Урок 42 Вимоги контролю якості виконаних підготовчих робіт. Організація робочого місця і техніка безпеки при виконанні підготовчих робіт.

 


Навчальний модуль ЛП-3(2-3).1.    Підготовчі роботи

Компетентність ЛП-3(2-3).1. 3 Підготовка поверхонь під облицювання 

Урок 42 Вимоги контролю якості виконаних підготовчих робіт. Організація робочого місця і техніка безпеки при виконанні підготовчих  робіт.

Опрацюйте навчальний матеріал. Виконайте конспект теми 

КОНТРОЛЬ ЯКОСТІ виконання будівельних робіт

Контроль якості виконання будівельних робіт спрямований на забезпечення об’єкта експлуатаційними властивостями, які мають відповідати основним вимогам  відповідно до призначення об’єкта.

Контроль якості включає в себе комплекс технічних та організаційних заходів з ефективного управління якістю на всіх стадіях створення об’єкта відповідно до вимог проекту, ПТД, технологічних карт, технічних умов,  чинних стандартів, у тому числі:

а) контроль показників якості матеріалів, виробів, конструкцій та устаткування;

б) контроль технологічних процесів;

в) контроль виконання будівельних робіт з точки зору:

  • - пожежної безпеки;
  • - загрози здоров’ю та безпеці людей;
  • - впливу на навколишнє природне середовище;
  • - впливу шуму та вібрації;
  • - економії енергетичних ресурсів

При виконанні будівельних робіт має здійснюватися моніторинг і контроль умов та чинників, що впливають на якість будівельної продукції, та цілеспрямоване реагування на них відповідно до вимог нормативної та проектної документації

Особливістю  підготовчих  робіт є  те що це так  звані  приховані  роботи , але  від  якості  їх виконання  залежить якість  кінцевої  будівельної  продукції.  Тому  при  виконанні підгтовчих  робіт здійснюється контроль якості іх  виконання. 

Конроль  може  бути  

  • вхідний;
  • операційний
  • приймальний

При  вхідному  контролі  особливу  увагу  звертають  на  контроль  якості  матеріалів, що надаються для  проведення  робіт.

При операційному контролюють хід підготовчих  робіт: послідовність дій та  операцій, якість  виконання  проміжних  робіт, техніка  безпеки  при  виконанні робіт.

При  приймальному  контролі  виконують  оціювання підготовчих робіт. Цей  контроль  проводиться  перед безпосереднім  виконанням наступних  робіт і  забороняється  проведення  цих  робіт  без  підтвердження  якості виконання попердніх  прихованих  робіт. Приймальний  контроль  здійснється  комісією і  його  результати  заносять до журналу  прихованих  робіт.

Вжиті заходи щодо усунення виявлених недоліків фіксуються у загальному журналі робіт. 

Організація робочого місця при  влаштуванні стяжок та підготовчих роботах

При виконанні облицювальних робіт робоче місце організовується так, щоб всі будівельні матеріали, задіяні в роботі, знаходилися в зоні досяжності лицювальника і були якомога зручніше розміщені.

Цементно-піщаний розчин, мастику або склеювальний склад готують в такій кількості, щоб їх вистачило приблизно на 1-1,5 години роботи. 

 

(UA) ДБН В.2.6.-22-2001: Контроль якості робіт з улаштування підлоги.

Під час виконання робіт з улаштування підлог контролюються:

– підготовка основи для підлоги;

– улаштування підстильних шарів і стяжок;

– улаштування покриттів підлоги.

При цьому перевіряється:

– відхилення товщини елементів підлоги від проектної;

– міцність зчеплення між елементами підлоги;

– наявність дефектів елементів підлоги;

– відхилення швів між рядами поштучних матеріалів (у разі влаштування покриття з по­штучних матеріалів).

5.19 Відхилення поверхонь основи, підстильних шарів, стяжок і покриттів від горизонтальної площини або від заданого ухилу допускається не більш як 0,2 % від відповідного розміру приміщення. При ширині або довжині приміщення 25 м і більше ці відхилення не повинні перевищувати 50 мм.

5.20 Відхилення товщини елементів підлоги від проектної допускаються лише в окремих місцях і не більше 10 % від заданої товщини. Товщину елементів підлоги слід перевіряти в процесі їх улашту­вання. Потрібна за проектом товщина задається за допомогою спеціальних пристроїв (реперів).

5.21 Рівність поверхні елементів підлоги перевіряють контрольною рейкою завдовжки 2 м, а за наявності ухилів – шаблоном з рівнем. Допустимі відхилення поверхні елементів від площини не повинні перевищувати значень, наведених у табл. 12.

У процесі підготовки поверхні до виконання опоряджувальних робіт (облицювальних, штукатурних, фарбувальних) потрібно перевіряти:

  • - чистоту поверхні, в тому числі наявність плям, забруднюючих речовин (бітуму, фарбу­вальних сумішей, жирів, мастила, іржи), бруду, пилу, напливів розчину, грибкових ура­жень конструкції;
  • - вологість і міцність конструкції;
  • - зарівнювання тріщин, вибоїн та інших руйнувань конструкцій;
  • - вертикальність і горизонтальність конструкцій;
  • - наявність нерівностей плавного характеру на поверхні конструкції;
  • - відхилення віконних і дверних косяків, пілястр, лузг та інших елементів від вертикалі та горизонталі;
  • - оброблення поверхонь усіх кріпильних елементів, які розташовуються під опоряджуваль­ним шаром, антикорозійними сумішами.

Під час підготовки нижчерозташованих елементів підлоги слід перевіряти:

  • - знепилення поверхонь;
  • - грунтування поверхневого шару;
  • - замазування монтажних отворів;
  • - замазування проміжків між плитами перекриттів і місць їх прилягання до стін;
  • - улаштування деформаційних швів у бетонних підстильних шарах та відстань між цими швами;
  • - товщину підстильних шарів і стяжок;
  • - улаштування теплоізоляційних шарів;
  • - улаштування гідроізоляції;
  • - укладення труб та заповнення простору між ними теплоізоляційними матеріалами (ви­конується при влаштуванні підлог з підігрівом).

При підготовці поверхонь до виконання гідроізоляційних робіт перевіряється:

  • - знепилення поверхонь;
  • - допустимі відхилення поверхні основи для гідроізоляції;
  • - кількість нерівностей плавного обрису на одиницю площі;
  • - ґрунтування поверхні;
  • - вологість основи;
  • - товщина гідроізоляційних шарів

Контроль рівності елементів підлоги

Елементи підлоги

 

Матеріали

 

Допустимі просвіти, мм, при перевірці 2-метровою рейкою

 

Стяжки

 

Бетонні, цементно-піщані

Сухі суміші груп П1 і П4

 

5

3

 

Суцільний шар по стяжці з самови-рівнювальних розчинових сумішей

 

Сухі суміші групи П2

 

2-4 (залежно від виду по­криття, див. 6.19)

 

Покриття

 

Облицювальна плитка на клеях груп К1, К2, КЗ Наливні з сухих сумішей групи ПЗ

 

2

1


Питання для самоконтролю

  1. Що  перевіряють в  процесі  підготовчих  робіт до  облицювання?
  2. Які  нормативні  документи регламентують підготовчі  роботи?
  3. Які  способи  підгтовки  поверхні  під  облицювання  при  дефектах  поверхні  ви  знаєте?



Організація робочого місця і техніка безпеки при виконанні підготовчих  робіт.

 Робоче місце повинно бути обладнано необхідними огорожами, захисними і запобіжними пристроями і пристосуваннями. Забороняється використовувати в якості риштування випадкові опори. Робоче місце повинно бути захищене від протягів, а також від дії високих температур. Стороннім особам перебувати на робочому місці забороняється.

Для освітлення робочого місця дозволяється користуватися переносною електричною лампою з захисною сіткою і справним шнуром в гумовій трубці (шланговий провід).

Напруга електричного струму для переносних світильників не має перевищувати 36 Вт, а при роботі в сирих приміщеннях - 12 Вт. Шланговий провід повинен бути забезпечений такию виделкою, яку не можна включити в розетку, приєднану до мережі з напругою вище 36 Вт. Включати електроінструмент у мережу і прилади електричного освітлення слід тільки за допомогою спеціально призначених для цього апаратів і приладів. Підключати струмоприймачі до електромережі шляхом скручування проводів, з'єднання і роз'єднання їх кінців забороняється.

До роботи з електроінструментом допускаються особи, що пройшли спеціальний інструктаж з техніки безпеки та практичне навчання роботі з електроінструментом.

Перед початком роботи з електроінструментом необхідно переконатися в його справності і надійному закріпленні робочого інструменту - свердла, насадки. Справність вимикача перевіряють кількома включеннями і виключеннями.

Інструмент, що працює від мережі з напругою більш 36 В, повинен бути заземлений заземлюючою жилою кабелю (для трифазного струму шланговий кабель має чотири жили, для однофазного - три): один кінець кабелю з'єднують з корпусом інструменту, інший - із заземляючим пристроєм.

Перед включенням електроприладу перевіряють відповідність напруги електромережі, до якої він приєднується, тобто напрузу, на яку розрахований інструмент: наявність і справність заземлення, а також якість заземлюючих контактів; справність включення електродвигуна.

Для огляду і ремонту інструменту електродвигун вимикають, а кабель відключають від джерела живлення.

На час перерв в роботі електроінструмент вимикають. Залишати без нагляду електроінструмент, включений в електромережу, забороняється.

Не дозволяється переходити з однієї ділянки роботи на іншиу з включеним електродвигуном.

Забороняється працювати електроінструментом з пошкодженою ізоляцією кабеля, а також допускати натяг або перекручення кабелю.

Працювати з електроінструментом, підключеним до мережі з напругою 127 або 220 В, необхідно в гумових рукавичках і діелектричних калошах або стоячи на гумовому килимку. Забороняється користуватися несправними штепсельними зєднувачами, або подовжувачами , що мають погнуті або відкриті контакти, розбитий або викришенний корпус.

Дроти, що підводять струм до електроінструменту, повинні бути захищені від механічних пошкоджень. Якщо підвісити проводку неможливо, їх прокладають по землі або підлозі, але обов'язково прикладають дошками чи захищають щитом, гумовим килимком.

Електрифікований інструмент, що працює при напрузі 127 і 220 В, можна використовувати лише в сухих приміщеннях з дерев'яними підлогами або в приміщеннях, де виключена можливість одночасного дотику до корпусу інструменту та до металевих конструкцій або обладнання. При великий вологості, як в приміщенні, так і поза його межами , дозволяється користуватися електроінструментом, розрахованим на напругу не більше 36 Вт.

При користуванні электросверлильною  машиною для висверлювання отворів у глазурованих плитках необхідно виконувати наступні правила: міняти патрон і закріплювати в ньому свердла : надійно кріпити плитку, призначену для свердління в ній отворів; електродвигун включати тільки після встановлення робочого інструменту на місці обробки. Забороняється видаляти руками стружку з-під обертового свердла.

Для безпечного користування електроінструментом,  що працює від мережі з напругою струму понад 36 В, застосовують захисно-відмикаючий пристрій, який являє собою переносний пусковий пристрій, змонтований в окремому корпусі . Це пристрій приєднують до мережі однофазного струму частотою 50 Гц і напругою 220 В, а до нього через штепсельне з'єднання підключають електроінструмент. На лицьовій стороні корпусу захисного пристрою розташовані кнопка «Пуск», «Контроль-стоп» і сигнальна лампа. У випадку короткого замикання в електроінструменті в мережі утворюється велика сила струму, яка переривається в захисному пристрої: подача електричного струму в інструмент припиняється та сигнальна лампа гасне.

При виконанні насічки поверхонь ручним  або механізованим способом плиточник повинен користуватися захисними окулярами з склом , що не б"ється і працювати в рукавицях.

При  застосуванні для очищення поверхонь від жирових плям соляну кислоту  її  повинні доставляти до робочого місця в розведеному вигляді (концентрація не вище 3%). При розведенні кислоту вводять у воду, а не навпаки, інакше внаслідок великого виділення тепла кислота буде розбризкуватися, що може бути причиною опіку робітника. Приміщення, де проводиться робота з кислотою, слід провітрювати.

Бутлі з кислотою переносять та зберігають у плетених кошиках з підстилкою із стружки. Ганчір'я, намочене кислотою, щоб уникнути опіків не можна брати незахищеними руками, її навертають на кінець довгої ручки. Бутлі з кислотою, щоб уникнути їх падіння повинні зберігатися встановленими на підлозі в один ряд, кожна з них повинна бути забезпечена биркою з найменуванням кислоти. Розливати кислоту із бутлів слід за допомогою спеціальних пристроїв, що запобігають її розбризкуванню; наприклад, на горло  бутлів надягають спеціальную насадку. Порожні бутлі з-під кислот слід зберігати в таких же умовах, що і повні.

Дерев'яні рукоятки ручних інструментів повинні бути виготовлені з деревини твердих і в'язких порід (кизилу, бука, граба або берези), гладко оброблені та надійно закріплені. На поверхні рукояток не допускаються вибоїни та відколи.

Робочі частини інструменту не повинні мати тріщини, задирки і підсічки

На ручних інструментах ударної дії (зубилах, скарпелях) не допускаються пошкодження (вибоїни, сколи робочих кінців, заусениці  і гострі ребра на бокових гранях у місцях затискання їх рукою, тріщини, задирки і відколи на потиличній частині, перекалини. Довжина ручок інструмента повинна бути не менше 150 мм.

При заточуванні інструменту, а також при підточці і оправці кромок перерубаних плиток механізованим способом на электроточильних верстатах слід надягати запобіжні окуляри.

 Гідроізоляційні роботи вважаються роботами з підвищеною небезпекою. Щоб запобігти нещасним випадкам, при гідроізоляційних роботах необхідно дотримуватися певних вимог і правил техніки безпеки.

1.  Приготування і розігрівання бітумних мастик здійснювати у спеціальних або в пересувних бітумо'варильних котлах, забезпечених комплектом протипожежних засобів.
2.  Розігрівати бітум на відстані не ближче 50 м від вогненебезпечних будівництв і не ближче 1,5 м від бровок котловану.
3.  Шматки бітуму завантажують у варильний котел, опускають по борту казана, щоб не допустити бризгів.
4. У котел опускати сухий наповнювач.
5. Котел заповнювати не більше 3/4 його об'єму.
6.  Приготовлену мастику перемішувати веслом-мішал-кою.
7.  Сторонні домішки з розігрітої мастики видаляють ковшем-сіткою 
8.  Транспортувати гарячу мастику до робочого місця у металевих бачках 
9.  Робітники, які виконують гідроізоляційні роботи із застосуванням гарячої мастики, забезпечуються спецодягом і захисними окулярами.
10.  До наклеювання рулонного килиму допускаються робітники, що пройшли відповідний інструктаж з техніки і пожежної безпеки.


 


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Урок 11. Гіпсові в’яжучі речовини, їх класифікація, властивості, застосування

Урок 1 Класифікація та основні властивості будівельних матеріалів

Плануюча документація на 2023-2024 н.р.