Урок 80. Послідовність винесення відмітки рівня чистої підлоги. Викладання маячних плиток




Навчальний модуль ЛП –3(2-3).2.ЛП-3.2.Прості роботи під час облицювання поверхонь плитками

Компетентність ЛП –3(2-3).2.2 Укладання плиткових покриттів підлог

Уроки 80.  Послідовність винесення відмітки рівня чистої підлоги. Викладання маячних плиток




Укладання плиткових підлог на першому та інших поверхах, а також роботи з улаштуванням вирівнювальних, гідроізоляційних та інших прошарків, пов'язане з визначенням їх проектних позначок.

Позначкою називають число, яке ви­значає висотне розміщення (висоту) конструктивного елемента будівлі. На­приклад, на розрізі будинку площини підлоги фіксують спеціальними знаками з цифрами: позначка чистої підлоги другого поверху  2800, а підлог сходинкової площадки  2780, оскільки рівень підлог поверхових площадок, санітарних вузлів на 20 мм нижче рівня підлог житлових приміщень.

Репер ~ це геодезичний знак на буді­вельному майданчику. Його висотне розташування, тобто абсолютна познач­ка щодо рівня Балтійського моря, дорівнює, наприклад, 119,200.

Рівень підлоги першого поверху позначають двома позначками: абсо­лютною (120,105) і умовною (0,000). Під час побудови основних конструк­тивних елементів будинку, укладання підлог та при інших роботах користу­ються тільки умовними позначками, які починають свій відлік від рівня чистої підлоги першого поверху.

У ході будівництва проектні познач­ки окремих елементів переносять геодезичними приладами. Наприклад, нівелір - це оптичний прилад, який разом з нівелірними рейками вико­ристовують для визначення проектних позначок.

Нівелір       

                                                                                 Нівелірні  рейки

Нівелірні рейки - це дерев'яні бруски з позначками у сантиметрах і цифровими значеннями у децимет­рах. На одному боці рейки поділки позначені чорною фарбою і відлік починається з нуля. На другому боці нанесено червоні поділки і відлік  ведуть від довільного числа. Зорова труба нівеліра дає обер­нене зображення, тому цифри на нівелірних рейках зображено перевернутими, щоб в окулярі труби читалося пряме зображення.

 Взяття  відліку  по  рейці

 Візирний промінь нівеліра, за яким ведуть відлік, займає горизон­тальне розташування. Вести відлік за рейкою означає визначити висоту від п'яти рейки до рівня візирної осі нівеліра. Інструментальні виміри і обчислення, в результаті яких визна­чають перевищення окремих точок у будівлі, називаються нівелюванням. Цю роботу виконують інженерно-технічні робітники.

 Нівелюванням переносять геодезичні позначки, які закріплюють олійною фарбою на стінах і колонах будівлі.

 За нівеліром укладають реперні маяки - плитки укладені на розчині, які визначають рівень майбутньої підлоги.

 У великих приміщеннях геоде­зичну позначку в протилежний кі­нець або іншу частину стіни перено­сять за допомогою гнучкого рівня. Рівень має дві скляні візирні трубки, з'єднані гумовим шлангом довжиною до 12 м.Принцип роботи гнучкого рівня базується на законі сполучених посу­дин. Перед початком вимірювань рі­вень заповнюють водою. При цьому не можна допускати, щоб у шланг рівня потрапило повітря, оскільки це призведе до неточності показників приладу. У протилежних кінцях (піс­ля припинення коливань води) рі­вень води візирних трубок покаже рівень позначок.

 

Водяний рівень це спеціальний пристрій, який застосовується в будівництві і ремонті. За допомогою водяного рівня досить просто визначати горизонтальний рівень уздовж однієї стіни, а також переносити горизонтальний однаковий рівень з однієї стіни на іншу. Водяний рівень продається готовим на будь-якому будівельному ринку, а також його легко виготовити самостійно.

Рівень водяний будівельний  

Рівень водяний будівельний - це рівень, що складається з полівінілхлоридного прозорого шланга, який має діаметр d = 8 мм, та двох пластикових колб з поділками. Рівень водяний будівельний представлений в довжинах від 5 м до 25 м. Даний будівельний гідрорівень призначений для визначення взаємного розташування поверхонь, елементів будівельних конструкцій, які повинні знаходитися в одній горизонтальній площині. Застосовується на будівництві при встановленні блоків фундаменту, цегляній кладці та монтажу будівельних конструкцій. Працює за принципом сполучених посудин.

Використання водяного рівня (гідрорівня)

В шланг рівня наливається відстояна вода. Вода в гідроуровень заливається з одного боку шланга. Вода заливається в такій кількості, щоб вона почала витікати з іншого боку рівня. При цьому скляні колби на кінцях водяного рівня повинні знаходитися приблизно на одному рівні.

Заливку води потрібно припинити, коли в шлангу водяного рівня зникнуть всі повітряні бульбашки.

Рівень в обох вимірювальних колбах на кінцях шланга, повинні бути заповнені на половину.

ПРИНЦИП РОБОТИ ВОДЯНОГО РІВНЯ

Принцип роботи водяного рівня дуже простий і заснований на фізичних законах. Він діє за принципом сполучених посудин, (ЗАКОН ПАСКАЛЯ) в яких під впливом атмосферного тиску встановлюється однаковий рівень поверхні рідини.

Довжина шланга залежить від розмірів приміщення. Дуже довгий шланг купувати не варто, тому що в невеликих приміщеннях він буде заважати і скручуватися, що призведе до більш тривалого процесу переливання води і навіть до неточних результатів. Приблизний розрахунок можна зробити, якщо виходити з розмірів приміщення і враховувати, що реперні точки (точки від яких буде потім проводитися подальша розмітка) зазвичай робляться на висоті 1метра  від перекриття або стяжки. Таким чином, отримаємо загальну довжину шланга рівну 2 метри плюс відстань від головної точки відліку до точки в самій дальній кімнаті. Багато що залежить від точки розміщення головного репера. Оптимально розмістити його в геометричному центрі квартири. У такому випадку знадобиться шланг меншої довжини.

При розрахунку довжини шланга потрібно враховувати, що гідроуровень повинен вертикально опускатися по стіні і вільно лежати на підлозі. При проведенні розмітки він не повинен висіти або бути «в натяжку». Для середніх за розміром квартир цілком достатньо шланга довжиною 15 або 20 метрів. Для маленьких приміщень типу коридорів і ванних досить довжини 5-8 метрів. Оптимальний діаметр гідрорівня - 10-12 або 15 мм.

Як працювати з гідрорівнем: розмітка рівня підлоги, стелі, стін

 

Крок 1. Набираємо в шланг воду.

 Набираючи воду в шланг потрібно уникнути попадання в нього повітряних бульбашок. Наявність повітряних бульбашок буде давати спотворені результати. А так як при наборі води прямо з-під крана є ризик потрапляння в шланг бульбашок, краще вчинити так.

Спочатку воду підфарбовують будь-яким наявним барвником. Так буде краще видно рівень води в трубці. Відро з підфарбованою водою ставиться на високому місці. Найоптимальніша висота 2 метри. Один кінець трубки опускають у відро, а другий тримають над тазом якнайнижче до підлоги..Першу воду потрібно трохи злити, щоб вода витікала суцільним потоком. Потім кінець трубки затискають пальцем. Другий кінець трубки виймають з відра і теж затискають пальцем, щоб вода не витікала. Кінець трубки затискають пальцем При з'єднанні двох кінців трубки, рівень води в них повинен бути однаковий. Рівень води в трубках повинен бути однаковим

 

Крок 2. Нанесення позначок.

 

Спочатку робиться горизонтальна лінія по периметру приміщення на висоті 90-100 см. Це буде основна лінія відліку. Від першої реперної точки будемо переносити її на інший кінець стіни. Працювати з водяним рівнем потрібно вдвох. Одна людина перебуває постійно у першій крапки репера і тримає рівень біля позначки. Цей кінець шланга залишається весь час нерухомим!

Якщо приміщення маленьке і одна людина може контролювати свої рівні, то можна зафіксувати один кінець трубки біля першої мітки за допомогою будь-якого фіксатора і працювати одному.Напарник же переміщається до іншого краю стіни і прикладає до стіни свій кінець трубки.При переміщенні зі шлангом необхідно його край затискати пальцем.Кінець трубки затиснути пальцемДеякий час потрібно почекати, щоб вода заспокоїлася. Тепер той, хто знаходиться у першій крапки репера, бачить, наскільки слід підняти або опустити шланг, щоб рівень води в його шлангу зрівнявся з відміткою на стіні. Напарник піднімає або опускає свій край шланга і в цей час рівень води у першій крапки репера починає падати до позначки.

Після того, коли рівень в трубці стане точно врівень з відміткою, можна наносити другу позначку, про що перший повідомляє напарнику.При нанесенні, а також при звірці рівня води і позначки, необхідно щоб рівень очей дивиться знаходився чітко на рівні мітки. Інакше можливі похибки.

 

Крок 3. З'єднання відміток горизонтальною лінією.

 

 Дві позначки з'єднуються між собою за допомогою спеціальної фарбованої нитки. Це дуже зручний інструмент, який дозволяє легко і швидко наносити розмітку. Нитка фіксується між відмітками, злегка відтягується в сторону і відпускається. На стіні друкується пряма рівна лінія.Горизонтальність вийшла лінії можна перевірити бульбашковим рівнем для того, щоб переконатися що все виконано вірно.

 

Крок 4. Нанесення горизонтальної лінії по периметру стін кімнати.

 

 Таким же чином горизонтальна лінія наноситься на інші стіни приміщення.Усі наступні позначки на суміжних і протилежній стіні потрібно робити від першої реперної точки!На кожній стіні наноситься 2-3 позначки. Потім позначки з'єднуються горизонтальною лінією. Кінцева лінія повинна збігтися з першої реперної точкою.

 

Крок 5. Перенесення позначки в інші приміщення.

 

 Позначку в сусідні приміщення переносять знову-таки від першої реперної точки. Перша людина знаходиться в тому ж положенні, а другий переходить в сусіднє приміщення. Далі повторюються дії, описані в Кроці 2.Таким чином, потрібно поставити по першій контрольній позначці в кожному приміщенні. Потім можна приступити до проведення горизонтального периметра в кожній окремій кімнаті.Під час роботи шланг повинен вільно лежати на підлозі. Не можна допускати перекручування і перегинів шланга.

 

Крок 6. Нанесення горизонтальної лінії рівня підлоги і стелі.

Лінії горизонту підлоги і стелі відкладають від нанесеного горизонтального периметра. Якщо потрібно знайти горизонт підлоги і стелі, то починати потрібно з підлоги і вже від відмітки підлоги (нульової позначки) визначати висоту стелі.

 Нульовою відміткою в квартирі прийнято вважати рівень чистої підлоги

 

Укладання проміжних маяків, пе­ревірку маячних рядів та інші вимі­рювання виконують за допомогою будівельного рівня, встановленого на відповідну двометрову рейкуРівень має корпус зі скляними ампулами, незаповненими рідиною. На поверхні ампул нанесені штрихи. При горизонтальному розташуванні рівня повітряна бульбашка в ампулі займає середнє положення (нуль-пункт). Зміщення бульбашок на одну поділку ампули, яка дорівнює 2 мм, показує, що площина, яку перевіря­ють, має нахил 15'

Перегляньте навчальне відео

Використані джерела:

Як відбити рівень підлоги: принцип використання водяного і лазерного рівнів

.https://remontu.com.ua/yak-vidbiti-riven-pidlogi-princip-vikoristannya-vodyanogo-i-lazernogo-rivniv


https://uk.top-home-tips.com/8816535-how-to-use-the-construction-levels-of-different-types




Виконайте тестові завдання


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Урок 11. Гіпсові в’яжучі речовини, їх класифікація, властивості, застосування

Урок 1 Класифікація та основні властивості будівельних матеріалів

Плануюча документація на 2023-2024 н.р.