Урок 55-56 Загальні поняття про спеціальні штукатурки: водонепроникні, гідроізоляційні, гідрофобні, теплоізоляційні, кислотостійкі, звукоізоляційні, біоцидні, рентгенозахисні штукатурки.

 


Навчальний модуль ШТ – 4.3. Оштукатурювання стін декоративними та спеціальними штукатурками. Виконання ремонту поліпшеної штукатурки 

Компетентність ШТ – 4.3.2.  Оштукатурювання стін декоративними та спеціальними штукатурками 

Урок 55-56 Загальні поняття про  спеціальні штукатурки: водонепроникні, гідроізоляційні, гідрофобні, теплоізоляційні, кислотостійкі, звукоізоляційні, біоцидні,  рентгенозахисні  штукатурки.

Мета уроку:

Навчальна – сформувати в учнів знання про види і призначення спеціальних штукатурок, самостійно відшукувати та аналізувати інформацію про них;

Розвиваюча – розвити вміння працювати самостійно та в групах, аналізувати інформацію;                         

Виховна -  сприяти розширенню кругозору, любові до обраної професії.

Тип уроку: урок вивчення нового матеріалу.

Методи проведення уроку: Інформаційно-наочний з використанням мультимедійних засобів. Репродуктивний

Міжпредметні зв’язки : матеріалознавство: «Заповнювачі для будівельних сумішей»; «Будівельні розчини»; Технологія штукатурних робіт « Технологічний процес обштукатурювання поверхонь»; Хімія : «Сульфіди»; фізика: «Рентген, ізотопи», екологія: «Вплив шкідливих факторів на здоров’я людини».

Комплексно-методичне забезпечення уроку: комп’ютер,мультимедійний  проектор, екран, словник термінів, каталоги продукції ТМ, підручник Т.Є Остапченко «Технологія опоряджувальних робіт»; зразки заповнювачів, в’яжучих матеріалів, стенди і макети з видами штукатурок.

                                                            Хід уроку

I Організаційна частина

 Перевірка готовності учнів до уроку

II  Повідомлення теми уроку і його мотивація

  Тема уроку: «Спеціальні штукатурки».

 «Чим більше знаєш, тим більше можеш».  Е.Абу

Викладач - Учні!  Ви всі майбутні працівники того чи іншого підприємства і чим більше ви будете знати і вміти тим будете більш компетентними працівниками які знають і вміють використовувати сучасні матеріали і технології .

Ми з вами вже вивчили як і де виконують звичайну штукатурку різної якості. Але існують і інші види штукатурки і сьогодні ми дізнаємось про ці види штукатурки, їх застосування і склад.

Сьогодні на уроці:  спочатку ми повторимо деякі поняття з попередніх тем, потім групи представлять нам домашнє завдання, переглянемо фрагменти фільмів, а на закріплення уроку дасте  відповіді на поставлені питання групами та проблемне завдання.

III Актуалізація опорних знань

Перш ніж перейти до вивчення нового матеріалу , давайте пригадаємо деякі поняття.

1.   Що таке штукатурення поверхонь?

2.   Якими матеріалами виконують штукатурення поверхонь? 

3.   Для чого штукатурять поверхні?

Викладач -  Ми  пригадали основні поняття і переходимо до вивчення нової теми «Спеціальні штукатурки».

ІV. Вивчення нового матеріалу

План

1.   Гідроізоляційна штукатурка.

2.    Рентгенозахисна штукатурка.

3.   Теплоізоляційна штукатурка.

4.   Звукоізоляційна(акустична) штукатурка.

5.   Інші види.

 

Викладач: Учні! На минулому уроці вам було дано випереджувальне домашнє завдання, для виконання якого я вас об’єднала в 4 групи.

При виконанні завдання вам необхідно було самостійно, користуючись підручниками Т.Є.Остапченко «Технологія опоряджувальних робіт», А.С.Нікулін, С.О.Заславська «Штукатурні роботи», каталогами продукції різних ТМ що випускають СБС, а також інтернетом, знайти потрібну інформацію по обштукатурюванню заданих приміщень за планом:

 

1.   Обґрунтованість вибору виду штукатурки та її призначення.

2.   Склад та властивості штукатурки.

3.   Види ТМ що випускають СБС для виконання цих штукатурок.

 

Перед презентацією кожного завдання я буду ставити для всієї групи проблемні питання що написані на дошці на які, в кінці виступу, ви повинні будете дати відповіді.

І так завдання для І групи : Опорядження підвалу будинку з високим рівнем ґрунтових вод.

Ви уважно слухайте і дайте відповідь на питання:

Питання: За рахунок чого торкрет-штукатурка стає гідроізоляційною?

Обґрунтованість вибору виду штукатурки та її призначення.

 Для опорядження підвалу з високим рівнем ґрунтових вод застосовують гідроізоляційну штукатурку тому, що з високим рівнем ґрунтових вод  в підвалі може утворюватись сирість, яка може передаватись в приміщення над підвалом. Щоб цього не сталось сирість треба ізолювати від конструкції стін.

Порушена гідроізоляція підвалу - це причина капілярного підняття рівня вологи, значних енергетичних витрат на опалення будівлі, біологічні ураження (мохи, грибки, цвіль) в приміщеннях і, як наслідок - виникнення негативного впливу на здоров'я людей.

Гідроізоляційну штукатурку влаштовують для ізоляції від вологи в таких приміщеннях як: підвали, резервуари, басейни, бані, сауни,станції метро,мости,тунелі тощо.


Склад та властивості штукатурки.

Гідроізоляційна штукатурка влаштовується із цементного розчину складу 1:2 і 1:3 з доданням церезиту чи без нього. Заповнювачем для неї є річковий сухий і чистий крупний пісок, в’яжучим матеріалом є цемент марок М300, М400.

Розчин наносять на поверхню набризкуванням під тиском стисненим повітрям за допомогою цемент-гармати способом торкретування.







Цей спосіб полягає в тому,що струмінь розчину під тиском стисненого повітря вдаряється об поверхню, піщинки щільно укладаються одна до одної і утворюють шар торкрет-штукатурки товщиною 15-25мм.

Питання : Чи можна ці сухі суміші застосовувати для уже існуючих старих приміщень?

Так, але необхідно відповідним чином підготувати поверхню.

Викладач: Ви прослухали виступ групи, а тепер давайте переглянемо невеликий фрагмент фільму «Торкрет установка для штукатурення поверхонь», для того щоб наглядно побачити торкретування поверхонь за допомогою торкрет машини. (Перегляд фільму).

А тепер дайте відповідь на питання яке було поставлено на початку виступу:

За рахунок чого торкрет-штукатурка стає гідроізоляційною? Так, за рахунок щільного укладання зерен заповнювача штукатурки та спеціальних добавок

Тепер послухаємо ІІ групу якій необхідно було підіібрати вид штукатурки для опорядження рентген кабінету в лікарні.

Але спочатку питання:

Яка негативна властивість рентгенозахисної баритової штукатурки?

Обґрунтування  вибору виду штукатурки та її призначення.

Ми всі знаємо з курсу фізики як впливають рентгенівські промені на організм людини. Існує два основних способи рентгенозахисної ізоляції : за допомогою баритової штукатурки нанесеної на поверхню конструкцій (стін, стель) рентгенівських кабінетів, або шляхом прокладки свинцевого ізоляційного шару Внаслідок високої вартості і дефіцитності свинцевої ізоляції в даний час застосовують винятково баритовий штукатурку. Шар баритової штукатурки товщиною 14,6 мм замінює захисний шар свинцю товщиною 1 мм, тому для
опорядження рентген-кабінету в лікарні ми вибрали спеціальну рентгенозахисну штукатурку. Цю штукатурку застосовують для опорядження рентген кабінетів та ізоляції їх від суміжних приміщень в лікарнях, атомних електростанціях, підприємствах на яких виробляють ізотопи, рентгенофлюорографічних комплексах, медичних, промислових і наукових установах, житлових будинках. Може використовуватися  при  виготовлення контейнерів для утилізації  радіоактивних відходів і для затвердіння рідких радіоактивних відходів, тощо захищає від гамма-та рентгенівського випромінювання.

 Баритовая штукатурка екологічно безпечна. Її зручно використовувати як при будівництві сховищ радіоізотопів замість дорогої свинцевої захисту, так і в цивільному будівництві для зниження впливу природного радіаційного фону. Після нанесення баритовая штукатурка у цивільних і офісних будівлях може бути покрита будь-якими оздоблювальними матеріалами, від датської штукатурки до шпалер і керамічної плитки.                    

Склад та властивості штукатурки

 



Ці штукатурки називають баритовими тому,що заповнювачем є барит(BaSO) у вигляді пилу чи піску. Барит це природний мінерал, що володіє здатністю поглинати рентгенівське випромінювання. Барит важкий мінерал, зерна крупністю 1,25мм. Також заповнювачем може бути магнезит або ліноміт. Баритовий заповнювач повинен містити не менше 85% сірчанокислого барію. Пилоподібний барит виходить як відхід при обробці цинкових руд на цинкових заводах.

https://tkuhk64.blogspot.com/2021/01/7.html

Як в’яжучий матеріал застосовують портландцемент і пуцолановий цемент.

Баритові штукатурки готують складом 1:4 (цемент:барит)1:1:4 (цемент:вапняне тісто:барит). Вапняне тісто додають для надання пластичності розчину а також полімерні добавки, які підвищують захисні властивості баритової штукатурки, її міцність, вологостійкість і адгезію до матеріалу стін і стель.

Ці штукатурки повільно тужавіють, тому їх накидають шаром 4-6мм, доводячи до товщини 30мм.Кожен шар штукатурки наносять на поґрунтовану поверхню. Якщо товщина шару штукатурки складає 50мм або більше то її обов’язково армують металевою сіткою.

Баритові штукатурки у процесі експлуатації осипаються, розтріскуються, тому для її захисту використовують захисний шар товщиною1-1,5мм з цементного розчину складу 1:3.

Викладач: Тепер дамо відповідь на поставлене питання:

Яка негативна властивість рентгенозахисної баритової штукатурки?

Так, баритова  штукатурка у процесі експлуатації осипається,тому її необхідно накривати тонким шаром цементної штукатурки. )

 ІІІ група завдання:

Опорядження житлового будинку з тонкими стінами.

Питання: Чому теплоізоляційну штукатурку можна наносити відразу на проектну товщину?

Обґрунтованість вибору виду штукатурки та її призначення.

 Для опорядження житлового будинку з тонкими стінами підійде теплоізоляційна штукатурка. Основна функція, яку виконує теплоізоляція будівлі – зменшення передачі тепла. Правильний вибір матеріалу в майбутньому скоротить витрати енергії на опалення і кондиціювання.

На сьогоднішній день, існує маса різних теплоізоляційних матеріалів, які можна відрізнити по наступним характеристикам: коефіцієнт теплопровідності; діапазон температур експлуатації; висока міцність, рівень водопоглинання; час самостійного горіння, вартість, термін експлуатації та безпечність і екологічність.

Термоізоляційні матеріали використовуються на етапі зведення будівлі. В промисловому будівництві – для трубопроводів, паропроводів, котлів. В жилих будівельних роботах потрібні теплоізоляція фасадів, покрівлі, стін, перекриттів. Будівельна теплоізоляція – це мінеральні вати, волок, пінополіуретанові вироби, плити з піноскла та спеціальна штукатурка. Кожен вид має свій круг використання, але чи не найголовніша вимога  - безпечність та екологічність для людини, можна наносити як зовні так і в середині приміщення на відміну від інших матеріалів, безшовність нанесення, довговічність. Спеціальна теплоізоляційна штукатурка і є таким матеріалом.

Склад та властивості штукатурки.

Теплоізоляційна штукатурка по своїй теплопровідності при невеликий товщині – 2,5-10см може замінити товщину цегляних стін в 1 -4 цеглини. Вона не горить не потребує додаткового оброблення, можна відразу фарбувати, виконують як зовні так і всередині приміщення, паро проникна, не пліснявіє, не пропускає вологу,не горить, легка, термо- і морозостійка але дорога.

Теплоізоляційні штукатурки виконують з легких швидкотужавіючих цементних розчинів складу 1:2 або цементно-вапняних 1:1:2.

Заповнювачами для таких штукатурок можуть слугувати : перліт, вермикуліт, пемза, шлаки,азбест, азбозурит (показує зразки). Це легкі заповнювачі за рахунок яких штукатурка і набуває теплоізоляційних властивостей.

 "Перліт" (спучений перліт) - теплоізоляційна добавка, що отримується з перлітових порід шляхом різкого випалу при температурі 1200С. Волога, що знаходиться всередині піщинок, закипає і збільшується в об'ємі в результаті виходить пустотіла порода, що володіє винятковими теплоізоляційними властивостями.


В’яжучими матеріалами в цих штукатурках є портландцемент,вапно і гіпс


Такі штукатурки на поверхню наносять механічним набризком або, як і гідроізоляційну, торкретуванням відразу на проектну товщину штукатурного покриття по маяках, а також ручними інструментами.

        Дивлячись на властивості теплоізоляційних штукатурок ії випуск набуває популярності серед таких торгових марок як: «Klen, OOO» (ВІЛІС), УкрЗахідПромСервіс (УМКА), БАУТЕХ Україна Одеса(ІЗОЛКАП)ТермоЛайм, Тепловер, Веріізол, Термопор, Термоліт,МАСТЕР

Викладач: Можна ще багато називати продукції різних ТМ.

А зараз ми переглянемо  відеофільми про теплу штукатурку. щоб зрозуміти її переваги та властивості,спосіб нанесення.





А тепер дайте відповідь на питання: Чому теплоізоляційну штукатурку можна наносити відразу на проектну товщину?

Так, тому що містить легкий пористий заповнювач)

ІV група : Опорядження концертної зали штукатуркою.

Питання: За рахунок яких складових збільшуються акустичні властивості штукатурки?

Обгрунування  вибору виду штукатурки та її призначення.

Для опорядження концертної зали підійде  звукоізоляційна (акустична) штукатурка, щоб звук аккумулювався в приміщенні а не виходив за її межі. Акустична штукатурка застосовується у таких приміщеннях як: ресторани, казино, клуби, готелі, банки, магазини, музеї, бібліотеки, церкви, собори, медичні установи, лабораторії, університети, гімназії, спортивні споруди (плавальні басейни, спортзали, стадіони, приміщення стайні, тощо), судові, військові, виправні установи, об'єкти транспорту (аеропорти, морські порти, вокзали, тунелі, фойеи і станції метрополітену (а також ескалаторів), звукопоглинаючі захисні бар'єри, лобі, вестибюлі, прийомні, фойє, атріуми (закриті внутрішні дворики), а також на виробничих і промислових об'єктах (виробничі приміщення, насосні станції, складські приміщення, підземні паркінги.

        Склад та властивості штукатурки.

Акустичні розчини – це легкі розчини, що утворюють звукопоглинальну штукатурку, з щільністю 600-1200 кг/м3. Заповнювачами в них служать однофракційні пористі піски з великою часток 3-5мм (піски з перліту, пемзи, керамзиту, пробкова чи паро пластова крихта). 

Розчин після нанесення на стіну по усій товщі повинен мати відкриті пори. Виготовляють акустичні розчини на портландцементі, шлакопортландцементному вапні, гіпсових в’яжучих. Їх застосовують як звукопоглинальну штукатурку для зниження рівня шуму.

Шари акустичної штукатурки мають товщину ~ 10мм. Їх наносять на шар з цементно-вапняного розчину, або на підготовлені кам’яні, бетонні та деревяні поверхні, а також на звуко- і теплоізоляційний шар із мінеральної вати, азбестового волокна, піноскла, спінених полімерних матеріалів.(Показує зразки утеплювача).

 Розчин наносять на сирий грунт звичайним ручним або механізованим способом і розрівнюють пів терками без затирання так як і теплоізоляційну.

Викладач: А тепер дайте відповідь на поставлене питання:

За рахунок яких складових збільшуються акустичні властивості штукатурки?

Керамзит і пемза



Акустичні властивості штукатурки збільшується за рахунок легкого заповнювача та добавок

Викладач:Учні! Ми з вами розглянули основні види спеціальних штукатурок, але крім цих існують ще такі види як:

1.   1 Кислотостійка штукатурка -

для обробки внутрішніх поверхонь приміщень хімічних заводів, лабораторій тощо.

2.   Гідрофобна штукатурка з водовідштовхувальними властивостями з різними видами гідрофобізаторів для опорядження приміщень зовні та поверхонь з інтенсивним рухом рідини.

3.   Вогнезахисна – для захисту металевих та залізобетонних конструкцій від дії  високих температур у разі виникнення пожежі.

4.   Біоцидна – для захисту конструкцій від бактерій що можуть спричинити гниття, грибки, цвіль тощо.

V. Закріплення вивченого матеріалу.

1. Якими способами виконується гідроізоляційна штукатурка?

2. Чому товщина рентгенозахисної штукатурки не повинна перевищувати 6 мм?

3. Чому для утеплювання будинків краще використовувати теплоізоляційну штукатурку ніж пінопласт чи пінополістирол?

4. Чи можна акустичну штукатурку наносити відразу на цегляну чи бетону поверхню?

VІ. Домашнє завдання

Опрацювати навчальний матеріал і виконати конспект теми.

Підручник Т.Є.Остапченко Технологія опоряджувальних робіт розділ 9.1-9.7 стор - 235-242



Виконайте тестові завдання

https://naurok.com.ua/test/start/2633081


 

Для уроку  використані матерали методичної розробки 

викладача вищої  категорії Крутової О.В. , м.Дніпро



Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Плануюча документація на 2024-2025н.р.

Урок 11. Гіпсові в’яжучі речовини, їх класифікація, властивості, застосування

Уроки №26-27 Сортування плиток за розміром, кольором та ґатунком