Уроки 83-84 Ремонт гіпсокартонних поверхонь.

 


ШТ–3(2-3).4    Усунення (виправлення) дефектів штукатурки     

14 годин

ШТ –3(2-3).4.1 Виконання ремонтних робіт штукатурки та ремонт поверхні обшивальних листів      8 годин

Уроки 83-84 Ремонт гіпсокартонних поверхонь.

Усунення різних дефектів ( плям різного походження, іржі,  грибків, кіптяви тощо).Розрізання тріщин та розшивання з послідовним підмазуванням


ЯК ЗАКРИТИ ДІРКИ В ГІПСОКАРТОНІ НА СТІНІ І СТЕЛІ: ВІДЕО

Сьогодні гіпсокартонний лист став вже буденністю у внутрішній обробці приміщень. З його допомогою збираються стіни з гіпсокартону і перегородки, меблі і шафи з ГКЛ і інші елементи дизайну з гіпсокартону в квартирі. Але, матеріал має один недолік, і цілком ймовірно, що при недбалому поводженні можуть утворитися дірки в гіпсокартоні.
Приклад утворення тріщин в гіпсокартоні

Виникнути такі ушкодження можуть від випадкових ударів під час транспортування гіпсократона, важких предметів і ремонту. А також не варто виключати намокання певної ділянки стіни, необхідність отримати доступ до комунікацій під обшивкою. У будь-якому випадку для відновлення первинного стану потрібно ремонт.
Як закрити дірку в гіпсокартоні, не вдаючись до великих витрат і тим більше зміні всієї обшивки?

Що потрібно для ремонту

Ремонт не вимагає особливого і вузькоспеціалізованого обладнання або матеріалу.

Напевно в господарстві залишилися обрізки гіпсокартону і штукатурки з армуючої стрічкою. Саме ці матеріали знадобляться, коли потрібна закладення дір в гіпсокартоні для обшивки стін або стелі.
А також потрібні довгі саморізи по гіпсокартону або дерева (довжиною не менше 40 мм) і що не менш важливо дерев’яний брус або рейка.


Схема закладення отворів в гіпсокартоні
Штукатурку застосовують ту ж, що і при всій обробці стін або стелі. Але, якщо залишків не залишилося, можна придбати невелику кількість універсальної шпаклівки.
Набір інструментів теж дуже простий. Обов’язково потрібен ніж по гіпсокартону або канцелярський, або ж шматок полотна ножівки по металу. Їм буде здійснюватися різка гіпсокартону і його підгонка.

Саморізи можна вкрутити як шуруповертом, так і звичайної хрестоподібної викруткою.
Для фінішної обробки будуть потрібні штукатурні шпателі або пряма кельма для роботи зі шпаклівкою і вирівнювання всіх поверхонь.

Як закрити дірку в гіпсокартоні на стіні

Коли все готово, приступають до роботи з реставрації пошкоджень. 

Дивіться у відео як закрити дірку в гіпсокартоні.

Підготовчі роботи

Усунути навіть досить велику дірку не так вже й складно. Тим більше не буде потрібно витрачати значні кошти в плані витрати фінансів. У такій ситуації відіграє на руку одна з особливостей гіпсокартону, його легка і проста оброблюваність без спеціального обладнання та інструментів. Для підготовки відновлення пошкодженої поверхні буде потрібно лише наявність звичайного канцелярського або будівельного ножа. Потрібно на відстані 40-50 міліметрів від діри зрізати матеріал.

Покроковий процес закладення отвору в гіпсокартоні
Це робиться з метою видалення неякісного за структурою гіпсокартону, так як внаслідок намокання або удару, він стає крихким.
Зріз роблять в кілька підходів, після чого оглядають отримані кромки і якщо потрібно розширюють отвір до твердого матеріалу. Роблять це в такий спосіб:

  1. Навколо пошкодження, яке утворилося,  потрібно накреслити прямокутник із зазначеними параметрами.
  2. З використанням ножа (також можна полотна ножівки по металу) потрібно зробити розрізи і видалити пошкоджену частину.
  3. Після потрібно видалити і підрівняти всі нерівності на отриманих крайках, трохи підтесати краю лезом.

На цьому підготовчі роботи можна вважати завершеними.

Заміри і підгонка заготовки

Все закладення вирізаного отвору  зводиться до встановлення на місце утвореного прорізу латки з гіпсокартону, точно підігнаної під розмір, якою просто закривають пошкоджену ділянку. Бажано, щоб проріз мав рівні й однакові краї, тоді буде набагато простіше підігнати заготовку.
Покрокова інструкція закладення діри в листі гіпсокартону
Розміри сторін знімають рулеткою або лінійкою і переносять на шматок ГКЛ, використовуваного в якості заплати.

Коли заготовка готова, переходять до її безпосереднього кріпленню, закладаючи отвір.

закладення прорізу

Спочатку проводять остаточну перевірку, зіставляючи підготовлений шматок з вирізаним отвором, після чого потрібно приготувати кріпильний матеріал.

Наступним кроком потрібно приготувати шматок дерев’яного бруса або рейки, які послужать основою  для фіксації латки в отворі. Найкраще, щоб перетин відповідав відстані тильної  кромки листа обшивці від стіни.
Дерев’яний брус повинен бути трохи більше, ніж сам розмір отворів, перевищуючи його розміри по 50 мм з кожного боку. А також потрібно нанести на деревину хоча якусь лакофарбове покриття, щоб вона не набухала від вологи і не видавлювала латочку.
Етапи закладення отвору в гіпсокартоні
Рейку заводять кінцями під гіпсокартонну обшивку і фіксують довгими саморізами безпосередньо крізь лист. Навіть якщо рейка не дістає до стіни, її можна щільно «притягнути» шурупами до зовнішньої обробки.

Якщо пролом в гіпсокартонному листі занадто великий, то для його закладення можна використовувати 2-3 рейки і навіть більше, головне, створити достатню опору, щоб латка надійно трималася в вирізаному отворі.
Приклад використання рейки для закладення отвору в гіпсокартоні

Після підготовки опорного каркасу , прорізаний отвір потрібно закрити підготовленою раніше латкою, перевірити все за допомогою будівельного рівня. Якщо розташування цілком влаштовує, то можна закріпити заготовку з використанням саморізів відповідної довжини.

Коли все готово, потрібно переходити до фінішної обробки і замазати всі стики гіпсокартону.

Оздоблення пошкодженої ділянки

Для видалення будь-якого роду зазорів застосовують універсальну гіпсову шпаклівку, армуючу стрічку-серпянку і штукатурні шпателі. Периметр, за яким зістикована латочка з гіпсокартонною обшивкою, ретельно покривають шпаклівкою і зверху наклеюють серпянку. Зверху всю поверхні покривають ще одним шаром шпаклівки  на ГКЛ, акуратно розрівнюючи суміш по гіпсокартону.
Процес монтажу серпянки на латочку



Процес шліфування  підшпакльованої  заплатки
Коли шпаклівка висохне, (при  повному висиханні набуває білосніжне забарвлення) її шліфують  наждачним папером з дрібним зерном (120-160) на тертці. Таким чином, видаляються всі нерівності, роблячи поверхню ідеальною. Після закінчення реставраційних робіт,  переходять до фарбування гіпсокартону або іншої  фінішної обробки, яку проводять відповідно до загального оформленням.
Процес закладення великих пошкоджень  в гіпсокартоні
Такий спосіб дозволяє якісно закладати пошкодження в стінах і на стелі з гіпсокартону. При цьому можна реставрувати як наскрізні діри, так і продавлені вм’ятини або просто намоклі ділянки. Але, можливо, що для більшого отвору доведеться застосувати армування скловолокнистолю  сіткою по всій площі пошкодження. Якщо пошкодження дуже великі, варто оцінити взагалі, наскільки доцільний ремонт, можливо набагато простіше буде замінити весь лист гіпсокартону.





http://budrukamy.in.ua/%D1%8F%D0%BA-%D0%B7%D0%B0%D0%BA%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B8-%D0%B4%D1%96%D1%80%D0%BA%D0%B8-%D0%B2-%D0%B3%D1%96%D0%BF%D1%81%D0%BE%D0%BA%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%BE%D0%BD%D1%96-%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D1%82%D1%96.html

       


Причини пошкодження гіпсокартону:

  1. - Температурні і вологості перепади в приміщенні під час розкрою і подальшого монтажу гіпсокартону. В результаті листи деформуються, а на швах з'являються крихітні тріщини.
  2. - Недотримання технології в процесі монтажу гіпсокартону, наприклад використання комплектуючих (профілі, кріпильні деталі, шпаклівки) з іншої лінійки, несумісної за своїми параметрами з набутими вами листами.
  3. Спочатку використовувалися неякісний тонкий профіль і погані саморізи без антикорозійного шару.
  4. Можливо, ви не дотримали необхідні параметри зазорів. Відстань між стикувальними швами облицювання, перегородок і стель не повинно бути менше 400мм, а між твердими підставами (базові стіни, підлогу, стелю) і гіпсокартонними листами 2-5мм.
  5. Стелі з гіпсокартону можуть почати тріщати якщо ви використовували замість сталевих дюбелів пластмасові або пружинний підвіс був поганої якості.
  6. Неправильне зберігання.

Ремонт гіпсокартону після затоплення

Якщо вас затопили сусіди, то на першому етапі потрібно спустити воду з порожнин обшивки. Для цього проколюємо гострим інструментом контрольні отвори, а потім за допомогою ножа розширюємо їх. Ремонт гіпсокартону - це дуже копітка і відповідальна робота, до того ж небезпечна - просочена водою обшивка може обрушитися.

Щоб уникнути удару електричним струмом, слід знеструмити комунікації, прокладені всередині каркаса.

Якщо на стиках гіпсокартону утворилися бульбашки, надрезаем їх будівельним ножем, а потім шпаклюємо в два шари. Для заміни кріплення листів гіпсокартону з силою натискаємо на гкл і вкручувати саморіз на відстані 5 см від вилізлого шурупа. Далі витягуємо старий саморіз і видаляємо шпаклівку, що відшарувалася. Потім в два етапи шпаклюємо і зачищаємо поверхню. Для видалення плям від шпаклівки можна протерти ремонтується ділянка вологою губкою.

Якщо в процесі роботи утворилися виступи на стиках, позбавляємося від них в такий спосіб: зачищаємо виступаючу частину стику так, щоб вона стала якомога більше рівнятися з поверхнею гіпсокартону, а після вирівнюємо шпаклівкою.

Ремонтуємо велике пошкодження

Щоб закрити велику діру в гіпсокартоні, потрібно спочатку змалювати пошкоджену ділянку, а потім дуже акуратно вирізати цей фрагмент за допомогою ножівки або лобзика. Потім з цілісного гкл або обрізків вирізаємо новий фрагмент. Важливо, щоб його розмір трохи перевищував розмір отвору, яке ми закладаємо - потім напильником його можна підігнати точніше. Підточуємо краю утворився в стіні вирізу, шурупами-саморізами зсередини прикріплюємо до базової стіни два дерев'яні бруски (підійдуть також шматки фанери, металевий профіль), вставляємо фрагмент-замінник і прикручуємо його до брусків. На заключному етапі арміруем шви спеціальною стрічкою і шпаклюємо.

схема закладення великих пошкоджень в гіпсокартоні

Закладення малих отворів

Відмінність закладення маленьких пробоїн в гіпсокартоні від великих полягає в тому, що можна не прикручувати дерев'яні бруски а просто акуратно вставити латочку. Тому вкрай важливо точно підігнати новий фрагмент під розмір отвору.

З шматка звичайного гіпсокартону вирізаємо заготовку у вигляді квадрата або трикутника розміром на 5-6см більше ніж зашпаровують отвір. Потім дуже ретельно розмічаємо необхідний контур. На зворотному боці заплатки по намічених лініях робимо надрізи. Зайві шматки видаляємо, залишивши по всьому краю заплатки смужку лицьового картону шириною 5-6см. Коли отвір підготовлений, вставляємо в нього фрагмент-замінник і топимо клапоть картону по його краях в шпаклівці.

Відновлення пошкоджених кутів

Іноді може знадобитися відремонтувати зовнішній кут. Для цього використовуємо насамперед шурупи-саморізи, укручуємо їх на кордонах пошкодженої ділянки з кроком 3 см. Потім за допомогою стамески і вузького шпателя видаляємо стару шпаклівку і випилюємо шматок поламаного профілю. А на його місце за допомогою напилка підганяємо новий і прикручуємо його до кута саморізами. На заключному етапі шпаклюємо відновлену область в 2-3 шари.

Ремонт стін з гіпсокартону, а також ремонт перегородки з гіпсокартону можна розділити на два варіанти. Перший, це виправлення неправильного або неякісного виготовлення перегородки. Другий тип ремонту стін, це усунення механічних пошкоджень на гіпсокартоні стіни. Наприклад, закладення дірок і отворів в гіпсокартоні.

Розберемо, кожен вид ремонту стін з гіпсокартону докладніше.

Тріщини по швах гіпсокартонної стіни

Тріщини по швах гіпсокартонної стіни дуже поширений дефект, що з'являється на готової гіпсокартонної стіні або перегородці. З'являються тріщини, якщо була порушена технологія монтажу гіпсокартонної перегородки. Наприклад, при монтажі каркаса не прокладений звукоізоляційні стрічку між каркасом і підставою. При обшивці гіпсокартоном, заощадили на шурупах і не дотримали науково-технічний прогрес між саморізами. Часто тріщини з'являються над і навколо дверей. Це означає, що недостатньо посилили каркас перегородки над і навколо дверей.

Але які б не були причини дефектів, їх потрібно виправляти.

Якщо тріщин не багато, то можна обійтися локальним ремонтом. Для цього, вузьким шпателем або ножем тріщина розшивається (розширюється і поглиблюється). Потім тріщина грунтується і після висихання грунтовки шпаклюється наскільки раз. Кожен наступний шар шпаклівки наноситься після висихання попереднього. Причому попередній шар шліфується дрібним наждачним шкіркою і грунтується.

Локальний ремонт, не надійний і швидше за все тріщини з'являться знову. Щоб назавжди позбутися від цієї проблеми потрібно зробити глобальний ремонт стіни (перегородки).

  • Поверхня стіни грунтується;
  • Після висихання грунту, стіна обклеюється монтажної сіткою з осередками 1 × 1 мм. Сітка закріплюється на стіні шаром шпаклівки;
  • Після висихання цього шару, стіна повністю шпаклюється мінімум 2 рази. Коли поверхня стане рівною, її останній раз гарантують і заново фарбують у два шари.

Забивання отворів в гіпсокартоні

Гіпсокартон матеріал крихкий і цілком можливо, на ньому зробити вм'ятину або дірку.

Закладення вм'ятини на гіпсокартоні

Вм'ятина на гіпсокартоні розшивається, ґрунтується й шпаклюється потрібну кількість разів. Якщо вм'ятина дуже велика, то між шарами шпаклівки проклеюється серпянка.

закладення отворів

Отвори на гіпсокартоні закладаються латками. Є, як мінімум, два способи встановити латку.В обох способах спочатку випиляйте навколо отвору квадрат гіпсокартону. Прикладіть аркуш паперу до Випиляні отвору і зробіть його шаблон.

За шаблоном виріжте латочку з гіпсокартону. Тепер завдання - закріпити латочку в Випиляні отвір.

class \u003d "eliadunit"\u003e

спосіб 1

Щоб закріпити латочку, в отвір вставляється дерев'яний брусок довше отвори. Брусок прикріплюється до стіни, із зовнішнього боку, саморізами. Тепер можна ставити латку і прикручувати її до бруска.

спосіб 2

Другий спосіб не вимагає кріплення бруска. Досить зрізати торці отвору і торці заплатки під 45⁰ і приклеїти латочку на шпаклівку змішану з клеєм ПВА.

Розвиваюча вправа       «Словесний теніс»

Мета вправи: забезпечити якомога більшу активність учнів у обговоренні теми протягом визначеного часу. Перший учень висловлює свою думку, а його партнер – одразу ж свою. Це продовжується 1-2хв. Думки не повинні повторюватися.

      Відповідь треба дати негайно.

Запитання можуть бути такими:

1.     Назвіть причини виникнення  тріщин у гіпсокартонних обшивках?

(Орієнтовні відповіді учнів:

·         перевищення розтягальних напружень  над міцністю матеріалу шпаклівки,  укладеного в стикові ділянки ГК обшивки;

·         опорядження швів без використання армувальної стрічки;

·         використання шпаклівок, які втратили спроможність тужавіти;

·         порушення водно-теплового режиму;

·         порушення правил улаштування деформаційних швів;

·         прикладання випадкових навантажень як в процесі виконання робіт, так і  в процесі експлуатації       будівель.

2.     Перерахуйте причини видимих контурів  зашпакльованих швів на ГК поверхнях (визначається при освітленні боковим світлом).

(Орієнтовні відповіді учнів:

·         ділянки поверхні швів з фактурою поверхні , що відрізняється від решти поверхонь обшивки через їхнє шліфування, надмірну ширину, неякісне ґрунтування поверхні під фарбування;

·         незначні опуклості (вм’ятини) в зоні швів відносного за довжиною розміру,що утворилися у результаті неякісного вирівнювання;

·         наявність уступів(задирки)на поверхні швів, що утворюються при нестабільному водно-тепловому режимі в процесі шпаклювальних робіт;

·         помилка монтажу гіпсокартонної обшивки (поперечні стики ГКП, дефекти в конструкції каркаса), які  не були своєчасно усунені  до початку шпаклювальних робіт;

·         помилки,  допущені при шпаклюванні  швів: передчасне нанесення накривного шару на поверхню шпаклівки, що недостатньо затужавіла, або ґрунтовки, що вже висохла; шпаклювання виконано один раз; застосування неякісної шпаклівки, що втратила свою міцність через порушення технологічних операцій або рецептури; недостатня кваліфікація виконавців.

3.     Які чинники впливають на якість виконання і обробки швів між сусудніми ГКП?

(Орієнтовні відповіді учнів:

·         вологість приміщень, пов’язана з погодними умовами (холодна дощова осінь або зима);

·         виконання «мокрих» будівельних або технологічних процесів;

·         руху повітря (протяги) під час провітрювання приміщень;

·         силових дій, повязаних з деформаціями конструкцій(прогини перекриттів, осідання фундаментів);

·         коливання температури, що викликається виділенням тепла при висушуванні приміщень нагрівальними приладами.

4.     За яких умов доцільно шви між ГКП робити відкритими?

(Орієнтовні відповіді учнів:

·          (при улаштуванні підшивних стель;

·         при улаштуванні підвісних стель;

·         при застосуванні ГКП з кромками типу ПК  VК, WK.)

5.     Назвіть причини появи тріщин, які виникають обабіч стиків, по краях армувальної стрічки?

(Орієнтовні відповіді учнів:

·         використання шпаклівок, які втратили спроможність до тужавлення;

·         якщо шов влаштовується на зєднанні гіпсокартонної перегородки зі стінкою мокрої штукатурки  і шпаклювання велось з заходом на поверхню мокрої штукатурки по армуючій сітці.

6.     Яка роль деформаційних швів у  гіпсокартонних обшивках?

(Орієнтовні відповіді учнів:

·         запобігти появі тріщин у швах ГК обшивок значної довжини (понад 15 м);

·          запобігти появі тріщин у швах ГК обшивок значної площі (понад 50м2 ).

Примітка. Температурні шви треба влаштовувати у довгих коридорах (через кожні 15-20 метрів) та у приміщеннях значної висоти  і довжини (через кожні 8-10 метрів)

Методичний коментар.

       Вправа може  бути запропонована учням з метою закріплення навчального матеріалу або з метою актуалізації знань на початку вивчення теми «Основні правила приймання змонтованих ГКК»

* Для виконання вправи пропоную учням обєднатися у малі групи (по двоє)



Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Урок 11. Гіпсові в’яжучі речовини, їх класифікація, властивості, застосування

Урок 1 Класифікація та основні властивості будівельних матеріалів

Плануюча документація на 2023-2024 н.р.