Уроки 11-12. Види шпалер, які використовуються для обклеювання поверхонь.

 


Тема 4. Матеріали для обклеювання поверхонь шпалерами

Уроки 11-12. Види матеріалів, які використовуються для обклеювання поверхонь.

Шпалери паперові: їх класифікація, маркування. Звичайні вологостійкі та миючі шпалери; їх характеристика, властивості, використання. Бордюри до шпалер. Відомості про виробництво шпалер. Асортимент шпалер.

Вінілові, флізелінові, джутові, металізовані, склошпалери, фотошпалери, рідкі шпалери бамбукові, пробкові  їх властивості та застосування.

Маркування шпалер. 


Сучасна мода диктує свої умови не лише в плані одягу, але і в дизайні інтер’єру квартири або житлового будинку. Особливе відношення це має до оформлення стін, для декорування яких найчастіше використовують шпалери. Вважається, що перші види шпалер також як і папір в цілому були винайдені в Китаї, коли перші варіанти покриття виготовлялися з рисового паперу, а малюнки на них наносилися вручну. Оскільки даний процес виходив занадто трудомістким, дозволити собі таке дороге оформлення свого житла міг далеко не кожен.

Сьогодні важко уявити собі стіни сучасного житла без шпалер. Навіть ті, хто віддає перевагу обробляти вітальні або їдальні спеціальними стіновими панелями і декоративною штукатуркою, використовують для оформлення стін спальні або дитячої кімнати виключно шпалери. Велика різноманітність видів, малюнків і варіантів сировини дозволяє отримувати дійсно органічне оформлення будь-якої кімнати. Крім того, шпалери відрізняються відносною дешевизною в порівнянні, скажімо, з тими ж стіновими панелями.

Перш ніж зайнятися вибором оздоблювального матеріалу для стін, слід відповісти на питання, «які бувають різновиди шпалер для стін», розглянемо основні переваги, види та їх характеристики оскільки різноманітність видів шпалер на сучасному будівельному ринку може призвести до замішання навіть досвідченого майстра.

Крім того, велике значення мають ті вимоги, які ви плануєте пред’являти до майбутніх покриттям. Припустимо, деякі варіанти відрізняються стійкістю до вологи, інші види можуть показувати гідний рівень шумоізоляції і так далі.

Які шпалери будуть у тренді у 2024 році? 

https://kith2kin.com.ua/wall-murral-trends-2024/

     https://rembud.com.ua/suchasni-shpalery-dlya-stin-year-krasyvi-modni-novynky-dyzajnu-shpaler-u-kimnatu-150-foto-idej-ta-realnyh-prykladiv-oformlennya/

  https://derevko.com.ua/tendencziyi-shpaler-2024-styli-kolory-ta-vizerunky-yaki-varto-znaty-zaraz/

Класифікація шпалер для стін

Класифікуватися декоративно – оздоблювальний матеріал як шпалери може за різними параметрами. Головне при їх виборі – отримати гідне виконання всіх запланованих вимог в одному рулоні по тій вартості, яка не буде виходити за планований бюджет. Найпростіша класифікація шпалер представлена за принципом нанесеного на них малюнка. Відповідно, це можуть бути покриття з гладкою поверхнею і з однотонним малюнком, а також такі варіанти, які відрізняються наявністю візерунка. Тим не менш, візерунок у другому варіанті відсутня, відповідно, підгонка в даному випадку не потрібно.

Какие бывают обои для стен: виды и их характеристики

Один з поширених видів класифікації – по водостійкості. Тут можна відзначити наступні:

  • Звичайні паперові покриття, які можуть витримати тільки протирання простий ганчіркою, без використання вологи під час прибирання.
  • Водостійкі види шпалер, які витримують вологе прибирання, однак мити їх не можна, можливим є тільки протирання вологою ганчіркою, завдяки наявності спеціального покриття.
  • Миючий варіант. Його назва говорить сама за себе, причому в їх очищенню допустимо використання різних засобів.
  • Вініловий варіант, що відрізняється підвищеною стійкістю до вологи. Такий вид сучасних шпалер витримує всі способи чищення.

Наступна класифікація залежить від місця, для якого призначене покриття. Відповідно, це можуть бути шпалери для стін і для стелі. Хоча в колишні часи стелі нерідко покривалися простими паперовими шпалерами, що в результаті призводило до плачевного результату, оскільки вони виявлялися занадто важкими для такого навантаження.

Які шпалери вибрати: види і характеристики відео

Важливе значення має гладкість поверхні шпалер. В результаті вони можуть поділятися на такі типи:

  • Гладка поверхня;
  • Наявність рельєфного малюнка, який наноситься під час їх виробництва;
  • Наявність дрібно видавленого малюнка;
  • Наявність багатошарової структури з великою площею малюнка.

Часто шпалери класифікуються по щільності, оскільки даний показник є дуже важливим моментом. В залежності від щільності шпалери діляться на важкі і легкі. Важкий варіант – коли щільність покриття не менше 100 м на метр. Відповідно легкі – коли щільність менше.

Сучасні шпалери для стін: види та переваги

Види шпалер прийнято визначати в залежності від матеріалу, з якого вони виготовлені. В результаті покриття володіє тими чи іншими властивостями, які можна вважати його перевагами або недоліками. В залежності від матеріалу підбирається певна технологія підстави для обклеювання, а також сам клей. Адже щоб закріпити, припустимо, вінілове покриття, не підійде клей для простих паперових шпалер.

Паперові шпалериТакий вид є популярним вже протягом декількох років, він вважається родоначальником усіх сучасних видів шпалер. Переважно вважається, що сировиною для нього є дійсно екологічно чистий матеріал, не закупорює стіни. Однак використання паперових шпалер сьогодні є не дуже поширеним з-за великої кількості недоліків, якими вони відрізняються. Наприклад, вони не довговічні, їх колір швидко вицвітає, також заборонена обклеювання саме цим видом, коли в кімнаті спостерігається підвищена вологість, особливо на кухні. Тим не менш, паперові шпалери істотно підвищують теплоізоляцію стін.

Какие бывают обои для стен: виды и их характеристики

Вінілові шпалериТакі види нерідко називають миються, оскільки вони здатні витримувати вологе прибирання. Пов’язано це з шаром ПВХ, якими покривається матеріал під час виготовлення, в результаті вони стають ідеальними не тільки для житлових, але і для нежитлових приміщень. Якщо ви ставите питанням, які бувають шпалери для стін на кухні, то вам обов’язково слід зупинитися саме на вініловому варіанті.

Існують також так звані компакт – вінілові шпалери або твердий вініл, з фактурою, що імітує камінь, штукатурку, керамічну плитку. В процесі використання яких можна застосовувати щітку, вона не зашкодить поверхню. Їх можна підрозділити на такі типи: спінені, тверді, гладенькі і шелкографические. Відмінною рисою останнього типу є красивий блиск і гладка поверхня.

Какие бывают обои для стен: виды и их характеристики

Флізелінові шпалериТут замість паперової основи виступає матеріал флізелін, що й відрізняє ці шпалери від інших варіантів шпалер. У його складі синтетичні волокна, а також целюлоза, які надають додаткову щільність. В результаті ви зможете приховати дрібні дефекти стін без зусиль.

Нерідко флізелінові види шпалер використовують в якості основи під фарбування, процес їх наклеювання дуже простий, оскільки в його ході не утворюються бульбашки, а також перепади температур не є для них критичними.

Какие бывают обои для стен: виды и их характеристики

Рідкі шпалери для стінЦей вид з’явився недавно, проте популярність його вже досить широка. Це вид декоративної  штукатурки. Завдяки способу покриття стін без стиків, можливим є їх оформлення різними візерунками, характерних для паперових аркушів. У складі рідкого покриття – текстильні волокна, целюлоза, бавовна, а також волокна натурального походження.

Представлені на ринку вони у рідкому стані або в порошку, розводяться водою.  Головна умова використання такого виду шпалер – відсутність дефектів на основі. З недоліків можна відзначити малдий  вибір кольорів.

Какие бывают обои для стен: виды и их характеристики

ФотошпалериЦікавим варіантом будуть шпалери, виконані з звичайного паперу, на які нанесена фотодрук. Стіна з такими шпалерами буде виглядати особливо гарно, якщо використовувати шпалери з ефектом ламінування. Такий варіант і прослужить довше, оскільки не підлягає стирання. Однак не рекомендується використовувати шпалери цього типу там, де стоїть багато меблів, оскільки вона закриє малюнок.

Фотошпалери  https://bena.com.ua/uk/index.php?route=product/product&product_id=12657&path=1955

Фотошпалери  — вид шпалер з нанесеним малюнком чи фотографією. Застосовується для оформлення стін та іноді стель. Випускаються як промисловим (великими тиражами) способом, так і в єдиному екземплярі. Фотошпалери бувають на паперовійфлізеліновій і полімерній основі, а також на полотні. Синоніми: Фотопринт, артшпалери, діджіпрінт.










Бамбукові шпалериНе надто відомий вид шпалер для стін , які виготовлені з натуральних природних матеріалів, частіше з бамбука. В основі їх текстури – невідбілений  папір, покритий зверху рослинами, зокрема бамбуком.

Какие бывают обои для стен: виды и их характеристики

Текстильні шпалериВ якості верхнього шару такого виду покриття використовується тканина, а основа – папір. Як тканинні волокна зазвичай використовують льон, велюр, фетр або шовк. Особливо вдалий варіант використовувати такі шпалери для стін в спальній кімнаті. З недоліків можна відзначити те, що вони не стійкі до сонця, запахів і вологи.

Какие бывают обои для стен: виды и их характеристики

СклошпалериОдна з різновидів тканинних покриттів – склошпалери, коли до тканини додається скловолокно у вигляді ниток. Їх відрізняє пожежобезпечність, висока міцність, здатність витримати хімічну обробку, а також перешкода утворення мікроорганізмів. У складі ниток скловолокна кварцовий пісок, доломіт, сода, вапно. Зазвичай таке покриття застосовується для медичних кімнат.

Какие бывают обои для стен: виды и их характеристики

Пробкові шпалериТакий вид шпалер – різновид екологічно чистого покриття, яке, тим не менш, з легкістю прикрасити абсолютно будь-яке приміщення. У складі шпалер – кора дуба, яка піддається гарячому пресуванню, що виділяється в результаті смола склеює волокна. Додаткова обробка – просочення воском, це дозволить виробити стійкість до вологості.

Какие бывают обои для стен: виды и их характеристики

Тафтингові шпалери. Їх ще називають килимовими, так як поверхня просякнута ворсом. В основному їх застосовують для обробки стін і стель. Перевагою такого виду шпалер є поглинання звуку і збереження тепла.

Какие бывают обои для стен: виды и их характеристики

Металізовані шпалериЩе один екзотичний варіант – шпалери, паперова основа яких покривається шаром фольги. Після цього на отримане покриття наноситься тиснення або малюнок. Шпалери такого типу по характеристиці мають високий термін служби, добре миються. Щоб приклеїти їх на стіни, потрібно саме дисперсійний клей.

Какие бывают обои для стен: виды и их характеристики

Замислюючись над питанням, які бувають для стін сучасні види шпалер, не варто лякатися такої широкої різноманітності варіантів, представлених на сучасному ринку. Вибір покриття слід здійснювати виходячи з особливостей підстави, бюджету, а також вимог, які будуть пред’являтися до них.

ДОДАТКОВА ІНФОРМАЦІЯ ДЛЯ ПОГЛИБЛЕНОГО ВИВЧЕННЯ ТЕМИ


https://rulon.net.ua/ua/articles/osnovni-vidi-shpaler-yih-osoblivosti/#

Піктограми 




Шпалери: види, їхні переваги та недоліки

https://realestate.24tv.ua/shpaleri-vidi-yihni-perevagi-nedoliki-novini-ukrayini-i-svitu_n1360210

Порівняльна таблиця

Щоб вам було простіше зіставляти основні характеристики всіх видів шпалер, ми звели їх в одну таблицю:

  Різновиди шпалер    Міцність    Довговічність    Екологічність    Монтаж    Ціна  
  Паперові шпалери    низька    низька    висока    складний    низька  
  Флізелінові шпалери    середня    середня    висока    легкий    середня  
  Вінілові шпалери    висока    висока    низька    середній    середня  
  Текстильні шпалери    середня    висока    висока    складний    висока  
  Фотошпалери    висока    висока    середня    складний    висока  
  Рідкі шпалери    низька    середня    висока    легкий    середня  



Нові види шпалер

Ми розглянули найбільш популярні види шпалер, але існує ще цілий спектр інших варіантів оздоблювальних матеріалів, наприклад, такі:

  • рідкі шпалери, які є, по суті, штукатуркою.
  • металізовані шпалери, що складаються з флізеліновій або паперової основи з покриттям з фольги і малюнком.
  • тафтинг-шпалери, являє собою подобу килима.
  • фотошпалери, які містять великі реалістичні принти.
  • антибактеріальні пробкові шпалери, що виготовляються з пресованої пробки.
  • шпалери з деревного шпону.
  • шпалери з сітки серпянки.

Які бувають шпалери для стін: види та їх характеристики

http://prometr.com.ua/remont/yak-buvayut-shpaleri-dlya-st-n-vidi-ta-h-harakteristiki/

Лінкруст

http://www.postroim.net/linkrust-pokrytie-dlya-sten/

·         1 Переваги лінкрусту

·         2 Поклейка або монтаж лінкрусту


Лінкруст - покриття для поверхні стін, яке почали використовувати в Англії в 1877 році. Винайшов цей оздоблювальний матеріал Фредерік Волтон, який змішав такі речовини, як деревна тирса, лляне масло, крейда і віск. Внаслідок цього утворилася пластична маса, яка була здатна утримувати будь-яку форму рельєфу на своїй поверхні.

В даний час лінкруст виготовляють, застосовуючи синтетичні смоли, рідше - масла рослинного походження, змішуючи з корковим борошном, а також пластифікаторами і пігментами. Однак зустрічається і інше виробництво, коли застосовують тільки натуральну сировину.

Переваги лінкрусту

Основна перевага цього декоративного оздоблювального матеріалу полягає в тому, що він здатний чудово тримати задану рельєфність, тому він відмінно може замінити ліпнину. Крім того, матеріал пластичний, що дає можливість застосовувати лінкруст на поверхнях, які мають нерівності. Процес укладання досить простий, матеріал термостійкий, безпечний і має тривалий експлуатаційний термін служби. До того ж лінкруст можна фарбувати і мити.

Цей матеріал володіє великою популярність в світі. Його застосовують як оздоблювальний покриття в оформленнях інтер'єрів будь-яких приміщень. Сьогодні лінкруст в основному використовується як декоративний елемент дизайну для стель і стін, а також обклеювання елементів вбудованих меблів. Однак найбільш ефектно така обробка виглядає в передпокої і на кухонній зоні.

Поклейка або монтаж лінкрусту

     Перед монтажем потрібно здійснити підготовку поверхні, зняти лиштви, розетки і вимикачі, а також демонтувати плінтуси. Далі потрібно очистити місце від старого покриття і зашпаклювати тріщини, якщо такі є. Після того, як поверхня просохне, слід протерти її за допомогою шліфувальної шкурки, покрити ґрунтовкою і просушити. Потім практично повторити процес, а саме: зашпаклювати масляним засобом, ще раз просушити і зачистити, далі нанести завершальний шар грунтовки. На цьому підготовка поверхні завершується.

При наклеюванні лінкрусту потрібно стежити за тим, щоб малюнок точно збігався. Розрізаний на смужки матеріал слід опустити на 10 хвилин у гарячу воду, потім дістати і залишити для розм'якшення на 10-12 годин. Однак якщо в якості основи у лінкрусту служить тканина, то немає необхідності замочувати даний матеріал.

Як правило, поверхня обклеєна таким матеріал повністю висихає за тиждень. Після можна братися за фарбування декоративного покриття. Тільки, коли буде завершено цей процес, можна приступати до установки розеток і інших елементів. Тим не менш, важливо пам'ятати, що перші дні приміщення, яке обклеєне лінкрустом, необхідно оберігати від підвищення рівня вологості і нагрівання, а також уникати попадання в простір протягів.

Як клеїти шпалери   http://mip-stroy.com.ua/yak-kleyiti-shpaleri/



https://rulon.net.ua/ua/articles/osnovni-vidi-shpaler-yih-osoblivosti/

3д Шпалери на стіну

https://e-oboi.com/uk/category/fotoshpalery-3d/

3Д фотошпалери – родзинка сучасного інтер’єру

шпалери 3д под заказ в Украине

Давно минули часи продовольчого дефіциту. Сьогодні торгові точки радують споживачів не тільки можливістю купувати різноманітні продукти, а й надають величезний вибір будівельних матеріалів. Однак незважаючи на це інтер’єри будинків українців схожі один на одного: настінне покриття схожих відтінків, однотипна меблі. Як же зробити приміщення незвичайним, яскравим, що відрізняється від всіх інших? Відповідь знайдена – фотошпалери 3Д .

У чому особливість 3Д шпалер?

Фотошпалери 3Д на стіну – оздоблювальний матеріал, виконаний за особливою технологією, що дозволяє нанести на основу об’ємний малюнок. Таке покриття виглядає дуже стильно і оригінально. Завдяки ефекту «3 D » з’являється відчуття, що ви занурюєтеся в картину, ніби вона вас захоплює в інший світ або переносить в неймовірно красиве місце.

Фотошпалери і шпалери 3д під замовлення

Хочете надати  дизайну інтер’єру індивідуальності або «вдихнути життя» в обстановку кімнати? Тоді необхідно купити 3Д шпалери . Це один з нечисленних способів швидко, легко, а головне за помірну плату змінити приміщення до невпізнання.

Фотошпалери 3Д здатні візуально розширити маленький простір, наповнити його повітрям і світлом. У великих кімнатах за допомогою такого покриття можна розділити площу на функціональні зони.

Фотошпалери 3Д на стіну володіють такими перевагами:

    1. Мають високу зносостійкість і міцність. Замовити 3Д фотошпалери – цікава задумка, а якщо ще характеристики покриття гарантую, що воно не буде вигоряти на сонці, псується від перепадів температури, то і вигідне вкладення.
    2. Надають інтер’єру неповторні стиль. Різноманітність малюнків дозволяє підібрати покриття по своєму смаку, висловити індивідуальність за допомогою барвистих квіткових композицій або абстрактних картин. Варіантів безліч і шанс, що двоє людей, що живуть поруч, підберуть однакові, зводиться практично до нуля.
    3. Простотою у використанні. Фотошпалери не вимагають особливих зусиль і наявності спеціальних засобів для догляду. Їх легко очистити від пилу просто протерши м’якою ганчіркою, деякі вироби можна мити.

Основні види

Сучасні фотошпалери 3D на стіну виглядають в інтер'єрі досить дорого і екстравагантно. Грамотно підібрані зображення і сюжети, які гармоніюють з меблями, освітленням і загальною стилістикою інтер'єру, дозволяють наповнити приміщення абсолютно новою атмосферою. Розрізняють декілька видів 3Д шпалер:

  • Стандартні 3Д фотошпалери - містять універсальні, об'ємні геометричні фігури і узори, які не складаються в єдину, повноцінну картину (правильна геометрія, абстракція, графіка, кулі, квадрати). Шпалери йдуть в стандартних рулонах у підлогу, застосовуються для зонування, а також для оформлення стін (наприклад, у ванній кімнаті або в передпокої).

  • Панорамні шпалери 3d в квартиру виготовляються на замовлення, тому враховують фактичні розміри приміщень великої площі і індивідуальні смакові переваги клієнтів. Шпалери йдуть єдиним полотном різних розмірів, тому слід з обережністю клеїти покриття.

  • Поодинокі, метрові 3D шпалери для квартири відрізняються невеликими розмірами, застосовуються в якості окремого декору. Поодинокі 3Д полотна можна використовувати для оформлення кутів, перегородок, імітації роздільників зон, дверей, оформляти в рамки у вигляді ексклюзивних картин.

  • Флуоресцентні тривимірні шпалери для будинку можуть світитися в темряві, за рахунок покриття флуоресцентним порошком. Покриття абсолютно не шкідливе, не виділяє токсинів, накопичує світло з будь-яких джерел (сонячне світло, штучне освітлення). Існує величезна кількість варіацій, коли флуоресцентне покриття наноситься на окремі частини малюнків, на контури, елементи. Флуоресцентні шпалери випускаються як настінні, так і стельові.

  • Світлодіодні - новинка в світі 3D фотошпалер. Це електронна система з LED-підсвіткою. Вбудовані світлодіоди дозволяють в будь-який час змінювати яскравість, інтенсивність світла, зображення за допомогою пульта дистанційного керування. Світлодіодні фотошпалери - це LED-панелі, які працюють як від джерела живлення, так і від мережі.

  • Стереоскопічні фотошпалери з 3D ефектом дозволяють побачити тривимірну картинку, яку можна розглянути під будь-яким кутом, будь-яким ракурсом. Стереоскопічні покриття для стін можуть показати зображення найбільш реалістичними, тому створюється враження, що можна помацати руками мешканців морських глибин, доторкнутися кінчиками пальцем до ніжних бутонів троянд або помацати потужну шию благородної коні.

Асортимент фотошпалер в «e-oboi»

3д шпалери золоті квіти на стінуНаш інтернет-магазин надає можливість вибрати 3Д шпалери під будь-який стиль і дизайн інтер’єру. В нашій фото базі ви знайдете 156 104 438 зображень, серед яких є саме те, що стане родзинкою вашої кімнати.

Наше завдання – допомогти вам втілити мрію про стильний і оригінальному інтер’єрі за допомогою модного, яскравого, незвичайного покриття для стін. Протягом 11 років ми успішно це реалізуємо, пропонуючи клієнтам фотошпалери на замовлення .

Наша продукція відрізняється довговічністю, екологічністю (використовуємо спеціальні фарби і сучасну технологію друку – HP latex), доступністю, міцністю, зносостійкістю. Фотошпалери купити можна онлайн з доставкою в будь-яке місто України. Термін виготовлення від 2 днів.


https://www.keramis.com.ua/blog/uk/yaki-shpaleri-vibrati/

Які шпалери вибрати в спальню: рекомендації, який краще підібрати колір і матеріал шпалер.



ЗД https://e-oboi.com/uk/category/fotoshpalery-3d/

лінкруста http://www.postroim.net/linkrust-pokrytie-dlya-sten/

рідкі https://bioplast.ua/ua/blog/chetyre-vida-zhidkikh-oboev.html

акрилові  https://vbud.in.ua/akrilovi-shpaleri-plyusi-i-minusi/

флізелінові https://noviydom.com.ua/uk/flizelinovi-shpaleri

бамбукові  https://o-remonte.com/uk/bambukovi-shpaleri/

Металізовані  https://poradumo.com.ua/128092-metalizovani-shpaleri-perevagi-nedoliki-ta-osoblivosti-pokleiki/

Фотошпалери  https://bena.com.ua/uk/index.php?route=product/product&product_id=12657&path=1955

Фотошпалери  — вид шпалер з нанесеним малюнком чи фотографією. Застосовується для оформлення стін та іноді стель. Випускаються як промисловим (великими тиражами) способом, так і в єдиному екземплярі. Фотошпалери бувають на паперовійфлізеліновій і полімерній основі, а також на полотні. Синоніми: Фотопринт, артшпалери, діджіпрінт.

Склошпалери https://blox.com.ua/shcho-take-skloshpalery.html

Тканинні https://concom.com.ua/tkaninni-shpaleri-dekor-stin-tkaninnimi-shpalerami.html

 вінілові  https://oboev.com.ua/shpaleri-z-vinily-vlastivosti-harakteristiki-nuansi-dogliady

Оксамитові http://kvart.com.ua/post/806

Структурні паперові http://mip-stroy.com.ua/yak-kleyiti-shpaleri/

Коркові https://concom.com.ua/shpaleri-korkovi-dlya-stin.html

Люмінесцентні  (сяючі) https://uk.aviarydecor.com/3752-glowing-and-neon-wallpaper.html

паперові  http://oboi-nastenu.ru/uk/paperovi-shpaleri-vidi-i-rozmiri-plyusi/

ВИКОНАЙТЕ МУЛЬТИМЕДІЙНІ ВПРАВИ 

З МЕТОЮ ЗАКРІПЛЕННЯ ТА УСВІДОМЛЕННЯ НАВЧАЛЬНОГО МАТЕРІАЛУ



Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Урок 11. Гіпсові в’яжучі речовини, їх класифікація, властивості, застосування

Урок 1 Класифікація та основні властивості будівельних матеріалів

Уроки №26-27 Сортування плиток за розміром, кольором та ґатунком