиків поверхня не була заґрунтована, що не дозволило шпаклівці вступити в адгезію з поверхнею гіпсокартону через пил, який завжди збирається на ГКЛ при його монтажу).
    Неякісні або неправильно підібрані матеріали зумовлюють такі порушення:
    -  для кріплення гіпсокартонних конструкцій використовуються невідповідні металеві саморізи;
    - використання не рекомендованих матеріалів для шпаклювання швів і подальшого фарбування.

    Ці порушення можуть бути викликані, як бажання заощадити на матеріалах, так і незнанням правил їх підбору.







    ДАЙТЕ ПИСЬМОВІ ВІДПОВІДІ НА ПИТАННЯ:

    1.     Назвіть причини виникнення  тріщин у гіпсокартонних обшивках?

    2.     Перерахуйте причини видимих контурів  зашпакльованих швів на ГК поверхнях (визначається при освітленні боковим світлом).

    3.     Які чинники впливають на якість виконання і обробки швів між сусудніми ГКП?

    4.     За яких умов доцільно шви між ГКП робити відкритими?

    5.     Назвіть причини появи тріщин, які виникають обабіч стиків, по краях армувальної стрічки?

    6.     Яка роль деформаційних швів у  гіпсокартонних обшивках?



    Використані джерела.

    https://remontu.com.ua/texnologiya-montazhu-pidvisno-steli-z-gipsokartonu-foto-kolekciya


    Коментарі

    Популярні дописи з цього блогу

    Урок 11. Гіпсові в’яжучі речовини, їх класифікація, властивості, застосування

    Урок 1 Класифікація та основні властивості будівельних матеріалів

    Плануюча документація на 2023-2024 н.р.