Урок 13. Фарбування поверхонь вапняними фарбувальними сумішами.

 



Тема 4. Технологія фарбування поверхонь водними та синтетичними фарбами вручну (категорії фарбування - просте та поліпшене)

Урок 13.  Фарбування поверхонь вапняними фарбувальними сумішами.

Вапно — природний матеріал, що володіє унікальними властивостями. Побілка вапном стін — один з найбільш традиційних і доступних способів, за допомогою якого можна не тільки зробити ремонт будь-якого приміщення, але і втілити цікаві дизайнерські ідеї.

Побілка стін вапном відноситься до бюджетної фінішної обробки приміщень. Вапняними фарбувальними сумішами  можна  фарбувати як всередині приміщення, так і зовні. Якщо дивитися на бюджетні ремонти, то це одне з найкращих рішень, при тому, що вапно має ще й величезну антисептичну дію, освіжає будівлю, вбиває бактерії і цвіль.



Найчастіше вапняні фарбувальні суміші використовують для проведення санітарних побілок:

- Промислові підприємства

- Виробничі цехи

- Складські приміщення

- Міські паркінги

- Овочесховища

- Зерносховища

- Птахофабрики

- Корівники

Оскільки малярні роботи включають у себе величезний спектр оздоблювальних робіт, від шпаклювання і ґрунтування поверхонь до фарбування, то й інструмент для цього застосовується різний. Для даних робіт можна використовувати як ручне обладнання (ручні насосні фарбопульти), так і професійне мембранне обладнання типу Wagner або Tecnover TR. Одна бригада (3 людини) в день може фарбувати від 150 до 500 кв.

Вручну вапняні побілки виконують макловицями, а важкодоступні місця фаробують плоскими або круглими щітками. 


Макловиця - це велика малярна щітка. Рукоятка в неї коротка, щетина зазвичай штучна, хоча бувають щітки і з довгою рукояткою, і з натуральною щетиною. Макловица має коротку ручку, яка часто кріпиться на гвинтах і буває знімною. Робоча частина кисті буває прямокутної, овальної і круглої форм. Її зручно використовувати при розмивання побілки зі стелі, грунтування і побілки великих поверхонь.

Під час виконання малярних робіт на висоті понад 1,5 м доводиться застосовувати розкладні драбини з верхньою платформою, на яку можна поставити ємність із фарбою або посудину з валиком. Для більш стійкого розташування можна використовувати замість драбини робочу платформу з розкладної драбини та ще однієї опори 

 

Допоміжні засоби: а - розкладна драбина; б - опора; в - робоча платформа


                                        Гасіння вапна


Для фарбування поверхонь вапняними сумішами застосовують тільки лугостійкі пігменти, а саме: природні - вохру, сієну, мумію, сурик залізний; штучні — сажу, окис хрому, ультрамарин.. Пігмент спочатку додають у теплу воду і через деякий час вводять у ваппняну суміш. 

Ультрамарин – результат випалювання суміші каоліну, сірки, глауберової солі, вугілля, трепелу. Має середню світлостійкість, високу вогнестійкість, лугостійкість, проте не є кислотостійким. Використовується для підсинювання  вапняних фарбувальних сумішей.

 


Витрата вапняної суміші на фарбування 1м2 поверхні за один раз становить, по штукатурці – 450г., по цеглі – 600г., по дереву – 400г.




 

ОРГАНІЗАЦІЯ ТА ТЕХНОЛОГІЯ ВИКОНАННЯ РОБІТ

Перш ніж розпочинати фарбування поверхонь, потрібно все продумати та добре спланувати. Це дозволить уникнути непотрібних затримок, які виникають, наприклад, через властивості фарб: необхідність послідовного нанесення окремих шарів або час їх висихання.

Фарбування кімнати можна поділити на такі вісім етапів:

·        демонтаж і винесення всіх елементів умеблювання, які є непотрібними або заважають роботі

·        обклеювання стрічкою та плівкою підлоги, плінтусів, вікон, дверних коробок, вимикачів

·        підготовка стін до фарбування – оцінка стану основи та можливий ремонт, миття стін, шпаклювання

·        фарбування стелі

·        фарбування пензлем важкодоступних місць на стінах (навколо вікон, дверей, кути і виступи)

·        наклеювання після висихання стелі стрічки на лінію розділення кольорів “стіна-стеля”

·        фарбування стін

·        прибирання

Своєю чергою, фарбування конкретних стін конкретними фарбами можна розділити на два основні етапи:

v підготовка поверхні до фарбування і

v  власне фарбування.


Перш ніж приступити до фарбування, варто пам'ятати про перевірку температури приміщення. Інформацію про те, які умови є оптимальними, можна знайти на упаковці фарби. Це важливо перевірити, тому що, наприклад, занадто висока температура в приміщенні, яке фарбується, може зіпсувати нам кінцевий результат роботи.


Оптимальні умови для фарбування – це температура приблизно 18-25 градусів за Цельсієм. Дуже сухе повітря може призвести до занадто швидкого висихання фарби, а це ускладнює плавне з’єднання послідовних "смуг" фарби, і будь-які виправлення, зроблені на злегка підсохлій фарбі, будуть помітними як смуги або дефекти покриття. Фасади фарбують вапном у вологу похмуру погоду.

Залежно від того, в якому стані призначені для фарбування стіни, підготовка поверхні може бути і доволі складною або майже зовсім не потрібною.  Також слід подбати про підготовку  інструментів, необхідних для фарбування.

 


Стелі і стіни фарбують водночас два маляри, щоб у місцях висиханні фарбової плівки не утворювались видимі стики. При цьому маляри пересуваються один за одним. Під час фарбування стін один маляр, стоячи на столику, фарбує верхню частину стіни, а другий — її нижню частину з підлоги.

 Фарбування важкодоступних місць. Фарбування стін починаємо від важкодоступних  місць (наприклад,  біля батарей, розеток і ламп, вікон і дверей) і виступів. Ці поверхні найкраще фарбувати пензлем.

        

                                  Напрямок рухів щітки при фарбуванні стелі і стін
Фарбувати внутрішні поверхні починають зі стелі. Стелю  здебільшого фарбують у білий колір. Щоб не було помітно слідів від щіток, остаточно розтушовують суміші на стелі рухом щітки вздовж природного світла, що падає. 

Після фарбування стелі і верхніх частин стін відбивають їх нижню межу шнуром, натертим об сухий пігмент, колір якого за кольоровим тоном має збігатися з кольором суміші, якою будуть фарбувати стіни Ділянки поверхні нижче відбитої лінії очищають від набілу ганчіркою або пористою гумкою, змоченою у воді.

 



Фарбування стіни водною сумішшю вручну макловицями

Приготувавши кольорову фарбувальну суміш, починають фарбувати стіни. Спочатку ручником невеликого розміру у верхній частині стіни вздовж стику старанно проводять смугу, а потім наносять і розтушовують фарбувальну суміш маховою щіткою або макловицею, рухаючи її зверху вниз. При нанесенні фарбувальної суміші кольорові смуги ручником відводять не лише у верхній частині стіни, а й у кутах приміщення і понад плінтусами, після чого фарбують всю стіну. Перед нанесенням вапняних сумішей поверхню змочують водою. Фасади фарбують вапном у вологу похмуру погоду.


Фарбування макловицями вапняними складами методом «щітка в щітку»

Фарбування поверхонь маховими щітками:

а одним маляром;

 б ланкою методом “щітка в щітку», щоб не було помітно стиків

 


 Правила безпеки при роботі з вапном

Гасіння проводити тільки на відкритому і вільному просторі.

 Щоб не допустити попадання на шкіру і в очі обов’язково використовувати засоби захисту: гумові рукавички, захисні окуляри, закритий костюм, дихальні шляхи захистити респіратором або маскою.

 Так як процес роботи з вапном не дуже чистий, перед початком роботи закрити всі предмети плівкою.


Виконайте тестові завдання 

https://naurok.com.ua/test/start/2147123 

 

Використані джерела:

1.   Гузюк В. Малярні та опоряджувальні роботи: навч. посіб. / В.Б. Гузюк, Т.Б. Федечко.  – Львів : Світ, 2021.  – 332 с.; іл. ISBN 978-966-914-376-1

2. Г.М. Добровольский «Малярні і шпалерні роботи»: Підручник. – 2– ге вид., випр і допов. – К.: Вища шк., 1996. – 383с.:іл.

3. «Малярні роботи» (інтегрований курс модульного навчання): Підручн. для поф. – техн. навч. закладів: У 3ч./А.С. Нікуліна, С.Г. Заславська, Н.Г. Ничкало та ін. Ч.П. – К.: Вікторія, 2006. – 288с Ч. ІІ

4. Матеріали з відкритих джерел мережі Інтернет

    https://www.korporacijiniji-sjervis.sniezka.ua/gfx-upload/ostap/POSBNIK_Maljurn_ta_oporjudzuvalyn_roboti_2021.pdf    

https://pridneprovka.org.ua/pobelka-sten-izvestyu-v-domashnix-usloviyax/

© https://pridneprovka.org.ua/

https://okraska-profi.com.ua/ua/kolorova-pobilka/ 

офіційний сайт https://ferozit.ua/

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Урок 11. Гіпсові в’яжучі речовини, їх класифікація, властивості, застосування

Урок 1 Класифікація та основні властивості будівельних матеріалів

Плануюча документація на 2023-2024 н.р.