Уроки 15-16 Приготування сухих розчинових сумішей з використанням будівельного міксера. Будова та принцип дії будівельного міксера

Навчальний модуль ШТ-3(2-3).1Виконання робіт перед оштукатурюванням поверхонь   

Компетентність ШТ-3(2-3).1

Підготовка розчинових сумішей

 Уроки 15-16 Приготування  сухих розчинових сумішей з використанням будівельного міксера.Будова та принцип дії будівельного міксера


Як тільки на ринку будматеріалів з'явилися різного роду сухі суміші (штукатурки, грунтовки, шпаклівки), відразу виникла необхідність в активному використанні будівельного міксера, без участі якого сьогодні не готується жодний розчин.


Виконайте конспект теми та дайте відповіді на питання

Алгоритм приготування розчинової суміші 

  1. У заздалегідь підготовлену ємність наливається відміряна кількість води і  засипається суха суміш. Технологія приготування розчину вказується на упаковці.
  2. Насадкою, встановленою  на інструменті, здійснюється перемішування суміші до однорідного агрегатного стану. Робиться перерва.
  3. Після закінчення рекомендованого виробником часу,  розчин знову перемішується міксером і потім передається в роботу. Насадка промивається від залишків суміші.

 Склад і властивостіі різних сухих сумішей подібні, тож і готувати їх потрібно за загальними правилами. Розглянемо детальніше правила приготування сухих сумішей.

Суху суміш засипати в  пластикову або прогумовану ємкість з чистою водою кімнатної температури  (+15 °C до +20 °C) із розрахунку вказаного і інструкції на упаковці та перемішати до отримання однорідної маси без грудок за допомогою будівельного міксера. 

Увага! При перемішуванні суху суміш слід засипати у заздалегідь відміряну кількість води. Потім розчинову суміш витримати 5 хвилин, після чого знову перемішати. Суміш можна використовувати протягом робочого часу, вказаного на упаковці. (60хв - 2-3 год)

 Звичайно, зараз існує велика кількість  сухих будівельних  сумішей  і відповідно кількість води для приготування розчину буде різною. У будь-якому випадку перед приготуванням розчину на основі сухої суміші слід ознайомитись з інструкцією та чітко дотримуватись дозування не вносячи ніяких поправок.

Сухі суміші є дороговартісним матеріалом тому ви, як майбутні професіонали, повинні вміти розрахувати точну кількість розчину для опорядження  певної площі конструкції. 


Під час приготування сухих сумішей, як і при  виконанні будь-якої іншої роботи слід дотримуватись вимог техніки безпеки. Давайте згадаємо основні вимоги безпеки, що стосуються нашого уроку.


1.     Приміщення, де готують розчини або мастики, обладнують припливно-витяжною вентиляцією.

2.     До приготування розчинів і обслуговування електрообладнання допускаються особи не молодше 18 років, які пройшли навчання і інструктаж на робочому місці.

3.     Електрообладнання  повинно бути заземлено, при користуванні електричним міксером потрібно стояти на  діелектричному коврику.

4.     Очищають, оглядають і ремонтують електроміксер тільки після зупинення і відключення  від електромережі.

5.     Робітники, зайняті приготуванням сухих розчинових  сумішей, розчинів, мастик, повинні бути в спецодязі, рукавицях, окулярах і респіраторах.

6.     Розчин на основі сухих сумішей заборонено брати руками.

7.      При потраплянні на шкіру чи слизові оболонки розчину місце ураження  ретельно промивають проточною водою.

 


     


 
Перегляньте навчальне відео

Види та технічна характеристика будівельних міксерів

Будівельний міксер - механічний пристрій, призначений для приготування однорідної за складом і агрегатним станом суміші.

За допомогою міксера проводиться перемішування або приготування рідких складів або сухих будівельних сумішей

  • акрилових грунтовок;
  • лакофарбових матеріалів на органічних розчинниках або водній основі;
  • бітумних мастик;
  • шпаклівок на полімерній, гіпсовій або цементній основі;
  • цементно-піщаних або гіпсових штукатурок;
  • клейових композицій для кахельної керамічної і керамогранітної плитки, скляної мозаїки, натурального або штучного каменю;
  • легких і середніх бетонів зі складом з сполучного, піску і щебеню.

Вони різняться 
за потужністю 
функціоналом 
і типом лопаток. 
     
       Будівельні міксери бувають різних типів. 

За потужністю вони поділяються на такі варіанти: 
  З потужністю від 1000 Ватт. Такий інструмент створений для приготування різних важких розчинів, наприклад, бетону. Йому під силу перемішати не тільки пісок і гранульований шлак, але і щебінь. Словом, це така собі ручна бетономішалка, яка виграє як мінімум своєю мобільністю і зручністю. Крутний момент у такої насадки для мішання становить 50-70Нм, а швидкість обертання за 60 с - 500 обертів. Працює він повільно, але ефективно. 

З потужністю до 1000 Ватт. За технічними характеристиками це варіант трохи слабший. Показник крутного моменту коливається в межах 10-30 Нм, а швидкість обертання на хвилину становить близько 750-850 оборотів. Такий інструмент беруть, як правило, для приготування штукатурок, шпаклівок, клейових розчинів. 

Залежно від кількості застосовуваних насадок будівельні міксери можуть бути: 
одношпиндельні; 
двошпиндельні 
види
будівельний міксер


Основна їхня відмінність - в їх можливостях. 

Крім того, окремим підвидом сміливо можна назвати міксер-дриль. Це "подвійний" пристрій може виконувати функції відразу і міксера, і дриляю


Насадка для будівельного міксера — це необхідний пристрій для отримання однорідної будівельної суміші. До складу будівельних сумішей, в більшості випадків, входять кілька компонентів. Для того, щоб розчин був потрібної консистенції і однорідності варто купити насадку для будівельного міксера. Її ще називають вінчиком або шнеком. Використовують разом з будівельними міксерами або дрелями.



Які бувають насадки для будівельного міксера і як вони влаштовані?

Конструкція досить проста. На одному кінці міститься хвостовик, для того щоб прикріпити насадку до електроінструменту, а на іншому кінці - лопаті. Вони бувають різні за формою і призначенням.

  1. Прямі лопаті використовуються для перемішування матеріалу, який при взаємодії з повітрям втрачає свої властивості. Така конструкція допомагає перемішати суміш, не допускаючи попадання повітря і взаємодії його з сумішшю. Використовується для перемішування гіпсу, клею, синтетичних смол, акрилових, силіконових та інших видів герметиків.



  2. Спіральні лопаті бувають в двох варіантах конструкції - з правого або лівого спіраллю. Правобічна спіраль піднімає вгору важкі компоненти цементної суміші, тоді як лівостороння спіраль використовується для речовин, які необхідно опустити вниз, щоб уникнути їх розбризкування. Це такі суміші як лаки, фарби, шпаклівки. Багато електроінструментів мають функцію реверсу. В такому випадку вам підійде будь-який напрямок спіралі.



  3. Гвинтоподібна конструкція має лопаті, які розташовані один навпроти одного. Вона одночасно і піднімає компоненти суміші, і не дає їм розбризкується на всі боки. Застосовується для лаків і фарб, рідких емульсій.



Існують спеціальні насадки для змішування важких матеріалів, це підійде для в'язкої суміші, для якої необхідна додаткова міцність шнека щоб протистояти опору матеріалу. Полегшить Ваш вибір те, що, як правило, в назві зазначається для якого матеріалу вона призначена.

Що необхідно враховувати перш ніж купити насадку на будівельний міксер?

Насадку на будівельний міксер можна підібрати залежно від умов експлуатації, способу кріплення хвостової частини, довжини.

 За  матеріалом вони бувають:

  1. З нержавіючої сталі. Це професійні насадки для тривалого використання при роботі з густими сумішами і абразивними речовинами.

  2. З анодованого алюмінію. Алюміній має високу міцність, технологія анодування захищає метал від окислення.

  3. З оцинкованої сталі. Насадки з цього матеріалу не дорогі, стійкі до корозії, оскільки покриті шаром цинку.

  4. З пластика. Застосовується для виготовлення гвинтових насадок, що не піддаються великому навантаженню.

За способом кріплення хвостовика їх ділять на:

  • стандартний шестигранник 8-10мм - найпоширеніші насадки, підходять під більшість будівельних міксерів;

  • шестигранник 8-12мм з канавкою для пружинного кріплення - використовується в затискних патронах і патронах Нех;

  • різьбові хвостовики М 12 і М 14 мають надійне з'єднання і великий крутний момент, але підходять для вузькоспеціалізованих міксерів;

  • конус Морзе, який застосовують для промислових шнеків.

Також важливо враховувати довжину. Насадки довжиною 400-600 см досить для перемішування 200 мл розчину. Але можна купити насадку для будівельного міксера і довжиною в 1 метр.

 На сайті "Побудуй" ви зможете знайти і купити насадки на будівельний міксер, які застосовуються для роботи з різними матеріалами за доступною ціною. Телефонуйте! Завжди раді відповісти на Ваші запитання.












Зі спіральними лопатками. Інструмент буває правим і лівим. В ході роботи права спіраль піднімає вгору розчин (її використовують для сумішей із цементу), а ліва спіраль демонструє протилежну поведінку - тому вона підходить для різних суспензій та шпаклівок. Деякі моделі стройміксера оснащені спеціальним реверсом. Завдяки його наявності можна використовувати будь-яку насадку (праву або ліву) - все регулюється спеціальним важелем.​​​​​​

З прямими лопатками. Їх застосовують для перемішування розчинів, в ході приготування яких критичним є потрапляння повітря до суміші. Мова йде про такі матеріали як герметики та клеї із цементною основою. Прямі лопатки цього вінчика перемішують розчин тільки в горизонтальному положенні.

 З протилежними гвинтамиНим перемішують в основному лакофарбову продукцію. Ключова його особливість - в наявності двох гвинтів (нижнього і верхнього), що працюють таким чином, що фарба не розбризкується на всі боки. 
 
Універсальні моделі насадок. Теоретично вони підходять для змішування будь-яких розчинів, однак на практиці досить погано справляються з поставленим завданням.


САМОКОНТРОЛЬ

1. Алгоритм приготування розчинових сумішей?

 2. Яку кількість води слід використати для 1 кг вищезгаданих сумішей?

3.  В якій послідовності відбувається приготування розчинових сумішей  на основі сухих будівельних сумішей?

4. Якщо ви вперше користуєтесь розчином на основі сухої суміші, як визначити витрати сухого компонента і води?

5. Залежно від кількості застосовуваних насадок будівельні міксери можуть бути?: 


Використані джерела

© Akvilon 

https://pobuduj.com.ua/uk/nasadki-dlya-stroitelnogo-miksera/


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Урок 11. Гіпсові в’яжучі речовини, їх класифікація, властивості, застосування

Урок 1 Класифікація та основні властивості будівельних матеріалів

Плануюча документація на 2023-2024 н.р.