Уроки 5-6 Послідовність підготовки поверхні колон до лицювання плитками.Провішування рядів колон до лицювання різними плитками.

Навчальний модуль ЛП-4.1. Підготовчі роботи -  12 год

Компетентність ЛП-4.1.1 Виконання підготовчих робіт – 12 год

Уроки 5-6 Послідовність підготовки поверхні колон  до лицювання плитками. Провішування рядів колон до лицювання різними плитками.

 Мета уроку: формування компетентностей

 Ключові: формування знань про підготовку колон та пілястр до лицювання плитками; 

Загальнопрофесійні: зацікавленість у застосуванні набутих знань при підготовці поверхонь колон;

Професійні: правильне виконання технологічного процесу підготовки поверхонь колон до облицювання; 

виховувати повагу до праці, обраної професії.

 Облицювання колон є непростим процесом, у порівнянні зі стінами,  колони мають куди більш складну конструктивну складову, пов’язану з наявністю складної геометрії поперечних перерізів.

Колона має обмежену площу облицювання і часто-густо є багатогранною, а облицювання кутів, подібно до облицювання укосів – один з найскладніших процесів даного виду обробки. Круглі колони також тяжко підлягають облицюванню, вимагають ідеальної точності дотримання геометрії.

Облицювання квадратних колон є, по суті, найбільш простим процесом: є чотири площини, які по черзі облицьовують за виставленими заздалегідь боковими направляючими маяковими рейками.

 Облицювання багатогранних  колон – складний процес, що вимагає особливої кваліфікації майстра. Вся складність полягає в тому, щоб розрахувати правильний кут повороту кожної грані такої колони.

Облицювання круглих колон складне тим, що це єдина, замкнута площина, яка повинна бути виконана з дотриманням вертикалі, а також суворої геометрії в круговому перерізі.

При підготовці поверхонь важливо враховувати не тільки рівень, площину, кут розвороту граней самої колони, але і прямолінійність колон, якщо вони йдуть у ряд. Таким чином, першим ділом провішують передні і задні межі крайніх колон, після чого, за встановленими марками натягують горизонтальні шнури вздовж колон.

 Підготовка поверхонь колон складається з очищення поверхні від залишків розчину, сколювання напливів і виступів; забивання западин і насічки борозен для кращого зчеплення розчину з основою і очищення від пилу після насічки, промивання водою і грунтування.

Механізми, інструмент, пристосування, інвентар: електричний або пневматичний молоток, бучарда, зубило, молоток, дротяна щітка, штукатурна лопатка, висок, рулетка звичайна, рівень будівельний, лазерний рівень. 


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Урок 11. Гіпсові в’яжучі речовини, їх класифікація, властивості, застосування

Урок 1 Класифікація та основні властивості будівельних матеріалів

Плануюча документація на 2023-2024 н.р.