Уроки 7-8 Сучасні матеріали для влаштування вирівнювальних покриттів машинним способом. Штукатур 4 розряд



Навчальний модуль ШТ –4.2 Оштукатурювання поверхонь механізованим способом  

Компетентність ШТ– 4.2.1 Нанесення розчину на поверхню механізованим способом    
 
Уроки 7-8 
Сучасні матеріали для влаштування вирівнювальних покриттів  машинним способом. Штукатурки  на цементно-вапняній та гіпсовій  основі. Основні технічні показники   та загальні характеристики сучасних матеріалів для машинних штукатурок


МАТЕРІАЛИ ДЛЯ ВИРІВНЮВАЛЬНИ Х ШТУКАТУРНИХ ПОКРИТТІВ
 за посиланням  внизу:



штукатурка стін машинним способом - фото

ЩО КРАЩЕ: МАШИННА АБО РУЧНА ШТУКАТУРКА?

Суперечки з приводу того, яким способом краще (ручним або машинним) наносити штукатурку серед висококваліфікованих будівельників не припиняються досі. Кожна зі сторін наводить свої аргументи на користь того чи іншого варіанту.

Штукатурка ручним способом є більш традиційною та застосовується у більшості випадків. Пов'язано це, у першу чергу, з тим, що обробка поверхні відбувається тільки за участю майстра стандартними інструментами та матеріалом, без використання спеціальних пристроїв та пристосувань. Це означає, що проведення штукатурних робіт може освоїти будь-яка людина за мінімальних вкладень.

штукатурка машинним способом - фото

ЩО ТАКЕ МАШИННА ШТУКАТУРКА?

Машинна штукатурка – це нанесення шару штукатурної суміші на оброблювану поверхню за допомогою спеціального пристрою, який називається штукатурна станція або машина. Використання такої станції дозволяє значно скоротити час на нанесення суміші та при цьому позбавити будівельників від частини фізичної праці. Однак при цьому фінішна обробка та вирівнювання все одно виконуються людиною. Принцип роботи штукатурної машини полягає у ретельному змішуванні сухої штукатурної суміші з водою та подачі готового матеріалу під тиском через розчинний пістолет на поверхню, що заштукатурюється.

Така станція працює на спеціальних сумішах тільки заводського виготовлення. Машинні штукатурки на основі гіпсу застосовуються при внутрішніх роботах, а на основі цементно-піщаної суміші – при зовнішніх. Через те, що цементні штукатурки набагато важчі за гіпсових, штукатурна станція працює з ними дещо гірше: зростає знос шнеків у бункері для змішування, у 2 рази падає швидкість подачі суміші та т.ін. Тому, в даний час, повсюдно для машинного нанесення застосовується лише штукатурка на основі гіпсової сполучної, цементно-піщана суміш використовується вкрай рідко.

До переваг сумішей на основі цементу та піску можна віднести:

  • Дуже високий рівень міцності та надійності такого покриття.
  • Високий рівень адгезії та захисту від підвищеної вологості.
  • Невисока вартість компонентів, що входять до складу суміші.

До переваг гіпсової штукатурки можна віднести:

  • Швидкість схоплювання. У середньому для висихання досить 3 днів, лише у деяких випадках потрібно до 7 діб.
  • Відмінний показник тепло- та звукоізоляції покриття.
  • Висока пластичність, застосування спеціальної штукатурної сітки для армування не обов'язкове.
  • Відсутність тріщин при правильному нанесенні та подальшій обробці.
  • Безпека для здоров'я компонентів, що входять до складу суміші, відмінно підходить для робіт всередині житлових приміщень.
штукатурка ручним способом - фото

МАШИННА ШТУКАТУРКА: ПЛЮСИ ТА МІНУСИ

Звичайно, використання штукатурної станції має свої переваги та недоліки. Розглянемо докладно позитивні та негативні сторони механізованого нанесення штукатурки.

Машинна штукатурка: переваги

До переваг використання машинної штукатурки можна віднести:

  • Легкість та простота нанесення штукатурки на поверхню, що обробляється.
  • Час на обробку однакової по площі поверхні скорочується у 3-4 рази у порівнянні з ручним нанесенням.
  • Більш економна витрата матеріалів на обробку однієї й тієї ж площі.
  • Трудовитрати при роботі з машинною станцією у 2 рази менше.
  • Висока якість робіт: штукатурка однорідна за складом, забезпечується краще зчеплення з обробленою поверхнею через подачу під високим тиском, правильні пропорції при приготуванні суміші закладені у програму станції.

Недоліки

Однак, при штукатурці машинним способом є й свої недоліки:

  • Помітний шум при роботі, що виключає використання у вечірній час.
  • Більшість працює від мережі з трьома фазами (можливість підключення не у кожному приміщенні).
  • Необхідність додаткового обслуговування перед роботою та після неї.
нанесення штукатурки машинним способом - фото

Для механізованого нанесення зазвичай застосовують:

  • цементно-піщані та цементно-вапняні суміші;
  • гіпсові склади.

Цементні склади: в'яжучий матеріал - цемент, мінеральна складова - крупнозернистий пісок, для пластичності розчину - незначні добавки вапна. Доповнюються суміші пластифікуючими, водоредукуючими, стабілізуючими присадками. Дозволяють ліквідувати значні поверхневі вади. Створюють найміцніше і довговічне покриття. Використовуються широко і для внутрішніх робіт, в тому числі в приміщеннях з підвищеною вологістю, і для зовнішніх. Добре зарекомендували себе для обробки передбачуваних місць великих перепадів температур, наприклад, внутрішніх укосів, неопалюваних приміщень. З мінусів: додаткове навантаження на фундамент, довго сохнуть, мають погану адгезію до гладкої бетонної основи. Економічно - одні з найвигідніших варіантів.

Гіпсові склади: на основі гіпсу (алебастру) в поєднанні з модифікованими водорозчинними полімерами та мінеральними добавками для збільшення часу схоплювання розчину. Вони застосовуються виключно для внутрішніх робіт в сухих приміщеннях. Дозволяють створювати рівну за фактурою поверхню білого кольору з глянцевим блиском при нанесенні на пінобетон, цемент, стики гіпсокартону та ін. Характеризуються недостатньою вологостійкістю та зниженою міцністю. З цінних якостей: висока еластичність розчину; менший ніж у цементних розчинів час висихання і набору міцності; повна відсутність усадки. Використовуються під шпалери, але не під плитку у ролі фінішного покриття.

Поради фахівців з використання машинних сумішей:

  • При використанні гіпсового розчину рекомендується працювати як мінімум в парі. Швидке схоплювання цього матеріалу передбачає узгодженість дій в нанесенні розчину і одночасному вирівнюванні шару.
  • Для фасадів краща штукатурка на основі цементу або акрилу.
  • Для внутрішніх робіт необхідні гіпсові склади, причому тільки в сухих приміщеннях. Для вологих (наприклад кухонь і ванн) рекомендуються суміші, виготовлені на основі акрилових смол або у складі з полімерними добавками.
  • Також машинним обладнанням краще наносити декоративні штукатурки. При цьому воно повинно мати в комплекті насадки з широкими соплами.
  • Ідеальні умови для проведення робіт: 20 градусів тепла і 60% вологості повітря.



 Як приклад штукатурки для обробки поверхонь машинним способом можна привести суху будівельну суміш на основі гіпсового в'яжучого PLATO MultiStart від компанії Siniat. До складу суміші включені спеціальні добавки, які забезпечують підвищену адгезію та тривалий час знаходження суміші у готовому до нанесення стані.

PLATO MultiStart володіє наступними характеристиками:

  • Розміри шару, що наноситься: від 5 мм до 30 мм.
  • Максимальна зернистість: до 0,63 мм.
  • Стійкість до стиснення та згину: 3,9 МПа та 2 МПа відповідно.
  • Адгезія: більше за 0,5 Мпа.
  • Витрата води на 10 кг суміші: близько 6,5 л.
  • Витрата суміші на нанесення шару товщиною 10 мм на кожен м² поверхні: до 10 кг.
  • Час роботи: мінімум 60 хвилин.
  • Час схоплювання: мінімум 180 хвилин.

машинна штукатурка або ручна - фото

ПІДСУМОК: МАШИННА ШТУКАТУРКА АБО РУЧНА?

Для остаточного рішення, який з варіантів нанесення штукатурки все-таки кращий, слід домовитися про умови, при яких вони будуть порівнюватися. Наприклад, для дуже великих площ без сумніву вигідніше використовувати машинне нанесення суміші, тому що переваги за кількістю задіяних робітників та витраченого часу у цьому випадку очевидні.

При обробці ж невеликих за площею поверхонь, наприклад, стін у звичайній квартирі, висновок вже не буде таким ультимативним. Тут необхідно розглядати конкретні приклади:

  • Ціна матеріалу. З одного боку, гіпсові суміші для машинної штукатурки дешевші аналогічних для ручної та витрата їх при цьому менша. З іншого боку, при ручному нанесенні штукатурки можна користуватися звичайною цементною сумішшю з піском, яка обійдеться у 2 рази дешевше заводської машинної штукатурки. Навіть з урахуванням більшої витрати загальна вартість штукатурної суміші на основі цементу буде нижчою.
  • При проведенні робіт з виштукатурювання грамотним фахівцем різниці в якості практично не буде. Захистити розтріскування цементної штукатурки можна за допомогою армування штукатурною сіткою зі скловолокна.
  • Деякі приміщення, наприклад, з високою відносною вологістю, такі як ванна та туалет, оштукатуриться тільки ручними штукатурками на основі цементно-піщаної суміші. Зазвичай зверху укладається плитка, а гіпсові штукатурки для цього не підходять.
  • Фінансові витрати на покриття поверхні штукатуркою нижчі за машинного способу нанесення, тому що розцінки у цьому випадку нижчі. Однак не варто забувати, що укоси обштукатурити все одно доведеться вручну.
  • Додаткові витрати при машинному нанесенні штукатурки будуть викликані необхідністю установки штукатурних куточків, які треба буде докуповувати окремо.
  • Якщо ви вирішили самостійно провести роботи з виштукатурювання приміщення, то тут перевага у ручного нанесення. Штукатурна станція відноситься до досить дорогого типу обладнання та для разових робіт купувати її немає сенсу.

Таким чином, можна зробити висновок, що рішення у кожному конкретному випадку повинен приймати замовник робіт, керуючись викладеною тут інформацією. Будь-яких явних переваг ручного нанесення штукатурки або машинного, у загальному випадку, немає.

Штукатурка Кнауф - вибір професіоналів


Гіпсова і цементна штукатурка Кнауф - найпопулярніші сухі будівельні суміші
Гіпсова і цементна штукатурка Кнауф - найпопулярніші сухі будівельні суміші

Кожен будівельник-опоряджувальник  добре знає, що найкращої якості при вирівнюванні стін можна домогтися, використовуючи для всіх етапів роботи матеріали одного виробника, адаптовані один до одного.

На жаль, не всі виробники випускають повний спектр всіх необхідних компонентів і не всі можуть похвалитися відмінною якістю продукції. Але це не стосується продуктів марки Кнауф - штукатурка цементна, гіпсова, полімерна, грунтовки, просочення і інші матеріали цієї фірми заслуговують найвищої оцінки.

Штукатурки на цементній основі

До недавнього часу цей бренд в нашій країні був представлений в основному гіпсовими матеріалами, включаючи сухі суміші, гіпсокартон і комплектуючі до нього. Тепер широку популярність придбала і штукатурка цементна Кнауф, представлена ​​кількома видами.

Унтерпутц

Це суха цементна суміш з фракціонованим піском і спеціальними добавками, що підвищують пластичність матеріалу і водовідштовхувальну здатність покриття. Приготований з неї розчин може наноситися як вручну, так і машинним способом.

Фасадна штукатурка Унтерпутц
Фасадна штукатурка Унтерпутц

Галузь застосування:

  • Для зовнішніх робіт - штукатурення фасадів (див. Штукатурка зовнішніх стін: традиційна фасадна обробка ), створення основ під декоративні покриття;
  • Для внутрішніх робіт - штукатурка стін в приміщеннях з високою вологістю повітря (виробничих приміщень, підвалів, пралень і т.д.).

Штукатурка може наноситися шаром від 10 мм до 20 мм, загальна товщина багатошарового покриття може досягати 35 мм. Витрата сухої суміші на 1 кв.м. при товщині шару 10 мм становить 17 кг.

До переваг матеріалу крім водостійкості, міцності і пластичності можна віднести відсутність усадки і появи тріщин при висиханні, можливість тонкошарового нанесення.

Технічні характеристики:

Характеристикивеличина
водоутримуюча здатність> 98%
зернистістьДо 1,5 мм
життєздатність розчину1,5-2 години
морозостійкість> 25 циклів
міцність зчеплення> 0,4 ​​МПа
коефіцієнт паропроникності> 0,1 мг / (м * год * Па)
Міцність на стискання> 2,5 МПа

Кнауф цементна штукатурка Унтерпутц випускається в паперових мішках по 25 кг. Термін зберігання 1 рік.

Грюнбанд

Крім цементу і піску до складу цієї штукатурки входять різні добавки і легкий заповнювач у вигляді пінополістирольних гранул, що надає їй теплоізоляційні властивості. Розчин може наноситися як вручну, так і машинним способом.

Теплоізоляційна штукатурка Грюнбанд
Теплоізоляційна штукатурка Грюнбанд

Галузь застосування:

  • Для зовнішніх робіт - штукатурення фасадів, створення основ під декоративні покриття ( керамічна плитка , штучний камінь, штукатурка Діамант Кнауф і т.д.);
  • Для внутрішніх робіт - оздоблення стель і стін у вологих приміщеннях.

Зверніть увагу. Підставою для нанесення можуть бути бетон, силікатна і керамічна цегла, пінобетонні, керамзитобетонні, газобетонні блоки.

Допустима товщина шару 10-30 мм. Витрата сухої суміші на 1 кв.м. при товщині шару 10 мм становить 12 кг.

Переваги матеріалу: хороша паропроникність, теплоізоляційні властивості, відсутність тріщин, легкість нанесення, здатність захищати стіни від атмосферних впливів.

Технічні характеристики:

Характеристикивеличина
водопоглинання<15%
зернистістьДо 1,5 мм
теплопровідність<0,35 Вт / м · ° С
морозостійкість> 35 циклів
густина3
коефіцієнт паропроникності> 0,1 мг / (м * год * Па)
Міцність на стискання> 3,4 МПа
міцність зчеплення> 0,4 ​​МПа

Форма випуску штукатурки Кнауф Грюнбанд - паперові мішки по 25 кг. Термін зберігання 1 рік.

Зокельпутц

Особливо міцна цементна суміш зі спеціальними добавками і фракціонованим піском для нанесення ручним і механізованим способом.

Цокольна штукатурка Зокельпутц
Цокольна штукатурка Зокельпутц

Галузь застосування:

  • Для зовнішніх робіт - штукатурення фасадів та цоколів, в тому числі під подальшу декоративну обробку;
  • Для внутрішніх робіт - штукатурка стін в приміщеннях з високою вологістю повітря (виробничих приміщень, підвалів, пралень і т.д.).

Штукатурка може наноситися шаром від 10 мм до 15 мм, загальна товщина багатошарового покриття може досягати 35 мм. Витрата сухої суміші на 1 кв.м. при товщині шару 10 мм становить 17 кг.

Характеристикивеличина
водоутримуюча здатність> 98%
зернистістьДо 1,5 мм
життєздатність розчину1,5-2 години
морозостійкість> 25 циклів
міцність зчеплення> 0,4 ​​МПа
коефіцієнт паропроникності> 0,1 мг / (м * год * Па)
Міцність на стискання> 7,5 МПа

Цементна штукатурка Зокельпутц випускається в паперових мішках по 25 кг. Термін зберігання 1 рік.

Севенер

Суха штукатурно-клейова суміш з фракціонованим піском, полімерними добавками і спеціальними волокнами для нанесення своїми руками.

Штукатурно-клейова суміш Севенер
Штукатурно-клейова суміш Севенер

Галузь застосування:

  • Ремонт старої штукатурки на фасадах будівель;
  • Приклеювання до основи теплоізоляційних пінополістирольних або мінераловатних плит, а також нанесення поверх утеплювача для створення захисного шару з армуючої склосіткою;
  • Пристрій проміжного зчіпною шару на поверхнях з пористого або гладкого бетону.

Витрата суміші на 1 кв.м. залежить від способу застосування розчину:

  • Для приклеювання ізоляційних плит на кам'яну кладку - 6 кг;
  • Для приклеювання ізоляційних плит до рівної поверхні - 3,5 кг;
  • Для пристрою захисного шару по теплоізоляції - 7 кг;
  • Для ремонту старої штукатурки з нанесенням розчину по сітці - 5-10 кг.

Кнауф штукатурки Севенер завдяки присутності в їх складі спеціальних волокон, адгезійних і водовідштовхувальних добавок міцно зчіплюються з основою, забезпечують кладці або утеплювача надійний захист від намокання, а готовому покриттю - підвищену міцність і стійкість до тріщин.

Технічні характеристики:

Характеристикивеличина
водопоглинання<15%
зернистістьДо 1,5 мм
морозостійкість> 75 циклів
густина1600 кг / м 3
коефіцієнт паропроникності> 0,1 мг / (м * год * Па)
Міцність на стискання> 7,5 МПа

Цементна штукатурка Севенер випускається в паперових мішках по 25 кг. Термін зберігання 1 рік.

Адгезів

Цементна штукатурка з кварцовим і вапняковим наповнювачем і хімічними добавками, що підвищують адгезійні властивості матеріалу. Наноситься вручну або машинним способом.

Штукатурка для обризга Адгезів
Штукатурка для обризга Адгезів

Область застосування: для обризга бетонних, силікатних, бутових і старих цегляних основ перед нанесенням на них вирівнюють цементних штукатурок.

Зверніть увагу. Адгезів поліпшує зчеплення матеріалів, створюючи шорстку поверхню, і зміцнює підстави. Інструкція рекомендує використовувати цю штукатурку замість металевої армуючої сітки при обробці підстав із силікатної цегли і гладкого бетону.

На фото показаний процес обризга цегляних стін
На фото показаний процес обризга цегляних стін

Рекомендована товщина шару - 5 мм. Витрата сухої суміші на 1 кв.м становить 5-8 кг.

Технічні характеристики:

Характеристикивеличина
водопоглинання<15%
зернистість0-4 мм
морозостійкість> 25 циклів
густина1600 кг / м 3
коефіцієнт паропроникності> 0,1 мг / (м * год * Па)
Міцність на стискання> 7,5 МПа

Цементна штукатурка Адгезів випускається в паперових мішках по 25 кг. Термін зберігання 1 рік.

Діамант

Штукатурка декоративна Кнауф Діамант - цементна суміш з мінеральними гранулами для нанесення на бетонні, гіпсові і цементні основи з метою їх декоративного оздоблення. Утворює фактурну поверхню з зернистою або бороздчатою структурою. Наноситься вручну або механізованим способом.

Матеріал випускається в декількох колірних рішеннях:

  • білий;
  • Цитрус;
  • Сахара;
  • Світла цукру;
  • смарагд;
  • Світлий смарагд;
  • Лазурит;
  • Світлий лазурит.
Зразки кольору штукатурки Діамант
Зразки кольору штукатурки Діамант

Для довідки. Діамант - штукатурка декоративна Кнауф білого кольору при необхідності може кольорувати в інший тон шляхом додавання в суміш відповідних пігментів.

Галузь застосування:

  • Для зовнішніх робіт - декоративне оздоблення бетонних підстав і поверхонь, обштукатурених усіма перерахованими вище складами;
  • Для внутрішніх робіт - декоративне оздоблення гіпсокартонних стін і стін, оштукатурених гіпсовими складами Кнауф (Ротбанд, Гольдбанд, МП 75).

Основні переваги - стійкість до несприятливих погодних умов, захист поверхонь від намокання.

Фактурна штукатурка Діамант
Фактурна штукатурка Діамант

Рекомендована товщина шару - 3-4 мм. Витрата сухої суміші на 1 кв.м становить 3,8 кг.

Технічні характеристики:

Характеристикивеличина
водопоглинання<15%
зернистість3 мм
морозостійкість50 циклів
густина1770 кг / м 3
коефіцієнт паропроникності> 0,1 мг / (м * год * Па)
Міцність на стискання> 3,5 МПа

Фасовка Кнауф Діамант 260 штукатурка декоративна - 25кг в паперовому мішку (одного мішка вистачає на 6,5 кв.м.). Термін зберігання 1 рік.

Штукатурки на гіпсовій основі

На відміну від цементних, гіпсові штукатурки призначені для використання тільки у внутрішніх опалювальних приміщеннях, тому що вони не витримують агресивного впливу атмосферних явищ.

Для довідки. Колір гіпсових сумішей може варіюватися від білого до сірого або коричневого. Це не позначається на їх властивості і пояснюється складом домішок в природному гіпсовому камені.

Ротбанд

Універсальна гіпсова штукатурка підвищеної адгезії з полімерними добавками. Застосовується для високоякісного вирівнювання стін і стель, поверхонь з бетону, ЦСП, цегли, цементної штукатурки, пінополістиролу в приміщеннях з нормальною і підвищеною вологістю.

штукатурка Ротбанд
штукатурка Ротбанд

переваги:

  • Ротбанд Кнауф - фінішна штукатурка , яка не потребує шпаклювання, тому що поверхню виходить гладкою;
  • Менша витрата в порівнянні з цементними складами;
  • Можливість нанесення за один прийом шару завтовшки від 5 мм до 50 мм і більш товстих шарів - за декілька заходів;

Зверніть увагу! При вирівнюванні стель товщина шару не повинна перевищувати 15 мм.

  • Відсутність тріщин при висиханні при будь-якій товщині шару;
  • Можливість використання для ремонтних, реставраційних робіт і виготовлення декоративних покриттів;
  • Паропроникність - гіпсове покриття «дихає», регулюючи в приміщенні вологісний режим;
  • Екологічність - до складу входять тільки нешкідливі для здоров'я речовини.

Витрата сухої суміші на 1 кв.м. при товщині шару 10 мм становить 8,5 кг.

Технічні характеристики:

Характеристикивеличина
водопоглинання<15%
зернистість<1,2 мм
Щільність в твердому стані950 кг / м 3
Міцність на вигин> 1,0 Мпа
Міцність на стискання> 2,5 Мпа
Час набору повної міцності7 діб

Випускається в паперових мішках по 5, 10, 25 і 30 кг. Термін зберігання 6 місяців.

Гольдбанд

За своїми властивостями та характеристиками цей склад мало відрізняється від попереднього. Різниця лише в щільності готового покриття (у Гольдбанд вона вище - 980 кг / м 3 ) і мінімальної рекомендованої товщині шару (8 мм).

штукатурка Гольдбанд
штукатурка Гольдбанд

Ціна штукатурки Гольдбанд приблизно на 7-10% нижче, ніж Ротбанда. Випускається в паперових мішках по 30 кг. Термін зберігання 6 місяців.

МП 75

Кнауф МП 75 - штукатурка на гіпсовій основі з полімерними добавками для машинного нанесення. Призначена для нанесення на будь-які тверді мінеральні підстави.

Машинна штукатурка МП 75
Машинна штукатурка МП 75

переваги:

  • Продуктивність робіт в кілька разів вище, ніж при нанесенні ручним способом;
  • Універсальна штукатурка, яка не потребує шпаклювання, тому що поверхню виходить гладкою;
  • Менша витрата в порівнянні з цементними складами;
  • Можливість нанесення за один прийом шару завтовшки до 50 мм і більш товстих шарів - за декілька заходів;

Зверніть увагу! При вирівнюванні стель рекомендована товщина шару становить 8-15 мм, стін - 8-50 мм.

  • Відсутність тріщин при висиханні при будь-якій товщині шару;
  • Можливість використання для ремонтних, реставраційних робіт і виготовлення декоративних покриттів;
  • Паропроникність - гіпсове покриття «дихає», регулюючи в приміщенні вологісний режим;
  • Екологічність - до складу входять тільки нешкідливі для здоров'я речовини.

Витрата сухої суміші на 1 кв.м. при товщині шару 10 мм становить 8-9 кг.

Технічні характеристики:

Характеристикивеличина
водопоглинання<15%
зернистість<1,2 мм
Щільність в твердому стані1000 кг / м 3
Міцність на вигин> 1,0 Мпа
Міцність на стискання> 2,5 Мпа
Час набору повної міцності7 діб

Випускається в паперових мішках по 25 і 30 кг. Термін зберігання 6 місяців.

висновок

Як бачите, асортимент сухих штукатурних сумішей Кнауф дуже різноманітний, в ньому можна знайти матеріал, найбільш підходящий для ваших цілей. Також під цією маркою випускаються і інші необхідні для повного циклу оздоблювальних робіт матеріали - клеї, шпаклівки, грунтовки і т.д.

Познайомитися з ними ближче можна, подивившись відео в цій статті.

https://materialexpert.ru/vidy-gipsovoj-shtukaturki-knauf/



Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Урок 11. Гіпсові в’яжучі речовини, їх класифікація, властивості, застосування

Урок 1 Класифікація та основні властивості будівельних матеріалів

Плануюча документація на 2023-2024 н.р.