Уроки 24-25 Технологія облицювання фасаду клінкерною плиткою

 

Уроки 24-25 Технологія облицювання фасаду клінкерною плиткою

Опрацюйте презентацію

Монтаж клінкерної плитки на фасаді

ПІДГОТОВКА ПОВЕРХНІ

     Оздоблення фасаду клінкерною плиткою виконується після проведення всіх підготовчих робіт, пов’язаних з вирівнюванням стін і забезпеченням їх монолітності. Всі тріщини, відшарування, пухкі ділянки повинні бути ліквідовані за допомогою армуючих сумішей. Стіни під майбутню облицювання повинні бути вирівняні за допомогою штукатурки і проґрунтовані. Допускається незначний перепад рівня, який не повинен перевищувати 2 мм на 1 кв. м. Поверхня під укладання клінкеру повинна бути сухою. Не допускається виконання робіт в негоду.

РОЗМІЧАННЯ І ЗАКРІПЛЕННЯ НАПРЯМНОЇ РЕЙКИ

       Щоб добитися ідеально рівної кладки клінкерної плитки необхідно створити напрямну розмітку кожних 3-4 ряди. Наступним етапом є розмічальні роботи. Для цього на рівні примикання стіни до цоколю розташовується маяковий ряд. Як маяк підійде нижній край віконного отвору або верхній край дверей. Горизонтальність облицювання перевіряється будівельним або водним чи лазерним рівнем. По лінії позначки закріплюється металевий профіль, який буде виконувати роль стартової планки. Це не дозволить нижньому ряду зміщуватися під власною вагою. Через кожні 2-3 ряди за допомогою шнура необхідно відзначати горизонтальні лінії. Вертикаль контролюється за допомогою схилів.

ПРИГОТУВАННЯ КЛЕЮ

   Далі слід приготувати клейовий розчин. Для цього використовується морозостійкий тонкошаровий сухий клей без домішок, який додають в необхідний обсяг води. Клей здатний зберігати свої властивості протягом 20-30 хвилин. Тому його слід готувати невеликими порціями з розрахунку власної продуктивності праці. Для облицювання зовнішніх стін необхідно використовувати тільки спеціальні клейові розчини оскільки вони пластичні і морозостійкі.

ВИКЛАДАННЯ ПЛИТКИ

      Тепер приступаємо безпосередньо до монтажу плитки. Починати укладання слід від кута будівлі, фіксуючи спочатку кутовий елемент. Для цього за допомогою зубчастого шпателя покриваємо основу шаром клею. Товщина клею,  що наноситься приблизно дорівнює товщині плитки. Наносити клей потрібно в 2 етапи на плитку і на поверхню, комбінованим методом. Кожен новий фрагмент облицювання притискається до стіни і ущільнюється киянкою. Надлишки клейового складу, видавлені в міжшовний простір, видаляються. Щоб забезпечити однакові зазори між плитками (10-14 мм), слід встановити монтажні хрестики або круглий прут діаметром 6-8 мм. Горизонтальність і вертикальності необхідно перевіряти через кожні 2-3 ряди.

Існує два варіанти монтажу клінкерної плитки.

Перший передбачає укладання матеріалу по всій довжині стіни.

Згідно з другим варіантом, необхідно класти плитку по 3-4 ряди маленькими ділянками.

Обраний спосіб монтажу залежить від практичних навичок плитолчника..

 ЗАПОВНЕННЯ І ОБРОБКА ШВІВ НАПІВСУХОЮ СУМІШШЮ

       Завершальним етапом монтажних робіт є затирка швів клінкерної плитки, яка здійснюється за допомогою спеціального пістолета або гумового шпателя. Існує три види затирочного матеріалу: суміш для напівсухого нанесення, з пластифікаторами і, що наноситься на всю облицювання.

    Затирочна суміш розбавляється водою до консистенції, щоб речовина не розсипалося в кулаці. Завдяки грубій фактурі таку затирку важко наносити. Особливо важко контролювати глибину заповнення швів.

     Для нанесення другого варіанту затирання використовується спеціальний пістолет, який рівномірно заповнює меж плиткові  простір. Залишки суміші після висихання зрізаються.

      Третій варіант ідеально підходить для гладкої плитки. Він рівномірно наноситься не тільки на шви, а й на сам облицювальний матеріал. Після повного висихання складу всі надлишки видаляються.

      Після повного засихання затирки, плитку можна обробити сухий щіткою щоб прибрати залишки суміші

 


САМОКОНТРОЛЬ 

1.      Які роботи слід виконати до початку облицювання фасаду клінкером?

2.      Який робочий час клею для клінкеру?

3.      Що дає добавка трасу до складу цементного клею для клінкеру?

4.      Який інструмент застосовують  для приготування клею?

5.      Яким способом виконують облицювання?

6.      Звідки слід починати  облицьовувати фасад?

7.      Як і чим викладають  кути віконних прорізів та інші виступаючі кути на фасаді?

8.      Хрестики якого розміру застосовують для клінкеру?

9.      З яких причин у ході  облицювання клінкером рекомендують брати плитки з різних ящиків почергово?

10.    Через який період  можна  затирати шви і які треба мати інструменти?

11.    Які суміші застосовують для фугування? Як перевірити якість приготування затирки?

12.    З якою метою застосовують силіконовий герметик?


Використані джерела.

1.     Карапузов Є.К., Матеріали і технології в сучасному будівництві. Підручник.―К.: Вища освіта, 2006. ― 495с.

2.     Власенко А.М. Лицювальник-плиточник: Навчальний посібник.―К.: Літера АТД, 2008.― 280с.

3.     Кошман В.І. Спеціальна технологія штукатурних і облицювальних робіт: Навчальний посібник. ― Кам’янець-Подільський: Абетка-НОВА, 2003

Матеріали з відкритих джерел мережі Інтернет

Монтаж клінкерної плитки своїми руками    http://www.abc-klinkergruppe.ua/uk/publications/montazh-klnkerno-plitki-svomi-rukami.html 




Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Урок 11. Гіпсові в’яжучі речовини, їх класифікація, властивості, застосування

Урок 1 Класифікація та основні властивості будівельних матеріалів

Плануюча документація на 2023-2024 н.р.