Уроки 40-41 Дефекти плиткових підлог, їх причини та способи усунення дефектів

 

Уроки 40-41  Дефекти плиткових підлог, їх причини та способи усунення дефектів

Опрацюйте презентацію


Уважно перегляньте відео і запишіть у конспекти основні причини відпадання плиток



Основні причини відпадання плиток

Основа в пилюці,бруді

Неправильно підібраний клей

Плитка в пилюці(фабричний наліт,запилення через отвори в коробці)

Неправильна консистенція клею

Завітрений клей

Пересушений клей

Напруга в плитці(коли зарано ббивають СВП)

Використання дрібного  зубчастого шпателя при використанні СВП

Використання бетоноконтакту не за  призначенням

Укладка плитки при низькій температурі

Мокра основа

Коли при схвачуванні  розчину наступають на плитку





Керамічна плитка - це натуральне підлогове покриття, яке виготовляється з різних видів глини (для цього глину слід обпалювати за допомогою високих температур). Такий процес виготовлення дозволяє знищити всілякі шкідливі речовини (токсини). Крім того, вдається повністю ліквідувати всі алергени. Але це не єдина перевага даного типу підлогового покриття. Аномально високий градус при створенні підлоги дозволяє убезпечити покриття від виникнення і подальшого скупчення бактерій і всіляких грибків.

Найдоречніше використовувати даний тип підлогового покриття в місцях з великою прохідністю, а також підвищеною вологістю. Це може бути коридор, ванна кімната, туалет, лікарня, лабораторія або інші аналогічні приміщення. До значимим переваг керамічної плитки варто віднести:

  1. Стійкість до вологи. Завдяки тому, що зовнішній вигляд плитки при контакті з водою не змінюється, вона вважається універсальною. Її можна монтувати в приміщеннях з підвищеною вологістю, наприклад, душових, басейнах або на кухні.
  2. Тривалий термін експлуатації. Якщо покриття було підібрано правильно, а укладання відбувалася згідно з нормами, то плитка прослужить кілька десятків років, зберігаючи свій первісний вигляд.
  3. Безпека. Завдяки тому, що до складу підлоги входять тільки натуральні матеріали вона не горить і не виступає джерелом передачі вогню. Саме тому її укладають поруч з каміном або ж на території котельні.
  4. Простота в догляді. Очистити керамічне покриття не складе ніяких труднощів. Будь-які забруднення видаляються за допомогою вологої ганчірки.
  5. Стійкість до ультрафіолету. Навіть при постійному контакті з сонячними променями підлогове покриття не змінить свій первісний колір.

Але є і кілька негативних факторів, а саме:

  1. Складний монтаж. Для правильної установки потрібні спеціальні знання і техніка. Крім того, це досить тривалий процес, який потребує додаткової підготовки основи.
  2. Крихкість. Навіть незначні удари можуть привести до того, що на покритті утворюються тріщини і відколи.


Дефекти укладання плитки

Дефектів укладання плитки досить багато, і практично всі вони добре помітні на готовому покритті. Більшість дефектів виправляється  в процесі облицювання, але, якщо не надавати цьому уваги, в подальшому виправити вже нічого не можна. Таким чином, робота над виправленням покриття повинна вестися на етапі облицювання. Передусім, будьте уважні - найбільша кількість проблем з плиткою  відбувається через неуважність!

Постійно перевіряйте рівень, горизонт, площину, шви, якість укладання.

Дефекти облицювання потрібно усувати негайно, так як після висихання клею полагодити що-небудь вже дуже складно, а іноді й взагалі нереально.

 Також необхідно врахувати, що вартість укладання кахлю не можна піднімати занадто високо з-за того, що вам доводиться працювати з неякісною плиткою (із-за чого виникає чимало дефектів в облицюванні). Якщо плитка — неякісна , то це проблема замовника, а не ваша.

         З іншого боку, неякісна  плитка рідко буває дорогою (але буває),  так що низькосортний кахель купує замовник, у якого просто трохи грошей, або він хоче заощадити. Наприклад, колекції підлогової плитки типу "сіль—перець" 4-го сорту часто набувають економії. Втім, така плитка виглядає непогано на кухні або в передпокої, в торговому павільйоні або тамбурі парадного входу.

Дотримуйтесь технології: не кладіть плитку на «шльопанці», правильно готуйте поверхні, робіть хорошу розмітку, чітко формуйте ряди, підбирайте хрестики/клини потрібного розміру, використовуйте відповідні  грунтовки, суміші, шпаклівки і замазки. Все це дуже важливо, повірте, хоч іноді і видається нісенітницею.

       Тепер поговоримо про основні дефекти укладання кахельної плитки і навчимося усувати  їх. Врахуйте, що, навіть якщо ви досвідчений майстер, дефекти все одно будуть, але в цьому випадку вони найчастіше обумовлені якістю самої плитки. Початківець повинен особливо ретельно стежити за своєю роботою.

 

Щоб якість була хорошою, потрібно запам'ятати кілька моментів, а також знати, чому виникають ті чи інші проблеми в процесі облицювання.

Дефект «СХОДИНКА»

виникає від зсуву горизонту і кута в процесі облицювання. Якщо така проблема має місце, то це означає, що напрямна (або інша поверхня) негоризонтальна або стіна, від якої ви кладете плитку, не в рівні, а виміряти її і підрізати кахель ви не спромоглися. Якщо вертикальні шви не рівні, то в результаті ви отримаєте «сходинку» в тому чи іншому ряду майже з 100% вірогідністю (зміщення може бути не тільки вгору, але і вниз).

Вирішення проблеми: Дефект «СХОДИНКА»

Необхідно, починаючи з самого першого зміщеного ряду, розклинити і виправити шви. Використовуйте для нижнього ряду клини а для наступних – хрестики для плитки різних розмірів (якщо шов 3 мм., то застосуйте хрестики розмірами 3, 3.5 і 2.5 мм, забезпечивши кращу рівномірність швів і прибравши зміщення). Якщо ряд тільки розпочато, і «винна» вертикальна стіна, то зніміть всі плитки, виміряйте стіну рівнем і почніть ряди знову, але вже з підрізуванням і нормальною розміткою. Проблема в направляючій  – підтягніть її, або компенсуйте хрестиками, як вже було сказано. Якщо це відбувається з підлоговою плиткою, то значить, стіни не під кутом 90°, і плитку треба підрізати. Всі виміри треба робити спочатку, щоб уникнути таких проблем.

 

Дефект «ВИПАДАННЯ З РЯДУ»

виникає, коли десь у горизонтальному шві нема хрестика, або він випав. Також, як варіант, випадання з ряду може статися при зміщенні горизонту і (або) рівня:

 

Вирішення проблеми Вставте відсутні хрестики, зафіксуйте плитку малярським скотчем або розклиньте.  Плитка повинна бути сухою і без пилу, інакше скотч не приклеїться !

Дефект «ПРОВАЛИ»

виникає із-за того, що при затирці швів було використано недостатню кількість суміші, або при поганому очищенні швів.

Вирішення проблеми Необхідно очистити пошкоджені місця і заново затерти (і краще це зробити, коли затирка ще сира).

Дефекти площини– «ПАДАЮЧИЙ КУТ», «ГОРДИЙ КУТ» і «ТРАМПЛІН»

найчастіше з'являються із-за неякісного облицювання (нерівний шар клею, недотримання площини тощо), але іноді таке може статися через використання неякісної плитки.

Дефекти типу «ДОВГА І КОРОТКА ПЛИТКА»

виникають із-за того, що в ряді знаходиться або коротка або довга плитка (порівняно із загальним калібром). Між плитками завжди є різниця у кілька десятків або сотень мікрон, і ця різниця поступово накопичується. Через кілька рядів вам попадається плитка на 1 мм коротше, ніж інші, і з «накопиченою» похибкою це може скласти 1.3 – 1.5 мм, що вже стає помітно.

Вирішення проблеми Просто замініть плитку або, якщо це непомітне місце, акуратно спиляти її на верстаті.

Щоб максимально уникнути таких проблем, виконуйте сортування плиток, калібровку,  відкрийте кілька коробок відразу (2 – 3) і беріть плитки з цих різних коробок. Таким чином, невеликі відмінності в калібруванні будуть менше помітні. Особливо це відноситься до підлогової плитки, так як вона велика за розміром, і площина у неї зазвичай гірша.

 

Відшарування плиток від поверхні прошарку буває при застосуванні у розчинах низькомарочних неякісних цементів; забрудненого поза нормою глиняними або органічними домішками піску; перевищення товщини прошарку під плитками (більше 15 мм); укладання плиток на прошарок, що почав тужавіти; укладання плиток запилених, забруднених і не зволожених водою (якщо останнє передбачається технологією). Щоб встановити цей дефект, окремі підозрілі місця простукують киянкою. Глухий звук свідчить про дефект ділянки покриття.

Щоб усунути цей дефект, плитки, що погано утримуються на поверхні, знімають, а пошкоджені місця очищають від розчину до простильного підготовчого шару, потім очищають від пилу і рясно змочують водою. Після цього підготовлені ділянки поверхні знову облицьовують новими плитками.

  Щілини на окремих керамічних плитках виникають при застосуванні неякісних, погано обпалених плиток. Щоб усунути такий дефект, пошкоджені плитки разом з прошарком, що був під ними, зрубують з поверхні, а на їх місце укладають нові якісні плитки.

  Нерівності швів утворюються внаслідок неохайної роботи плиточника, а також при облицюванні поверхні без перевірки швів контрольними пристроями і без шнура. Цей дефект усувати після закінчення облицювання певної ділянки поверхні дуже важко, бо викривлення шва одного ряду плиток спричинює до викривлення інших рядів. Тому за рівністю швів плиточник мас весь час слідкувати у процесі своєї роботи, щоб не допускати такого дефекту. Якщо ж виникне необхідність переробити роботу, то поверхню очищають від старих плиток і облицьовують новими, додержуючись правильних прийомів робіт і необхідного контролю по ходу облицювання.

  Забруднення плиткового покриття виникає при неохайній роботі і несвоєчасному видаленню з поверхні розчину або мастики, що виступає з швів під час облицювання. Щоб усунути з поверхні бризки і патьоки від цементного розчину, їх обережно, аби не пошкодити облицювання, зчищають лопаткою. Потім ці місця промивають 2...3 %-ним розчином соляної кислоти і всю поверхню промивають водою.

 Місця, забруднені мастикою, промивають розчинником (скипідаром, бензином або гасом), після чого всю поверхню витирають сухими ганчірками і промивають водою.

Облицювання слід виконувати однотипними плитками та відповідно до малюнка, заданого проектом. На поверхні облицювання не допускається наявність висолів, плям бруду, слідів розчину, помітних місць із пошкодженим глянцом.
Плитки не повинні мати тріщин, косини, прогинів і скручувань. Шви між ними мають бути рівними і заповненими розчином. Між плиткою і поверхнею, що облицьовується, неприпустима наявність порожнин. Відсутність порожнин між плитками і поверхнею встановлюють простукуванням (за глухим звуком).

Для виявлення наявності порожнин між поверхнею, що облицьовується, та плитками можна використовувати ультразвукові прилади поверхневого або наскрізного прозвучування конструкцій. Площа порожнин під плитками не повинна перевищувати 5 % загальної площі облицьованої поверхні.

Міцність зчеплення облицювальних плиток з основою перевіряють за допомогою адгезиметрів.

Чому здіймається керамічна плитка?

Почему поднимается керамическая плитка?
Кераічна плитка - це один з найбільш універсальних типів підлогового покриття. Її використовують не тільки для підлоги, а й як облицювальний матеріал для стін. Правильний монтаж і вибір моделі стане прикрасою як житлового, так і комерційного приміщення.
Чому керамічна плитка здіймається на підлозі і що робити в таких ситуаціях?
На жаль, іноді після укладання покриття може виникнути неприємна ситуація, коли деякі плити починають відходити від заснування. Звичайно, це завжди неприємно і образливо, адже було витрачено чимало коштів на придбання матеріалів, а також на його укладання. Найчастіше така проблема може статися через неправильний монтаж. Йдеться про такі помилки, як:
неправильне приготування клейового розчину;
погано підготовлену основу;
відмова від використання грунтовки;
недостатнє очищення основи перед приклеюванням плиткиКрім того, дуже часто недобросовісні майстри, які займаються укладанням плитки, намагаються схитрувати і зекономити на будівельних матеріалах. Вони навмисно використовують меншу кількість клею, ніж потрібно, порушуючи, таким чином, технологію. В результаті це призводить до того, що під плиткою утворюються порожнечі і плитка може «підніматися». 
Крім того, якщо ви хочете попередити таке явище, то для цього можна додатково зробити армування стяжки, використовуючи спеціальну сітку. Варто відзначити, що в деяких випадках така процедура просто необхідна, наприклад, якщо роботи виконуються в тільки побудованому будинку, який ще буде просідати. І зробити ремонт основи, якщо підлога в приміщенні з дефектами, які можуть спровокувати руйнування керамічної плитки на підлозі.

Якщо плитка відходить від основи разом з клейовим розчином, то проблема буде полягати в основі. У такій ситуації потрібно акуратно відковирнути всю плитку, яка відходять. Заґрунтувати поверхню, давши їй просохнути і тільки після цього знову приклеїти плитку. Але якщо ви помітили, що основа має тріщини або кришиться, то потрібно перекладати весь кахель заново. Якщо ж під плиткою є порожнечі, то можна спробувати акуратно зняти затірку і шприцом влити під кахель клей.

Відпав кахель: причини і як виправити

Отпал кафель: причины и как исправить
Кахельна плитка не втрачає своєї актуальності нарівні з таким традиційним матеріалом, як паркет. Якщо натуральне дерево привертає користувачів різноманітністю природних відтінків і екологічністю, то кахель радує надійністю і практичністю. Але іноді трапляється так, що плитка починає відходити від поверхні. Чому це відбувається і як уникнути цього неприємного дефекту - варто розібратися до моменту монтажу покриття. 
Причини відшарування плитки
Існує низка  причин, наслідком яких стає відшарування кахлю, серед них:
  1. Порушення технології - вибираючи технологію монтажу, необхідно врахувати цільове використання приміщення, його температуру, вологість та інші показники.
  2. Порожнечі - утворюються під час монтажу або після того, як висох клей. Коли кількість відшарувалася поверхні перевищує 10%, плитка відпадає.
  3. Слабка адгезія- виникає при некоректній підготовці підстави
  4. Неякісний клей - використання сировини низької якості або порушення пропорцій при замішуванні можуть привести до відшарування кахлю.
  5. Недостатня кількість розчину або його надлишок - призведе до того, що клей не здатний буде утримати елемент або розкришиться і осиплеться разом з плиткою.

Аналізуючи варіанти відшарування кахлю, можна зробити висновок, що головна причина подібного дефекта- недостатня кваліфікація плиточника.  Особливе значення має правильне проведення підготовчих робіт, а також якість клею.

Джерело: https://kontraktpol.ua/ua/blog/kafel-plitka/otpal-kafel-prichiny-i-kak-ispravit/

Перед вибором оздоблювальних матеріалів рекомендується перевірити геометрію приміщення. Звід правил регламентує максимальні відхилення на кожен метр, а також на всю висоту, довжину поверхні.
Методи усунення дефекту

Коли плитка відвалилася, але залишилася неушкодженою, можна з легкістю приклеїти її на місце. Для цього:

  • очистіть поверхню плитки і стіни від залишків клею;
  • стіна вирівнюється, ретельно грунтується;
  • на старе місце приклеюється плитка.

У якості клейового складу рекомендується використовувати суху клеючу суміш. Однак варто врахувати, що при використанні неякісного клею,  плитка може відпасти знову

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Урок 11. Гіпсові в’яжучі речовини, їх класифікація, властивості, застосування

Урок 1 Класифікація та основні властивості будівельних матеріалів

Плануюча документація на 2023-2024 н.р.