Уроки 78-79 Настилання плиткових підлог традиційним методом (на цементному розчині)

Уроки 78-79 Настилання плиткових підлог традиційним методом 

(на цементному розчині)

Загальні  правила  укладання  плитки  на  підлогу

на цементному розчині







1. При настиланні підлоги плиткою і поперечному розміщенні захваток  роботу починають від стіни, проти­лежної до виходу з приміщення. Працюючи із цементним розчином, одягніть на руки гумові рукавиці, щоб захистити шкіру від роз'їдання.

2. Розчин на місце укладання подають кельмою і розрівнюють правилом.

3. Прошарок розчину, підготовлений для укладання плитки, повинен мати товщину 10~ 15 мм. Його ши­рина на 2-3 см перевищує ширину захватки, а довжина - не менше 1 м.


4. Плитки укладають до початку тужавіння розчину, тобто протягом 45 хв з моменту його приготування


5.  Плитки розміщують упоперек смуги розчину по 3- 6 шт.Попередньо зволожену плитку розкладають стовпчиками вздовж захваток на раніше викладене плит­кове покриття. Складають стовпчики з такою кількістю плиток, щоб достатньо було викласти два поперечні ряди і розмістити їх з кроком у дві плитки.


6.  Для додержання прямолінійності швів захватки роблять 1-1,5 м, розмежовуючи їх смугами з одного рядка плиток. Для контролю прямолінійності швів користуються косинцем.

7.  Плитки вирівнюють за допомогою рівня і осаджують постукуванням киянки. Западаючу  плитку знімають, додають під неї розчин і укладають знову, вирівнюючи її в одній площині з іншими плитками..

8. Правильність укладання система­тично контролюють у всіх напрямах правилом, яким спираються на маячні ряди або проміжні маяки.

9. Одночасно стежте, щоб ширина швів між плитками при укладанні була однаковою. Ширина швів не повинна перевищувати: при розмірах плитки до 200 мм - 2 мм, а при роз­мірах більше 200 мм - 3 мм. Кромки укладених плиток повинні збігатися.

10. До початку зчеплення розчину з плиткою (протягом 20 - З0 хв) зміще­ну плитку підсовують вістрям ло­патки, перевіряючи правильність її розташування косинцем.

І1. Після укладання 5-6 попе­речних рядів на захватці,  плитки осаджують легкими ударами молотка по дерев'яному бруску.

12. Рівність поверхні суміжних плиток перевіряють полотном лопатки. Якщо полотно зачіпає  краї плитки, то осаджують її або виймають, щоб укласти правильно.

13. Через 24-38 год заповнюють шви.

Способи розташування плиток на  підлозі

Результат ремонту в приміщенні багато в чому залежить від того, наскільки правильно вибрана розкладка плитки на підлогу. Від чого залежать особливості розташування керамічних облицювальних матеріалів, і які способи розкладки відомі сьогодні? 

Підлогова кераміка може бути покладена по-різному і від того який спосіб монтажу обраний, буде залежати ефективність оформлення інтер’єру.

Нині  найбільш затребувані наступні варіанти розкладки плитки на підлозі:

1.     Базовий

2.     Базовий під кутом

3.     Шаховий

4.     Шаховий під кутом

5.     Врозбіг для прямокутної плитки

6.     Врозбіг під кутом

7.     Лінії і геометричні фігури

8.     Калейдоскоп

9.     Килим

1      Розетки

1      Комбінування малюнків.

 








ВИКОРИСТАНІ ДЖЕРЕЛА.

Література:

  1. Власенко А. М., Плохій В. С., Аніщенко В. М. Лицювальник-плиточник: Навчальний посібник. – К.: Літера ЛТД, 2008. –280 с.
  2. Карапузов Є. К., Соха В. Г., Остапченко Т. Є. Матеріали і технології в сучасному будівництві: Підручник. – К.: Вища освіта, 2005 – 495 с.: іл.
  3. Матеріалознавство для штукатурів, облицювальників і мозаїчників: Учбовий посібник для учнів коледжів і середніх професійно-технічних училищ. – Ростов на Дону: вид-во «Фенікс», 2001. – 352 с.
  4. Пеньковий А.М. Використання інноваційних виробничих технологій в опоряджувальних роботах. Навч. посібник. – Вінниця, 2010.– 133 с.
  5. Матеріали з мережі Інтернет                                                                                                        ЯК ПРАВИЛЬНО КЛАСТИ ПЛИТКУ НА ПІДЛОГУ    https://noviydom.com.ua/uk/yak-klasti-plitku-na-pidlogu


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Урок 11. Гіпсові в’яжучі речовини, їх класифікація, властивості, застосування

Урок 1 Класифікація та основні властивості будівельних матеріалів

Плануюча документація на 2023-2024 н.р.