БЕТОН МАТЕРІАЛОЗНАВСТВО



Тема уроку "БЕТОН"

       Бето́н (фр. béton, від лат. bitumen — «гірська смола») — штучний каменеподібний матеріал, результат раціонально підібраної суміші в'яжучого, заповнювачівводи і, при потребі, спеціальних добавок. До затвердіння цю суміш називають бетонною. Один з основних будівельних матеріалів, що застосовується для виготовлення збірних залізобетонних та бетонних конструкцій і бетонних виробів, а також для будівництва монолітних бетонних і залізобетонних споруд.

     У випадку зведення будови з бетону його види і марки визначаються на стадії створення проекту. Для різних елементів будівельної конструкції (фундаменти, що тримають стіни, внутрішні перегородки, підлоги) застосовуються різні види і марки бетонів.

Сфери застосування бетону в сучасному будівництві постійно розширюються. Широкі перспективи використання високоміцних бетонів (важких і легких), а також бетонів із заданими фізіко-технічними властивостями: малою осадкою і рухливістю, морозостійкістю, довговічністю, тріщиностійкістю, теплопровідністю, жаростійкістю і захисними властивостями від радіоактивних дій.

План

·         1Історія

·         2Класифікація

·         3Складові частини

·         4Властивості


Історія

Хоч часто бетон сприймається як новітній матеріал, але насправді його використовують вже тисячі років, відомий ще в IV тисячоліттідо н. е — ШумерДавньоримська монументальна архітектура в часи свого розквіту була саме бетонною. Такі відомі споруди як КолізейПантеон чи знамениті римські дороги збудовані саме з бетону. Майже двохтисячолітнє існування цих споруд (наприклад 43 м бетонний купол Пантеону досі цілий) свідчить про можливості цього давнього але досі актуального будівельного матеріалу.

«Римський бетон»

Тривалий час у Греції та Римі домінувало кам'яне мурування насухо. При цьому достатньо великі блоки надійно утримувались під дією власної ваги, але для цегли й дрібнорозмірного каменю такий спосіб був непридатний. Щоб зв'язати цеглини в мурах давні народи використовували глину, гіпс, бітум (асфальт), вапно, що сприяло розробкам відповідних корисних копалин. У III ст. до Р. Х. у Римі було винайдено новий будівельний матеріал, що отримав назву «римський бетон» . Невідомий винахідник здогадався залити дрібні камені розчином вапна й піску. Коли суміш затужавіла, утворився достатньо міцний штучний камінь. Бетон мав значні переваги перед природним каменем, зумовлені можливістю приймати необхідну будівельникам форму та розміри блоків або мурів, утворюючи суцільну монолітну конструкцію. Відпала необхідність ламання й транспортування великих брил, обробки й припасовування каменів.

Особливого поширення бетон дістав після застосування домішок (здебільшого – вулканічного попелу), які унеможливили руйнування матеріалу атмосферними водами й вологою та підвищували його міцність. За назвою містечка Пуццолі поблизу Неаполя, де розробляли попіл з Везувію, такий бетон назвали пуцолановим. Він склав основу при будівництві мостів, акведуків, величних терм, Колізею та Пантеону («Храму всіх богів»). В часи правління Юлія Цезаря бетон стає основним будівельним матеріалом. Величезні обсяги будівництва не зменшили потреби в об'ємах розробки каменів, проте змінили вимоги до їх якості: те що раніше в каменоломнях відбраковували як непотріб, за нових технологій йшло в діло. Більш того, виникла необхідність відповідного подрібнення гірських порід, з яких виготовляли бетонну суміш, для чого масово використовували ручну працю рабів. Це вплинуло на способи ламання вапняків, спростило розробки інших гірських порід.



Бетони і розчини від 

http://control.kovalska.com/

http://control.kovalska.com/?p=66


Как производят бетон? / На чем нельзя экономить при производстве бетона?



Класифікація

За видом в'яжучого матеріалу (основна класифікація):

·         цементні (найпоширеніші);

·         асфальтові (найпоширеніші у будівництві доріг);

·         вапняні;

·         гіпсові;

·         глиняні

тощо.


За характером та структурою заповнювачів
:

·         важкий або звичайний (об'ємна вага із заповнювачами із щебеню або гравію з щільних порід, застосовується в залізобетонних та бетонних конструкціях, де потрібна висока міцність і щільність;

·         особливо важкий (> 2 700 кг/м³) із заповнювачами з бариту, залізних руд або металів; застосовується для захисту від γ-променів на атомних електростанціях, в лабораторіях тощо;

·         легкий бетон (< 1 800 кг/м³) — арболітшлакобетонпемзобетон та ін. — з легкими заповнювачами відзначається малою теплопровідністю і застосовується для огороджувальних конструкцій та покриттів;

·         особливо легкий — ніздрюватий бетон (пінобетонгазобетон) з об'ємною вагою 800—600 кг/м³ та менше.


За матеріалом 
арматури:

·         бетон зі сталевою арматурою — залізобетон (найпоширеніший):

·         із ненапруженою арматурою;

·         із попередньо напруженою арматурою;

·         деревобетон;

·         очеретобетон;

·         бетон, армований синтетичним волокном;

·         дисперсне армування (фіброю)[1]

тощо.


За консистенцією бетонної суміші
:

·         жорсткий — застосовується для масивних монолітних конструкцій;

·         пластичний — для тонкостінних густоармованих конструкцій.

За властивостями:

·         Водонепроникний бетон (рос. водонепроницаемый бетонангл. watertight concreteнім. wasserdichter Beton m) — конструкційний бетон, що не пропускає воду при 0,2 МПа і вище. Застосовується в шахтному, гідротехнічному, транспортному будівництві.

·         Морозотривкий бетон — бетон, що має підвищену морозостійкість (розрахований на більшу кількість циклів замерзання-відмерзання у порівнянні з неморозостійкими бетонами)

·         Вогнетривкий бетон — бетон, що має підвищену вогнетривкість (витримує до зруйнування вищі температури, ніж невогнетривкі бетони)



За способом бетонування:

ЗВИЧАЙНИЙ БЕТОН  ТА ТОРКРЕТБЕТОН

·         Торкетобетон — бетон, що отримується торкретуванням бетонної суміші на поверхню будівельних конструкцій або форму за допомогою цемент-пушки.





ЯК ТОРКРЕТУЮТЬ ПОВЕРХНІ? 

ПЕРЕГЛЯНЬТЕ ВІДЕО


Бетон и бетонные смеси. Учимся выбирать и делать самостоятельно






Складові частини БЕТОНУ

До 85 % складу становлять заповнювачі, здебільшого місцеві матеріали. Розрізняють заповнювачі:

·         дрібні (пісок природний або штучний, шлаковий пісок тощо) з розміром зернин від 0,08 до 5 мм;

·         крупні (щебінь або гравій) з розміром зернин від 5 до 70 мм, а для масивних споруд — до 120 мм.

Крім заповнювачів із щільних гірських порід, застосовуються легкі заповнювачі — природні (пемзатуфракушняк) або з штучних пористих матеріалів (керамзиттермозиттощо).

Клей (цементуюча речовина) складається з в'яжучих матеріалів і води; бувають різновидності, що тужавіють без води, наприклад асфальтобетон. В'яжучими матеріалами є цементглинавапногіпсрідке склобітумсмола тощо. Можуть бути бетони:

·         з сумішшю дрібного і крупного заповнювача,

·         з одним дрібним заповнювачем (піщаний або дрібнозернистий Б),

·         з одним крупним заповнювачем (крупнозернистий),

·         зовсім без заповнювача (ніздрюватий).

Властивості БЕТОНУ

Найголовніша властивість — міцність при стисканні. 

Залежить від:

·         якості в'яжучого матеріалу,

·         від водов'яжучого (водоцементного) відношення (чим воно вище, тим нижча міцність),

·         від щільності заповнювачів і самого бетону.

Міцність розрізняють за так званими марками, що відповідають межі міцності при стиску 28-денного бетонного кубика з розміром ребра 20 см. Марки бетону в кг/см²:

·         звичайні — 25, 35, 50, 75, 100, 150, 200, 300, 400, 500, 600;

·         легкі — 10, 15, 25, 35, 50, 75, 100, 150, 200.

Розрізняють ще такі властивості: морозостійкість, водонепроникність, жаростійкість, кислотостійкість, міцність на згин, стійкість проти корозії та ін. Для одержання бетону потрібної марки роблять розрахунок складу, що визначається відношенням (головним чином вагою, рідше за обсягом) цементупіску та щебеню (гравію) в бетонній суміші:

1 : П: Щ

Вага або об'єм цементу приймаються за одиницю у відношенні до піску (П) та щебеню (гравію) — (Щ). Всі матеріали для виготовлення бетонної суміші обов'язково дозуються. Іноді в бетонну суміш додають спеціальні речовини (хімікати), так звані добавки — активні, прискорюючі або уповільнюючі тужавіння та ін. Для надання поверхням водонепроникності їх обробляють розчинами силікофлуоридів цинку або кальцію ( Ca[SiF6] або Zn[SiF6] ) продукти гідролізу яких закупорюють поверхневі капіляри . Умови тужавіння бетону до набуття ним розрахункової міцності вимагають додержання певного режиму температури і вологості (захист від сонячних променів, поливання водою, запобігання замерзанню при мінусових температурах тощо). Виготовлення бетонної суміші провадиться в бетономішалках, на спеціалізованих механізованих бетонних заводах або бетонозмішувальних установках.

Суміжні поняття

Бето́н доро́жній — багатокомпонентний, штучно отриманий кам'яноподібний матеріал, який являє собою затверділу суміш в'яжучого (цементу), заповнювачівводи та необхідних домішок.


З метою закріплення та осмислення знань з теми, виконайте мультимедійну вправу

БЕТОН - ОСНОВА СУЧАСНОГО БУДІВНИЦТВА





 

Тестові завдання з теми





1.     
Найголовніша властивість бетону – міцність на стиск залежить від:

        а)якості в’яжучого матеріалу;

        б)від водов’яжучого відношення та якості перемішування і умов тужавіння;

        в)від щільності заповнювача і самого бетону;

        г) всі відповіді правильні?

2.      У випадку зведення будинку з бетону його вид та марка визначаються:

          а) за спеціальними таблицями google в мережі Інтернет;

     б) на стадії створення пректу;

     в) безпосередньо на будівельному майданчику бетонярами;

      г) всі відповіді правильні ?

3.     У ІІІ ст. до Р.Х.  у Римі було винайдено новий будівельний матеріал, що отримав назву «римський бетон». Які компоненти входили до його складу:

          а)дрібні камені, вулканічний попіл, цемент, пісок, вода;

     б) дрібні камені, вулканічний попіл, вапно, пісок, вода;

     в) дрібні камені, вапно, пісок, вода;

      г) щебінь, гравій, керамзит, вода, вапно?

4.      Як прийнято називати  пінобетон та газобетон, у складі яких зовсім нема заповнювачів:

           а)легкий бетон;

      б)ніздрюватий, особливо легкий бетон;

      в)особливо важкий бетон;

       г)важкий бетон ?

5.     До легких заповнювачів належать:

          а) кварцовий пісок;

     б) щебінь, галька ;

     в) керамзит, пемза, шлак, туф, тирса;

      г) барит, залізні руди?

6.      Обємна маса важкого бетону складає:

          а)   > 1 800 кг/м³,

     б)  > 2700 кг/м³, ;

     в) > 800 кг/м³,

      г) > 500 кг/м³,?

7.     За видом в’яжучого матеріалу бетони бувають:

           а) важкі, легкі, ніздрюваті;

     б) глиняні, цементні, гіпсові, вапняні;

     в)жорсткі та пластичні;

      г)водонепроникні, морозостійкі,вогнетривкі ?


8.     
 Повний цикл набирання міцності бетоном при нормальних умовах (ТС – 20, вологість -  80-95%) складає:

          а) 1 добу ;

     б) 25 діб;

     в)  28 діб;

      г) 8 діб?

9.     Для забезпечення нормального процесу тверднення бетону на портландцементі при температурі навколишнього повітря вище 15С його потрібно витримувати:

        а) у вологому стані, систематично поливаючи водою через 8-10 годин після укладання,  протягом 7 діб: перші 3 доби-через кожні 3 год і один раз вночі, а наступні дні – не рідше 3 разів на добу;

      б) накритим поліетиленовою плівкою;

      в) поливаючи водою 28 діб через кожні 5 годин;

       г) у звичайних умовах?


10.           
 Кількість води для замішування бетону розраховують залежно від обємної маси таких його компонентів:

          а) щебеню та гравію;

     б) піску ;

     в) цементу;

     г) немає значення ?

11.            У приватному будівництві найчастіше використовують бетон марки по морозостійкості :

           а)F400-500;

     б)F35- F150;

      в)W2- W6;

      г) M300?

12.            Рух людей по забетонованих конструкціях дозволяється тільки після:

           а) 2-3 днів;

     б) 28 діб;

     в) 7 днів;

      г)10 годин?

 

 

Будьте розумними наперекір всім бракоробам!

Бракороб і нероба —

одна хвороба! 

 

Успіхів Вам у бетонуванні конструкцій!



 ДОДАТКОВИЙ МАТЕРІАЛ  ДЛЯ ПОГЛИБЛЕНОГО 

ВИВЧЕННЯ ТЕМИ


Бетон - вопросы и ответы перегляньте відео



Незважаючи на велику кількість нових будівельних матеріалів, популярність бетонних конструкцій не зменшується. Бетон має підвищену міцність і надійність, тому він залишається затребуваним при будівництві як житлових комплексів, так і господарських будівель.

бетон

Бетон - що з себе представляє і для чого потрібен?

Бетон - це штучно створений будівельний МОНОЛІТ, або, як його частіше називають, штучний будівельний камінь. Виготовляють його з в'яжучої речовини, води, наповнювачів і різних добавок, за допомогою яких можна змінювати властивості бетонної маси, підвищуючи морозостійкість, знижуючи стерання, роблячи її водонепроникною, жаростійкою і т. п.

В класичний склад бетону входять:

  • цемент;
  • пісок;
  • гравій або щебінь;
  • вода.

Залежно від виробничої необхідності склад бетонної суміші може змінюватися. Так, широко використовуваний в будівництві та ремонтах цементний розчин (суміш цементу, піску і води) є однією з різновидів бетону, т. зв. пескобетоном. Суміші з використанням напівводного гіпсу або ангідриду називаються гіпсобетонами.

Існує і силікатний бетон, що виготовляється на основі вапна. Шлакобетон виготовляють з подрібнених шлаків з додаванням до складу цементу, вапна, гіпсу або інших активаторів затвердіння.

З розвитком будівельної індустрії до складу бетонних сумішей почали додавати нові матеріали, щоб надати штучному каменю потрібні характеристики. Наприклад, після введення в його склад сталевої тирси з'явився сталебетон, що володіє підвищеною міцністю. Використання в якості наповнювачів пемзи і туфу призвело до появи пемзо - і туфобетона — матеріалів, що відрізняються від класичного будівельного матеріалу більш легким вагою і кращими теплоізоляційними властивостями.

бетон

Додавши до складу залізну арматуру, можна отримати Залізобетон, а додавши дерев'яну арматуру — деревобетон. Одна з останніх різновидів - полімербетон, до складу якого додані синтетичні смоли (карбамідні, епоксидні і т.д.).

Читайте статтю: Декоративний бетон.

Застосування бетону

Область застосування бетону обширна - від будівництва атомних електростанцій до внутрішніх оздоблювальних робіт. Використовують бетон в будівництві житла, якісного і довговічного дорожнього полотна, молів, хвилерізів і причалів. Характеристики використовуваного для різних цілей матеріалу істотно різняться.

Наприклад, в будівництві атомних електростанцій використовують особливо важкий бетон. 1 м3 цієї речовини важить 2,5 т. При будівництві фундаментів багатоповерхових будинків, а також при виготовленні міцних залізобетонних плит використовують важкий бетон, 1 м3 якого важить від 1,8 до 2,5 т.

бетон

Легкий бетон, вага якого знаходиться в діапазоні від 0,5 до 1,8 т/м3, використовується для виготовлення стінових панелей, блоків і перекриттів. Існує і особливо легкий бетон, який призначений переважно для зовнішньої теплоізоляції будівель і споруд. Його вага не перевищує 0,5 т / м3.

Склад бетону - основні компоненти

Щоб бути впевненим в якості бетонної суміші, її виготовлення найкраще замовити на спеціальному заводі. Але при будівництві приватних будинків і невеликих господарських будівель їх господарі нерідко виготовляють бетон самостійно. Переважно в таких випадках виготовляється класичний варіант бетону, що складається з піску і щебеню в якості наповнювачів, цементу і води.

Щоб виготовлений своїми руками бетон вийшов міцним і довговічним, треба знати і дотримуватися основних вимог, що пред'являються до його компонентів.

Що входить до складу бетону пісок повинен бути середньої або великої фракції — піщинки від 1,2 до 3,5 мм в діаметрі. Дрібні фракції піску для виготовлення бетону не підходять, їх важко зв'язати в єдиний моноліт. Тому бетонні конструкції з використання піску дрібних фракцій швидко розкришаться.

бетон

Крім фракції для міцності бетону важливе значення має і чистота піску. У теорії пісок повинен бути чистим, без домішок, але в реальності це поки нездійсненно. Тому допускається наявність в його складі невеликої кількості глини або мулу, але загальна кількість таких домішок не повинно перевищувати 5%.

Інший матеріал, який використовується для приготування бетону, — щебінь або гравій. До них теж є свої вимоги: розміри використовуваних для наповнення бетону матеріалів повинні бути в діапазоні від 1 до 8 см.наповнювачами можуть бути не тільки ці матеріали, але і керамзит, а для облаштування бетонного фундаменту часто використовують биту цеглу.

бетон

Чим дрібніше фракція наповнювача, тим міцніше буде штучний камінь. При його самостійному виготовленні краще використовувати наповнювач розміром не більше 2-3 см, максимально очищений від глини та інших домішок.

Використовувана для приготування бетону вода теж повинна бути максимально чистою. Чим більше в ній буде розчинених солей і сторонніх домішок, тим гірше буде якість штучного каменю.

У ролі в'яжучого при виробництві класичного бетону використовують різні види цементу:

  • портландцемент;
  • шлакопортландцемент;
  • пуцолановий цемент.

    бетон


Портландцемент є основним видом при виготовленні будівельних конструкцій і заливці фундаменту. Шлакопортландцемент володіє зниженою морозостійкістю, а пуццолановий цемент — високою вологостійкістю. Останній використовують для приготування бетонних конструкцій, призначених для підземних і підводних споруд.

Читайте також: Легкий бетон - класифікація, види, як зробити своїми руками.

   
 БО ТУТ ГОТУЮТЬ БЕТОН



Пропорції бетону

Правильно підібрані пропорції компонентів бетонної суміші важливі для отримання якісного штучного моноліту. Залежать вони від марки виготовленого бетону і використовуваного для його приготування цементу.

Наприклад, при використанні для приготування бетону цементу марки М-400 пропорції для різних марок бетону будуть такими:

  • М100 - 1 кг цементу, 7 кг щебеню, 4,6 кг піску;
  • М200 - 1 кг цементу, 4,8 кг щебеню, 2,8 кг піску;
  • М300 - 1 кг цементу, 3,7 кг щебеню, 1,9 кг піску;
  • М450 - 1 кг цементу, 2,5 кг щебеню, 1,1 кг піску.

    бетон

З підвищенням марки бетону витрата наповнювачів - піску і бетону — зменшується, а кількість витрати цементу залишається однаковим. Ця тенденція зберігається і при використанні інших марок цементу, хоча пропорції компонентів бетонної суміші будуть іншими. Чим вище марка цементу, тим більшу масу наповнювачів він може зв'язати.

Добавки для бетону

Щоб поліпшити якість бетону без істотного збільшення собівартості його виробництва, виробники використовують різні добавки і домішки. Всі ці добавки прийнято розділяти на кілька великих груп:

  • пластифікатор;
  • модифікатор;
  • прискорювачі набору міцності;
  • добавки для рухливості;
  • самоущільнюючі добавки;
  • морозостійкі добавки;
  • комплексні добавки.

Пластифікатори використовуються для поліпшення рухливості виготовляється суміші. Покращена рухливість дозволяє в'яжучій речовині щільно і надійно охоплювати кожен шматочок наповнювача.

При застиганні штучного каменю вони роблять його міцніше, одночасно зменшуючи витрату в'яжучої речовини. Також застосування пластифікаторів дозволяє збільшити щільність і поліпшити водонепроникність суміші.

Модифікатори покращують виробничі характеристики, дозволяючи отримувати високоміцну бетонну суміш при використанні цементу нижчих марок. Прискорювачі набору міцності дозволяють істотно прискорити цю важливу технічну характеристику штучного каменю, скоротивши час набору до 3-4 днів.

бетон

Добавки для збереження рухливості суміші збільшують час схоплювання і використовуються при необхідності перевезення бетонної суміші на далекі відстані в літній час. Самоущільнюючі добавки використовуються при виготовленні тонкостінних і армованих блоків або інших конструкцій, де використання для ущільнення бетонної маси традиційних віброінструментів утруднено або неможливо. Морозостійкі добавки дозволяють істотно підвищити морозостійкість бетону.

Різновиди пігментів і їх властивості

Пігменти використовують для зміни кольору бетонних конструкцій. У промисловому виробництві для цих цілей використовуються:

  • технічний вуглець;
  • двоокис титану;
  • окис хрому;
  • умбра.

Всі пігменти діють на бетонну суміш однаково: вони поглинають частину світлових хвиль, хвилі з іншою довжиною відображають. Такі пігментні добавки мають підвищену стійкість до ультрафіолету, не вигоряють на сонці, не змиваються дощем і мають стійкість до впливу агресивного хімічного середовища.

бетон

Класифікація бетону

У будівництві види бетону класифікуються за кількома параметрами. Найчастіше штучний камінь класифікують:

  • по міцності;
  • по щільності;
  • за типом в'яжучого;
  • по морозостійкості;
  • по водонепроникності;
  • по стираності;
  • за швидкістю набору міцності.

Така велика кількість різновидів бетонної суміші може створювати деякі труднощі з правильним вибором матеріалу.

По міцності

Міцність бетону, як і його марка, залежить від кількості входить до його складу цементу або іншої в'яжучої речовини. Чим більше його обсяг, тим вище буде показник міцності. Показник виражається в кг/см2. Визначити його можна по марці штучного каменю — чим вона вище, тим вище буде показник міцності.

бетон

Щільність

Щільність - показник, що відповідає за стійкість штучного каменю до стиснення, його водостійкість, морозостійкість та інші технічні характеристики. За цим показником матеріал ділиться на:

  • особливо важкий;
  • важкий;
  • легкий;
  • особливо легкий.

    бетон

Особливо важкі бетонні конструкції виробляють, додаючи до складу суміші сталеву стружку або залізну руду. Для приготування важких бетонних сумішей в якості наповнювачів використовують природні мінерали: граніт, вапняк, діабаз і т. п.

Наповнювачами для легких сумішей служать пористі матеріали: туф, керамзит, пемза і їм подібні. До цього класу відносяться газобетон і пінобетон — набирають популярність будівельні матеріали.

Класифікація за типом в'яжучого

За типом в'яжучого бетонні суміші поділяються на 2 великі групи — суміші на неорганічних в'яжучих матеріалах і суміші на органічних в'яжучих матеріалах.

До першої групи належать:

  • цементний;
  • силікатний;
  • гіпсовий;
  • шлаковий;
  • синтетична смола;
  • спеціальні кислостійкі суміші.

У другу групу входять такі матеріали, як асфальтобетон і пластбетон.

Морозостійкість

бетон

Показник морозостійкості визначає кількість циклів замерзання і відтавання бетонної суміші без втрати матеріалом своїх якісних характеристик. Позначають морозостійкість буквою F. Існують бетонні суміші з показником морозостійкості від F15 до F1000, де цифри є показником кількості циклів замерзання і відтавання.

Марки з показником від F15 до F50 вважаються марками з низькою морозостійкістю. Показники від F51 до F300 вважаються марками з середньою морозостійкістю. Суміші з показником F301 і вище вважаються марками з високою морозостійкістю.

Водонепроникність

бетон

Водонепроникність позначається буквою W і цифрами, що показують максимально можливий тиск води, яке витримує бетонна конструкція. За цим показником всі бетонні матеріали діляться на:

  • низькі (маркування менше W4);
  • середні (маркування від W4 до W12);
  • високі (маркування вище W12).

Стираність

Стираність - показник, що визначає зміну в обсязі і масі матеріалу під впливом стираючих зусиль. Стираність бетонних конструкцій позначається буквою G і має 3 різновиди:

  • низька (G1);
  • середня (G2);
  • висока (G3).

Стираність прямо залежить від міцності матеріалу: чим вище міцність, тим нижче стираність.

Читайте статтю: Як зробити пінобетон своїми руками.

Швидкість набору міцності

Швидкість набору міцності (твердіння) — важливий показник бетонних конструкцій, від якого залежить час їх введення в експлуатацію або час проведення оздоблювальних робіт. Відбувається набір міцності стрибкоподібно: в перші 5-7 днів після заливки або виготовлення показник твердіння досягає 70%, до кінця 28 дня він наближається до 100% (за умови дотримання вологості і температурного режиму). Після цього терміну набір міцності бетонними конструкціями триває і може тривати кілька років.

бетон

Існують 2 види бетонних сумішей: швидкотвердіючі і повільнотвердіючі. Для визначення швидкості набору міцності % міцності 2-денної бетонної конструкції ділять на % міцності цієї ж конструкції після закінчення 28 днів. При показнику більше 0,4 конструкція відноситься до швидкотвердіючих. Показник менше 0,4 свідчить про повільне твердіння.

Умови твердіння

На швидкість набору бетонними конструкціями міцності великий вплив роблять умови, в яких відбувається твердіння матеріалу. Оптимальними умовами для його твердіння вважаються температурний коридор в +18 ... +22ºС і відносна вологість навколишнього середовища не менше 90%.

Чим нижче температура навколишнього середовища, тим повільніше буде відбуватися твердіння бетонних конструкцій. При 0ºС процес твердіння повністю припиняється. Висока температура призводить до зневоднення бетону, що теж стає причиною уповільнення або повного припинення твердіння бетонної конструкції і недобору її міцності.

Від міцності і надійності бетонних конструкцій безпосередньо залежать терміни експлуатації побудованого будинку або споруди. Тому ще до початку будівництва потрібно визначитися, яка марка і які технічні характеристики матеріалу найкраще підходять для вирішення поставлених завдань.



https://beton-area.com/dobavki_dlya_prochnosti_fibra_vsm.html





Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Урок 11. Гіпсові в’яжучі речовини, їх класифікація, властивості, застосування

Урок 1 Класифікація та основні властивості будівельних матеріалів

Плануюча документація на 2023-2024 н.р.