Урок 22 Лабораторно-практична робота Визначення виходу вапняного тіста

 


 Урок 22 Лабораторно-практична робота

Визначення виходу вапняного тіста

Мета: навчитись визначати вихід вапняного тіста з негаше­ного грудкового вапна прискореним методом.

Прилади, приладдя і матеріали: фарфорова склянка, місткістю 1 л, електроплитка, колба з гарячою водою, вага з гирками, стальна лінійка, молоток, негашене грудкове вапно. Підготовчі роботи. Негашене грудкове ванно заздалегідь роздробіть на невеликі грудки. Перевірте справність електроплитки і підігрійте воду в скляній колбі.

Загальні відомості. Виходом вапняного тіста називають об'єм тіста в літрах, одержаний після гашення 1 кг негашеного вапна. Вихід тіста буде тим більше, чим чистіше вапно, тоб­то чим менше міститься в ньому недопалу і перепалу, а також і мини та інших домішок у вапняку. Чим більший вихід тіста, тим вища якість вапна, тим більше піску до неї можна додавати при приготуванні будівельних розчинів.

Порядок виконання роботи

1.Зважте фарфорову склянку (300 г), виміряйте внутрішній діаметр склянки (10 см).

2. Зважте 200 г подрібненого на грудки вапна, помістіть у фар­форову склянку, залийте водою, кип'ятіть упродовж ЗО хв, одночасно доливаючи гарячу воду, щоб вода весь час закри­шиш тісто.

3. Після кип'ятіння нагрійте вапняне тісто до появи на ньому тріщин. Стальною лінійкою заміряйте висоту шару (8 см)

вапняного тіста в склянці. Знаючи внутрішній діаметр склянки і висоту тіста в склянці визначте об'єм тіста в кубі­чних сантиметрах за формулою:

Одержаний результат помножте на (1000 г : 200 г = 5). У ре­зультаті одержуємо (3140 см3) вихід вапняного тіста за об'є­мом з 1 кг грудкового вапна. Якщо в гашеному вапні вияв­лені грудки недопалу або перепалу, то їх виймають до замі­рювання висоти шару тіста.

4. Зважте цю ж склянку з вапняним тістом (1100 г), визначте масу тіста, як різницю маси склянки з тістом мінус масу склянки (1100 г - 300 г = 800 г). Одержаний результат теж помножте на 5. У результаті одержуємо вихід тіста за масою (4000 г) з 1 кг грудкового вапна.

5. Одночасно визначте об'ємну масу вапняного тіста. Для цьо­го масу тіста в грамах поділіть на його об'єм і помножте на 1000. Одержуємо об'ємну масу, наприклад,

6. Результати визначення виходу вапняного тіста з грудкового негашеного вапна запишіть у журнал за формою 5 і порівняй­те з довідковим матеріалом.

Форма 5

+Маса склянки 300 г; діаметр склянки 10 см; маса нагашеного вапна в склянці 200 г; тривалість кип'ятіння ЗО хв; висота шару гашеного вапна у склянці (без недопалу або перепалу) см; об'єм вапняного тіста (без перепалу або недопалу) 628 см3; маса вапняного тіста (без недопалу або перепалу) 800 г; вихід тіста на 1 кг вапна: за об'ємом 3140 см3, за масою 4000 г; об'єм­на маса тіста 1380 кг/м3.

Висновок: вапно середньої якості, оскільки об'єм збільшив­ся в 3140 : 100 = 3,14 рази.


https://studfile.net/preview/5241905/page:7/

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Плануюча документація на 2024-2025н.р.

Урок 1 Класифікація та основні властивості будівельних матеріалів

Уроки №26-27 Сортування плиток за розміром, кольором та ґатунком