ОБЛИЦЮВАННЯ ПОВЕРХОНЬ ЗА МЕТОДОМ «БРЕКЧІЇ» З БИТОЇ ПЛИТКИ


 

ОБЛИЦЮВАННЯ ПОВЕРХОНЬ

ЗА МЕТОДОМ «БРЕКЧІЇ»  З БИТОЇ ПЛИТКИ 

 

Існує велика кількість варіантів декору, якими можна прикрасити інтер'єр. Власними руками можна створити оригінальне панно з різних матеріалів, включаючи биту плитку. Створення мозаїки - це кропіткий процес, але результат перевершує очікування. Розмістити виріб можна на стіні або на підлозі ванної кімнати, басейну, кухні, залу.

Мозаїка з битої плитки або метод «брекчії» - це дизайнерський хід, який використовується не перший рік. Він актуальний для наступних поверхонь і об'єктів:

·         оздоблення стін і підлоги;

·         облицювання доріжок в саду, прибудинкової території, міських площ;

·         оформлення фасадів комерційних і житлових будівель;

·         створення прикрас для меблів і предметів інтер'єру;

·         формування красивого дна в штучних водоймах і басейнах різної площі.

Створити красиве покриття можна з різних підручних матеріалів. Бита плитка - це доступне і легке рішення без складних нюансів виконання.


 

ДЕ ЗНАЙТИ МАТЕРІАЛ ДЛЯ ВИРОБУ

Перед формуванням мозаїки з битої плитки потрібно придумати ескіз, а також знайти кахель в достатній кількості. Його можна не купувати з нових колекцій, адже це рішення не буде бюджетним, а роздобути іншими способами:

·         Розпродаж. Залишки плитки навіть в елітних шоурумах продають за доступною вартістю. Часом за смішні гроші вдається добути справжні скарби;

·         Залишки після ремонту. Якщо після ремонтних робіт залишилася плитка із запасу не поспішайте її викидати, вона може стати в нагоді;

·         Співпраця з будівельними магазинами. Утилізація тріснутої і пошкодженої іншими способами плитки відбувається регулярно, просто дізнайтеся, в які дні її викидають.

Залишки кахлю можна пошукати у колег, родичів і друзів. Навіть кілька плиток будуть відмінним внеском в творчий проект. До того ж мало кому знадобляться осколки і обрізані фрагменти керамічного оздоблення.

 

ПРАВИЛА ВИКЛАДАННЯ МОЗАЇКИ ЗА МЕТОДОМ «БРЕКЧІЇ»  З БИТОЇ ПЛИТКИ

Товщина плитки  повинна бути приблизно рівна. Осколки плиток різної товщини важко укласти красиво, одні будуть випирати з стіни, інші в ній потопати. До того ж таке панно ще й небезпечно, про що випирають краю можна порізатися. Якщо ж вирівнювати глибину посадки битою плитки, доведеться під тонкі шматочки класти багато клею, а це здорожить ремонт.

2. Колірна гамма визначає характер майбутньої мозаїки. Чим більше кольору і тону в панно, тим більш емоційним воно буде. Якщо ж на картині відрізняється тільки тон, мозаїка виглядає спокійно, не привертаючи підвищеної уваги. Можна створити картину і з плитки одного кольору. В цьому випадку доведеться використовувати спеціальні кусачки, щоб зробити потрібного розміру і форми шматочки плитки. Інакше малюнок просто зіллється.

3. Для створення контрастних плям підійдуть не тільки шматочки битої плитки, але і будь-яких інших керамічних виробів. Шматочки чашок, тарілок, блюдець можуть стати цікавими акцентами для мозаїки з битою плитки.

Зазвичай шматочків плитки недостатньо для втілення ідеї. Може знадобитися плитка певного кольору або фактури. Поповнити запаси можна в будівельних магазинах, на складах. Залишки плитки або бій продаються за зниженою ціною, або взагалі можуть дістатися безкоштовно. Якщо ж потрібно плитку розбити, то краще робити це гумовим молотком, попередньо загорнувши плитку в тканину. Удари молотка повинні припадати на тильну сторону плитки, так на глазурі буде менше тріщин. Для створення мозаїки з плитки своїми руками може знадобитися і скляна плитка, але її просто так розбити не вдасться, адже її основа виконана на сітці. Тут знадобляться кусачки для мозаїки, або ж сіточку доведеться прибрати заздалегідь

Зробити мозаїку з осколків керамічної плитки просто. Для успішної реалізації задумки необхідно не забувати про важливі принципи:

Малюнок спочатку треба викласти без розчину, "насухо".

·        


·         формування малюнка починається з його смислового центру з поступовим захопленням нових фрагментів;

·        


фон картинки викладається в останню чергу;

·         надлишки клею віддаляються виключно з кахельної поверхні;

·         мозаїка повинна простояти добу до фінального очищення після монтажу;

·         фінальним етапом стає затирка, склад для якої можна купити в спеціалізованому магазині;

·         надлишок затирки усувається злегка вологою губкою;

·         в затирочний склад можна додати барвник, якщо цього вимагає композиція;

·         по закінченню всіх робіт мозаїка обробляється за допомогою склоочисника.

Доглядати за мозаїкою з битої плитки не складніше, ніж за керамогранітом . Надихайтеся ідеями з інтернету і втілюйте власні творчі пориви.

 











 Перед приклеюванням мозаїки з битої плитки потрібно ретельно підготувати підставу. Власне вимоги до основи такі ж, як і перед укладанням звичайної плитки: чистота, сухість, міцність, рівність. Краще прогрунтувати основу. Малюнок ж наноситься на основу тільки після повної його готовності.

Для мозаїки з плитки краще всього підійде білий розчин. Так шви не будуть виділятися, а сама мозаїка знайде легкість. Якщо використовується скляна плитка, можна пошукати прозорий розчин, хоча він і дорожче, але буде набагато цікавіше виглядати в підсумку.

Краще всього не готувати відразу багато розчину, інакше висока вірогідність просто його викинути, бо не встигнете використовувати. І наносити на стіну його потрібно також порційно. Наприклад, якщо на стіні задумано «пляма» у вигляді сонця, нанести розчин тільки під цю ділянку, а далі додавати по мірі потреби.

Починати клеїти своїми руками мозаїку з битою плитки можна з згаданого «плями» або ж з контуру. Немає різниці, що викласти спочатку, головне периферійну, фонову зону заповнювати останньої. Контур потрібно викладати з осколків з одним рівним краєм. Так контур малюнка буде чітким.




Така система підходить для нескладних малюнків. Для точних і складних є інший варіант викладання малюнка. Треба взяти 2 клейких основи, розміром із малюнок в повному обсязі. Знімаємо з однією з основ захисний шар. Мозаїка викладається на цю клейку основу. Завдяки клейкій основі шматочки мозаїки можна приклеювати та відклеювати багато разів, підбираючи більш вигідні і відповідні частинки. Коли малюнок готовий, береться друга клейка основа і приклеюється поверх готового малюнка. Виходить мозаїка в плівці.

Стіна готується до нанесення мозаїки з битою плитки. На всю площу наноситься розчин. Клейку основу акуратно знімають з нижньої сторони готової, зібраної мозаїки. І приклеюють цією стороною до стіни. Після потрібно акуратно і ретельно посадити мозаїку на клей. Верхню клейку стрічку можна буде зняти після застигання клею.

Завершення мозаїки з плитки



Останній етап – затірка швів. По закінченню 24 годин (а може і 2-3 днів), все залежить від клею і умов його висихання, мозаїка готова до завершального етапу. Настав час зняти зайвий клей з верхніх ділянок кераміки, і заповнити шви. Затірку для швів потрібно підібрати в залежності від умов, в яких буде перебувати панно з мозаїки. Виконується вона так само, як і для звичайної плитки. Тільки швів буде більше, і їх потрібно дуже ретельно заповнювати.

Особливого догляду мозаїка з битою плитки, зроблена своїми руками, не вимагає. Досить стежити за швами, періодично підчищати і відновлювати затірку, мити плитку.














Матеріал з відкритих джерел мережі Інтернет

https://amiel.club/29383-bitaja-plitka-v-interere.html

https://remontu.com.ua/moza-ka-z-bitoyu-plitki-svo-mi-rukami

https://plitkashop.com.ua/ua/yak-robiti-mozayiku-z-bitoyi-plitki/

https://remontu.com.ua/moza-ka-z-bitoyu-plitki-svo-mi-rukami

https://fondeco.ru/uk/osobennosti-oblicovki-mozaikoi-v-interere-mozaika-v-interere/


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Урок 11. Гіпсові в’яжучі речовини, їх класифікація, властивості, застосування

Урок 1 Класифікація та основні властивості будівельних матеріалів

Плануюча документація на 2023-2024 н.р.